zdg.md

Prima oară în clasă română. Un liceu cu predare în limba rusă din Găgăuzia a decis să instruiască elevi și în limba română

La Liceul nr. 2 cu predare în limba rusă din Ceadîr-Lunga va fi deschis, în noul an de studii, o clasă cu instruire în limba română. Aceasta este inițiativa părinților care a fost susținută de conducerea liceului și de cea a orașului și a Găgăuziei. Astfel, aceasta va fi prima școală din raionul Ceadîr-Lunga în care se va preda în limba română.

Valentina Cebotari, directorul Liceului nr. 2, a comunicat pentru NM că părinții i s-au adresat încă anul trecut cu rugămintea de a deschide clasa întâi cu studierea în limba română. „Anul acesta, noi am examinat această chestiune împreună cu primăria. Am mers prin grădinițe și am constatat că sunt mulți doritori de a-și înscrie copilul într-o astfel de clasă. S-a format deja o clasă din 19 persoane. Avem și învățătoare în școală. Vom mai atrage doi pedagogi care se vor ocupa cu copiii după lecții, în program prelungit”, a menționat directorul liceului.

Părinții care s-au adresat cu rugămintea de a deschide o clasă cu predare în limba română consideră că acest lucru îi va permite copilului să-și găsească locul în Moldova și să nu plece, după școală, peste hotare, pentru că nu cunosc limba de stat. „Noi știm că în universitățile din Moldova, studiile în limba rusă sunt reduse în fiecare an și că se deschid preponderent grupe în limba română. Când fiul va absolvi liceul, cunoașterea limbii române îi va permite să rămână în Moldova”, a spus pentru NM Anna Ivanciuc, mamă din grupul care a propus deschiderea în liceu a clasei cu predare în limba română. Ea a mai menționat că este de naționalitate găgăuză.

În raionul Ceadîr-Lunga nu sunt nici școli, nici clase cu predare în limba română. De aceea părinții care doresc ca ai lor copii să învețe în limba română îi duc la Liceul „M. Eminescu” din Comrat (35 km de la Ceadîr-Lunga).

La Liceul nr. 2 au fost pregătite deja două cabinete pentru clasa cu studiere în limba română. În prezent, în acest liceu studiază puțin peste 400 de elevi, în timp de instituția este prevăzută pentru o mie de persoane. De aceea nu au apărut probleme în privința cabinetelor.

La 20 februarie, liceul a avut oaspeți – Olesea Tanasoglo, vicepreședintele Comitetului Executiv și Natalia Cristeva, șeful Direcției Educație a Găgăuziei.

Cristeva a spus pentru NM că aceste săli de clasă vor fi reparate până la 1 septembrie. O sală pentru lecții, iar alta – pentru programul prelungit. Potrivit lui Cristeva, Ministerul Educației din Moldova va asigura instituția cu materiale didactice și programe educaționale. Această chestiune a fost deja discutată cu ministerul. Cristeva a mai menționat că acești copii vor studia conform aceluiași program ca și celelalte școli cu predare în limba română din Moldova.

„Cu vreo 20 de ani în urmă, în Ceadîr-Lunga a fost o experiență nu prea reușită de deschidere a unei astfel de clase. Copiii au ajuns până în clasa a cincea și clasa a fost închisă din lipsă de profesori. Pentru a nu repeta greșelile, noi căutăm de pe acum profesori de matematică, geografie, istorie. Sunt specialiști tineri care cunosc limba de stat, de aceea nu va fi problema cadrelor”, a dat asigurări șefa Direcției Educație din Găgăuzia.

În total, în Găgăuzia funcționează trei școli cu predare în limba română: la Comrat, Vulcănești și în satul Chioselia Rusă. În două din acestea, numărul doritorilor de a studia în limba română este mai mare decât capacitatea acestor instituții de învățământ.

Petr Garciu, Comrat

Articolul este scris în cadrul „Școlii NM pentru jurnaliștii regionali”

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Presa din Grecia: împreună cu Plahotniuc și Țuțu, a fost reținută și o femeie originară din Republica Moldova

Presa din Grecia scrie că fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, și fostul deputat și sportiv Constantin Țuțu au fost reținuți împreună cu Elizaveta Kuznețova, deținătoarea titlului Miss Moldova 2019. Cei trei au fost opriți de autoritățile elene pe aeroportul „Eleftherios Venizelos” din Atena, în timp ce se pregăteau să părăsească țara cu destinația Dubai. Potrivit surselor citate de mass-media elenă, Plahotniuc locuia de mai mult timp într-o vilă luxoasă în sudul Atenei.

În momentul arestului, controversatul oligarh era însoțit de Kuznețova, precum și de Țuțu, pe numele căruia există, potrivit presei elene, o alertă roșie emisă de Interpol la solicitarea autorităților ruse, pentru implicare într-o rețea de trafic internațional de droguri. Potrivit sursei citate, Țuțu deținea documente de identitate false, inclusiv o carte de identitate și un pașaport grecesc.

Amintim că IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului.

Contactat, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru NM că Plahotniuc a fost reținut pe aeroportul din Atena, Grecia, în momentul în care încerca să zboare în Dubai. Șeful poliției a precizat că autoritățile din Republica Moldova colaborează pentru a iniția procedurile de extrădare.

Întrebat dacă alături de Plahotniuc a fost reținut Țuțu, Cernăuțeanu a declarat că, în acest moment, nu poate confirma identitatea celei de-a doua persoane reținute: „Nu pot nici infirma, nici confirma această informație”.

În seara zilei de 22 iulie, Ministerul Justiției a confirmat pentru NM că a demarat procedura de extrădare al lui Plahotniuc din Grecia. Ulterior, Procuratura Generala a oferit detalii despre reținerea și acuzațiile care i se aduc acestuia.  Potrivit PG, fostul lider democrat se afla în urmărire internațională, fiind învinuit de comiterea unui șir de infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

„În calitate de autoritate centrală competentă, Procuratura Generală a demarat procesul de pregătire a actelor necesare, care vor însoți demersul de extrădare, conform cerințelor Convenției Europene de extrădare. Soluția pe caz urmează a fi emisă de autoritățile elene, în baza legislației naționale aplicabile”, precizează Procuratura Generală.

***

Reamintim că Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Pe masa procurorilor moldoveni sunt mai multe dosare în care ex-politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice. În februarie 2025, Interpol a acceptat cererea de a-l anunța în căutare internațională, după ce a refuzat o cerere similară a Chișinăului, în 2020.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu – considerat omul de încredere al lui Plahotniuc – este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: