Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii din Republica Moldova

(FOTO) Prima dovadă a prezenței privighetoarei roșcate în R. Moldova: anunțul făcut de o organizație

În Republica Moldova a avut loc prima inelare a unei privighetori roșcate – Luscinia megarhynchos. Informația a fost comunicată de Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii din Republica Moldova. Potrivit organizației, anul trecut această specie a fost auzită și observată cuibărind în țara noastră, însă acum „este prima dovadă certă și concretă” a prezenței privighetoarei roșcate pe teritoriul Republicii Moldova, „marcată simbolic prin montarea unui inel metalic inscripționat cu un cod unic – adevăratul „pașaport” al păsării”. Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii a evidențiat că „evenimentul constituie prima confirmare oficială a speciei în Republica Moldova”.

Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii din Republica Moldova a anunțat, pe 28 aprilie, o „descoperire științifică deosebită” în țara noastră, adăugând că este vorba de „prima inelare a unei privighetori roșcate – Luscinia megarhynchos”.

„O veste extraordinară pentru ornitologia din Republica Moldova vine chiar de la cea mai recentă ediție a taberei de inelare, care tocmai s-a încheiat. În cadrul acestui eveniment, echipa noastră a reușit o premieră absolută: capturarea și inelarea unui exemplar de privighetoare roșcată – o specie discretă și rar observată în regiune! Acest moment nu doar că validează o prezență suspectată încă din 2024, dar oferă dovada științifică directă a extinderii arealului acestei specii în regiune”, a comunicat reprezentanții organizației neguvernamentale.

Potrivit sursei, „aceasta este prima dovadă certă și concretă a prezenței speciei Luscinia megarhynchos pe teritoriul Republicii Moldova, marcată simbolic prin montarea unui inel metalic inscripționat cu un cod unic – adevăratul „pașaport” al păsării”.

„Anul trecut, exact în această perioadă, specia a fost auzită și observată cuibărind în aceeași zonă de colegul nostru Mihail Ghilan, în cadrul ediției anterioare a taberei de inelare. Iată că în acest an am obținut și o confirmare mai puternică, grație inelării unui individ prezent în zonă. Această descoperire aduce o contribuție esențială la cunoașterea biodiversității locale și arată cât de importante sunt activitățile de monitorizare și cercetare în teren. Evenimentul constituie prima confirmare oficială a speciei în Republica Moldova, adăugând o piesă esențială în puzzle-ul distribuției sale geografice”, a evidențiat organizația, axată pe studiul și protecția speciilor de păsări sălbatice din Republica Moldova, a habitatelor și biodiversitatea acestora.

Conform organizației, privighetoarea roșcată (Luscinia megarhynchos) este o specie comună în centrul, vestul și sudul Europei, fiind răspândită pe scară largă în jumătatea vestică a continentului. În schimb, în estul Europei (inclusiv Republica Moldova, România, Ucraina, țările baltice și Rusia) este prezentă o altă specie – privighetoarea de zăvoi (Luscinia luscinia): „Cele două specii de privighetori sunt vicariante (se substituie reciproc, trăind în areale diferite), împărțind doar marginile zonei de distribuție. În Republica Moldova nu existau până acum informații clare legate de potențiala prezență a speciei Luscinia megarhynchos”.

Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii din Republica Moldova
Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii din Republica Moldova
Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii din Republica Moldova

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol/army.md

Moldova cumpără rachete antiaeriene? Ministerul Apărării: „Toate eforturile sunt pentru creșterea nivelului de siguranță”

Ministerul Apărării al Republicii Moldova anunță că a luat măsuri pentru consolidarea capacităților de apărare antiaeriană ale țării, în contextul încălcărilor repetate ale spațiului aerian național de către rachete și drone din Federația Rusă. Potrivit instituției, astfel de incidente au fost înregistrate în ultimii trei ani și au reprezentat o amenințare directă la adresa securității cetățenilor.

„Aceste situații au pus în pericol direct siguranța cetățenilor noștri. Protejarea vieții și securității oamenilor rămâne o prioritate esențială pentru Ministerul Apărării. În acest context, instituția a întreprins măsurile necesare pentru consolidarea capacităților de apărare aeriană ale țării, inclusiv cu sprijinul partenerilor externi”, anunță Ministerul Apărării.

Instituția precizează că, din considerente de securitate și confidențialitate, nu poate anunța public mai multe detalii: „Vă asigurăm, însă, că toate aceste eforturi sunt pentru creșterea nivelului de siguranță a populației și protecția spațiului aerian național”.

Potrivit portalului Agora.md, care citează date din Registrul armamentului convențional al ONU, Republica Moldova a achiziționat din Polonia 44 de sisteme antiaeriene portabile de tip Piorun. Nu este clar dacă livrarea include doar lansatoarele, doar rachetele sau ambele.

Sistemele Piorun, produse de compania poloneză MESKO, sunt concepute pentru a combate elicoptere, avioane, drone și rachete de croazieră. Acestea sunt echipate cu focoase dotate cu senzori de proximitate, ceea ce le permite să neutralizeze ținta chiar și în cazul unei treceri foarte apropiate.

Amintim că, în aprilie, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi declara că Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de asistență militară pentru Republica Moldova, care va include și sisteme de apărare antiaeriană. Potrivit acestuia, noile sistem vor fi capabile să intercepteze și să distrugă aparate de zbor, avioane, elicoptere și unele tipuri de rachete. Ajutorul urmează să fie acordat sub formă de grant.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: