Prim-ministra Natalia Gavrilița susține o conferință de presă pe subiectul aprovizionării cu gaze naturale a țării (LIVE)
Full Article 2 minutes read

Prim-ministra Natalia Gavrilița susține o conferință de presă pe subiectul aprovizionării cu gaze naturale a țării (LIVE)

Prim-ministra Natalia Gavrilița susține la ora 11:00 o conferință de presă pe subiectul aprovizionării cu gaze naturale a țării.

De menționat că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spînu efectuează o vizită de lucru în Polonia, unde va fi abordat subiectul livrării de gaz în Republica Moldova. Andrei Spînu nu a precizat cu cine anume urmează să se întâlnească în Polonia.

De altă parte, șeful consiliului de administrație al Moldovagaz Vadim Ceban consideră că acum în Europa există o luptă pentru volumele de gaze, deoarece se atestă o lipsă de gaze pe continent. Inclusiv din această cauză, Moldova nu a putut să rezerve la timp volumele suplimentare de gaze necesare pentru a furniza toți consumatorii din țară.

Amintim că, pe 13 octombrie, a fost declarată stare de alertă pe piața gazelor naturale, după ce autoritățile nu au reușit să încheie un nou contract cu Gazpromul. Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, discuțiile cu reprezentanții concernului rus continuă.

Contractul precedent dintre Gazprom și Moldovagaz a expirat în data de 30 septembrie. La începutul lunii octombrie, părțile au convenit să prelungească înțelegerea cu o lună, însă la un preț de $790 pentru 1000m3 de gaz, și nu de $200, cum prevedea acordul precedent. Totuși, viceministrul Andrei Spînu a dat asigurări că pentru consumatori nu se va face simțită modificarea de preț.

Pe 11 octombrie, în urma discuțiilor cu reprezentanții Gazprom din cadrul Forumului Internațional al Gazelor, care s-a desfășurat la Sankt Petersburg, ministrul Andrei Spînu a susținut o conferință de presă. Oficialul a precizat că prețul stabilit pentru luna octombrie ar fi „nejustificat și nerealist” pentru Moldova. De asemenea, acesta a menționat că se caută soluții de alternativă, în paralel cu negocierile cu Gazprom.

Pe parcursul săptămânii curente, Moldovagaz a îndemnat de trei ori consumatorii să reducă cheltuielile de gaz. Pe 16 octombrie, președintele consiliului de administrație al Moldovagaz Vadim Ceban a publica un apel către consumatori și a explicat că solicitarea privind optimizarea consumului de gaz ar trebui să fie o practică normală nu doar în situații de criză, dar o realitate conștientizată zi de zi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: