Primăria Chișinău ascunde acte? Ce se întâmplă cu lucrările de construcție de lângă Valea Morilor
Full Article 3 minutes read

Primăria Chișinău ascunde acte? Ce se întâmplă cu lucrările de construcție de lângă Valea Morilor

Agenția pentru Supraveghere Tehnică (AST) s-a interesat de proiectul de construcție a unui complex locativ lângă parcul Valea Morilor. Specialiștii au decis să verifice legalitatea autorizațiilor eliberate de primăria Chișinău. Dar s-au confruntat cu o problemă: nu pot obține actele necesare de la angajații primăriei.

Despre interesul Agenției pentru Supraveghere Tehnică față de proiectul de construcție a complexului locativ de pe strada Alexei Mateevici, 109/2 ne-a comunicat pentru NM Vitalie Știrbu, șeful Direcției supraveghere tehnică Centru. Acesta a menționat că acum, agenția încearcă să afle, dacă sunt legale actele permisive pe care primăria le-a acordat dezvoltatorului imobiliar la sfârșitul lunii decembrie anul trecut.

„Noi am solicitat aceste acte de la primărie, dar nimeni nu ne-a oferit nimic până acum. Pur și simplu suntem ignorați. Fără aceasta [acte], noi nu putem stabili nimic și nu vă putem spune ceva concret. Imediat ce va apărea această informație, vom informa neapărat opinia publică”, a declarat Știrbu pentru NM.

Până la momentul publicării acestui articol, direcția arhitectură nu a răspuns la solicitările NM privind eliberarea actelor pentru verificare.

Nici cei de la Ministerul Culturii încă nu au început verificările și revizuirea proiectului. Despre aceasta ne-a comunicat Rita Garconița, consultant principal al Direcției patrimoniu cultural al Ministerului Culturii. Menționăm că anterior, cei de la minister au confirmat pentru NM faptul că terenul pentru construcție face parte din centrul istoric al Chișinăului.

Andrei Vatamaniuc, arhitectul-șef al Consiliului Național al Monumentelor Istorice pe lângă Ministerul Culturii, a comunicat pentru NM că deocamdată, CNMI nu poate revizui avizul pozitiv în privința acestei construcții, care a fost aprobat de foștii membri ai consiliului.

„Cei din consiliu încă nu pot revizui această decizie (și toate celelalte), pentru că deocamdată nu există nu numai procedura de revizuire, dar și un jurist care s-ar ocupa de aceasta”, a remarcat Vatamaniuc. Acesta a adăugat că în prezent, se elaborează un mecanism de revizuire a vechilor decizii ale consiliului.

De notat că în Moldova au mai fost încercări nereușite de a anula deciziile Consiliului Național al Monumentelor Istorice. În anul 2019, membrii CNMI au retras avizul pozitiv pentru proiectul de construcție a unui centru de business pe locul cafenelei Guguță în Grădina publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Însă compania investitoare „Regata Imobiliare”, care deține acest teren, a dat în judecată primăria și Ministerul Culturii pentru retragerea actelor permisive și a câștigat procesul în instanță.

***

Reamintim că în luna decembrie anul trecut, deși a promis că va stopa lucrările de construcție în centrul istoric, primăria Chișinău a acordat o nouă autorizație de construcții. NM a constatat că lângă parcul Valea Morilor, în preajma Ambasadei SUA din Moldova, ar putea să apară un complex locativ cu cinci nivele, cu oficii și spații comerciale și o parcare subterană. Și aceasta, chiar dacă în zona respectivă se permite doar construcția obiectelor de menire socială – școli, spitale ș.a.

Detalii despre acest proiect puteți afla și din:

 (DOC) Cu vedere spre Valea Morilor. Primăria Chișinău a eliberat o nouă autorizație de construcție în centrul istoric

 Primăria Chișinău vs NM. De ce nu va fi dezmințire despre construcția de lângă Valea Morilor

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: