Primăria a cumpărat teste rapide pentru profesori cu 93 de lei. Ceban: Guvernul îi trimite să se testeze cu 250-300 de lei
Full Article 4 minutes read

Primăria a cumpărat teste rapide pentru profesori cu 93 de lei. Ceban: Guvernul îi trimite să se testeze cu 250-300 de lei

Primăria Chișinău a cumpărat teste rapide pentru testarea angajaților din domeniul educației și va repartiza câte 100  în fiecare școală. În cadrul ședinței din 13 septembrie a serviciilor Primăriei, primarul Ion Ceban a acuzat autoritățile că au creat astfel de condiții, pentru ca angajații respectivi să fie nevoiți să achite câte 250-300 de lei pentru un test, în timp ce Primăria a achiziționat lotul de teste cu doar 93 lei per bucată. Contactați de NM, reprezentanții Ministerului Sănătății au menționat că este nevoie de verificat cum a fost efectuată achiziția testelor menționate de edil.

„Vă mai amintiți de decizia celor de la guvern, care au impus profesorii să se testeze, din bani proprii, o dată la două săptămâni? Restul autorităților centrale de la guvernare au luat apă-n gură și au mormăit că da, așa e cel mai bine. Vaccinarea și testarea trebuie asumată de autorități și nu pusă pe seama medicilor, pedagogilor, bucătarilor, dădacelor, educatorilor, ș.a.m.d. Așa o spun și bunele practici europene, la care vreți să faceți referință permanent”, a declarat Ceban.

Ceban a anunțat că Primăria a cumpărat 2318 teste rapide pentru testarea angajaților din educație. Alte 800 de teste au fost donate de organizația „Inițiativa pozitivă”.

„Un test rapid a fost achiziționat de municipalitate cu 93 de lei, atenție, din contract cu valoare mică, față de 250-300 de lei în rețeaua instituțiilor medicale unde îi trimite guvernul pe profesori, dădace, paznici, măturători, etc. să se testeze. Acum vom lansa procedura de licitație pentru un nou lot de teste. Urmează să facem această licitație internațională și pentru fiecare școală vom repartiza câte 100 de teste, pentru a putea fi testat în caz de necesitate fiecare angajat, indiferent că este vaccinat sau nu”, a mai spus Ceban.

Primarul capitalei Ion Ceban susține că 76% dintre pedagogii din Chișinău au fost imunizați cu două doze de vaccin împotriva coronavirusului, iar 18% – doar cu prima doză. Edilul a precizat că restul 6% dintre persoanele nevaccinate au contraindicații.

Contactați de NM pentru o reacție, reprezentanții Ministerului Sănătății au menționat:

„În ceea ce privește procedura: cel mai probabil, pedagogii vor fi trimiși în instituțiile medicale care se află sub controlul municipalității. Alte opțiuni Ministerul Sănătății nu vede, pentru că în această situație nu ei decid cine și unde va fi testat, ci Direcția municipală în domeniul sănătății. Ministerul Sănătății, în acest caz, poate doar să se asigure că toate procedurile sunt îndeplinite. În ceea ce privește prețul: noi nu putem comenta pur și simplu diferența de preț, aici trebuie de înțeles cum s-a desfășurat procedura de achiziție. Pur și simplu să declari că ai cumpărat teste cu 93 de lei este ușor, fără să explici nimic”, a declarat pentru NM Diana Blănari, reprezentata serviciului de presă al Ministerului Sănătății.

Amintim că decizia CNESP din 23 august prevede că angajații din educație care nu sunt vaccinați vor trebui să prezinte, la fiecare două săptămâni, rezultatul negativ al testului la Covid-19. Analizele vor fi achitate de către cadrele didactice. Autoritățile își propun să accelereze, în acest mod, procesul de imunizare împotriva COVID-19 astfel încât, până la 1 octombrie, rata de vaccinare în sistemul de învăţământ (reprezentanţii adulţi) să constituie 95%. Federația Sindicală a Educației și Științei a criticat decizia.

Pe 28 august, primarul capitalei Ion Ceban a anunțat că autoritățile municipale nu se vor conforma prevederii CNESP și că, din 1 septembrie, profesorii și personalul auxiliar din capitală, care refuză să se vaccineze împotriva coronavirusului, nu vor trebui să își achite testele la Covid-19 o dată la două săptămâni. Edilul a precizat că Primăria va aloca 3 mln de lei din fondul municipal, pentru testarea profesorilor din Chișinău.

Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a subliniat că decizia CNESP nu poate fi anulată de autoritățile locale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: