Primăria municipiului Chișinău, Mastercard și Moldova Agroindbank încep implementarea proiectului plăţilor contactless în transportul public din capitală

Testarea acceptării plăților contactless a început în troleibuzele și autobuzele orășenești  în cadrul primului proiect din Moldova de plăți fără numerar în transportul public

Primăria municipiului Chișinău, Mastercard și Moldova Agroindbank au început să testeze prima soluție în Moldova care va permite călătorilor din transportul public să achite călătoria fără numerar. Terminalele de plată care acceptă achitările cu un card de plată contactless al oricărei bănci din lume, ale diferitor sisteme de plăți, cu smartphone-ul sau alt dispozitiv dotat cu tehnologia contactless, sunt deja testate în parcurile de autobuze și troleibuze. Până la sfârșitul lunii martie, cele mai solicitate rute de troleibuze nr. 10, 22 și 30  și autobuze nr. 2 și 5 vor fi echipate cu validatoare mobile pentru acceptarea plăţilor fără numerar.

Ion Ceban, Primarul General al municipiului Chișinău, a menționat: «Mă bucur că proiectul pilot privind implementarea sistemului de taxare electronică în transportul public municipal începe la mijlocul lunii martie şi este realizat în colaborare cu compania Masterсard. Capitala trebuie să devină una digitală, inclusiv în ceea ce privește transportul public».

Precum a adăugat Primarul, la nivelul municipalității a fost creat un grup de lucru care s-a ocupat de implementarea proiectului cu privire la sistemul de taxare electronică în transportul public.

«Proiectul este unul ambițios, dar tergiversat de mulți ani. La ziua de azi grupul de lucru a realizat deja mai multe scenarii, pentru a cuprinde toate categoriile de cetăţeni, inclusiv persoanele care dispun de abonament la călătoria cu transportul public sau persoanele care beneficiază de facilităţi la călătoria în transportul public», a subliniat Ion Ceban.

Pentru partenerii proiectului acesta este primul pas în cadrul Memorandumului de colaborare strategică, semnat de Mastercard și Primăria municipiului Chișinău în ianuarie 2021. În perspectivă, este preconizată echiparea  transportului public inclusiv cu terminale staționare, care vor putea accepta plata pentru călătorie cu cardurile contactless și dispozitive dotate cu tehnologia NFC, fără participarea taxatorilor.

„Timp de mulți ani, Mastercard este un partener de încredere pentru mai mult de 100 de orașe din întreaga lume, contribuind la implementarea soluțiilor de plată inovatoare în care viteza, comoditatea și siguranţa sunt deosebit de importante. Și astăzi, proiectele smart city vin și în Chișinău, declară Irina Untilă, Directorul oficiului Mastercard din Moldova. — Datorită sprijinului partenerilor noștri — Primăria Municipiului Chișinău și Moldova Agroindbank — suntem încântați să lansăm prima soluție tehnologică pentru acceptarea plăților fără numerar pentru călătoriile în transportul public din capitală. Iar în următoarele săptămâni, locuitorii și oaspeții Chișinăului vor putea aprecia toate avantajele noului serviciu”.

Soluția de achitare se bazează pe tehnologia de plată contactless Mastercard. Moldova Agroindbank este banca-acceptantă a proiectului.

„Dezvoltarea infrastructurii de plăţi este una dintre prioritățile strategice ale Moldova Agroindbank. Oferind posibilitatea plății fără numerar, ne străduim să simplificăm procesul de decontare și să aducem plus de confort clienților. Suntem deosebit de încântați că MAIB este prima dintre băncile din Republica Moldova care a început implementarea plăților fără numerar şi în infrastructura de transport. Suntem încrezători că utilizarea tehnologiilor moderne de plăţi în transportul public va face deplasarea prin Chișinău mai confortabilă și sigură pentru locuitorii și oaspeții capitalei, îi va oferi orașului oportunități suplimentare pentru contabilizarea corectă a numărului de călătorii, planificarea rutelor și, în general, va contribui la dezvoltarea infrastructurii de transport din Chișinău”, a subliniat Aliona Stratan, Prim-vicepreședinte al Comitetului de Conducere al Moldova Agroindbank.

Cum se plătește călătoria în transportul public folosind un terminal?

Taxatorii vor avea terminale de plată şi vor ajuta pasagerii să utilizeze noul serviciu. Pentru a plăti taxa pentru călătorie fără numerar este suficient:

  1. Să apropiaţi cardul de plată contactless, smartphone-ul sau alt dispozitiv dotat cu tehnologia NFC de ecranul terminalului.
  2. După confirmarea plății, o sumă egală cu costul călătoriei este debitată automat de pe card.
  3. După finalizarea plății, terminalul emite un semnal sonor și va imprima o chitanţă cu informații despre preţul, data și ora călătoriei.

Ce carduri de plată pot fi utilizate pentru a plăti călătoria prin intermediul terminalului?

Sunt acceptate cardurile de plată contactless ale oricărei bănci din Moldova și din lume, ale diferitor sisteme de plăţi. Cardurile care acceptă tehnologia de plată contactless au un marcaj special – așa-numitul semn contactless.

De asemenea, terminalul permite achitarea călătoriei cu smartphone-ul sau un alt dispozitiv dotat cu tehnologia NFC. De exemplu, puteți achita călătoria cu un smart watch compatibil cu Garmin Pay.

Va fi posibilă şi achitarea în numerar pentru călătoria în transportul public: după primirea plăţii de la pasager, taxatorul va apropia un card special de terminal și va emite o chitanţă.

Care este preţul călătoriei în cazul plăţii fără numerar?

Nu se percep comisioane suplimentare de la pasageri în cazul plății fără numerar pentru călătorie. Preţul rămâne neschimbat: 2 lei pentru o călătorie cu troleibuzul și 3 lei pentru o călătorie cu autobuzul.

Plata pentru o călătorie poate fi încasată accidental de două ori?

Nu, terminalul procesează câte o singură plată, emite un semnal sonor, imprimă chitanţa, după care se blochează. Pentru a se efectua o altă plată de pe același card taxatorul trebuie să inițieze din nou plata.

Cât de sigure sunt plăţile contactless?

Plățile contactless sunt unele dintre cele mai sigure metode de plată. În timpul tranzacției, informațiile legate de plată sunt protejate de un cod dinamic unic (criptogramă), care nu poate fi utilizat a doua oară în scopuri frauduloase.

***

Despre Mastercard 

Masterсard este o companie tehnologică globală din industria plăților. Misiunea noastră este să dezvoltăm și să fortificăm o economie digitală, care oferă priorități tuturor și oriunde, prin intermediul tranzacțiilor sigure, simple și accesibile bazate pe tehnologie. Folosind date și rețele sigure, parteneriatele și energiile noastre, oferim soluții și inovații care să ajute oamenii, instituțiile financiare, guvernele și afacerile să-și realizeze potențialul său maxim. Cultura noastră și tot ceea ce facem în interiorul companiei și în afara ei, sunt determinate în funcție de coeficientul de decență (decency quotient, DQ). Gestionăm afaceri în peste 210 țări și teritorii și creăm o lume durabilă care oferă oportunități neprețuite pentru toată lumea. www.mastercard.com

Despre Moldova Agroindbank

Moldova Agroindbank este banca comercială nr.1 în Republica Moldova, în topul clasamentelor performanţei bancare, cu peste 1/3 cotă de piaţă la indicatori, precum credite, depozite, active şi profit. MAIB este cel mai mare acceptant de carduri pe toate domeniile de business: POS terminale, ATM, comerţ electronic, terminale de autoservire. Banca oferă clienţilor săi cele mai variate şi inovative soluţii de acceptare a plăţilor prin intermediul cardurilor de plată. Prin reţeaua sa vastă, MAIB deserveşte aproximativ un milion de clienţi, persoane fizice, IMM-uri şi clienţi corporativi. În anul 2020 MAIB a fost desemnată „Cea mai bună bancă din Moldova” de renumitele şi prestigioasele publicaţii  “Finance Central Europe” şi “Global Finance”, de asemenea fiind şi deţinătoarea titlului ”Best Digital Bank Moldova” 2020 și 2021, conform clasamentului Global Banking and Finance Review.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ion Ceban, despre reacția lui Nicușor Dan la interdicție: „Mai mult decât o bâlbâială și un zâmbet ironic n-am văzut nimic”

Ion Ceban a reacționat la declarațiile președintelui României, Nicușor Dan, care a afirmat că interdicția de intrare în România aplicată primarului de Chișinău a fost rezultatul unei evaluări de securitate națională.

„Mai mult decât o bâlbâială și un zâmbet ironic, precum că nu voi avea posibilitatea să mă întâlnesc cu demnitarii de la București, nu am văzut nimic”, a declarat Ceban, într-o postare pe rețelele sociale.

Ion Ceban, care este și liderul Partidului „Mișcarea alternativa Națională” (MAN) a criticat lipsa de transparență în luarea deciziei. Potrivit lui, nici până acum nu este clar care instituție din România a emis interdicția și în baza căror motive.

„Astfel de situații nu s-au mai întâlnit în România și nici cadrul legal nu este respectat”, a adăugat edilul.

Primarul de Chișinău a făcut apel la comunitatea internațională să ia atitudine și să condamne decizia, pe care o consideră una politică: „Fac apel la comunitatea internațională să aibă curajul și să spună că această decizie a României este politică și nu are nimic de-a face cu standardele UE”.

Președintele României, Nicușor Dan, a confirmat oficial, pe 14 iulie, că interdicția de intrare în România impusă primarului Ion Ceban are la bază o evaluare de securitate națională. Dan a precizat că măsura nu a fost discutată în Consiliul Suprem de Apărare al României, dar a fost aplicată printr-un alt mecanism legal de reacție în fața potențialelor amenințări, fără să precizeze care anume. Liderul de la Cotroceni a precizat, în cadrul unei conferințe că, în următorii cinci ani, Ion Ceban nu va mai fi primit de oficialii români și că decizia, inclusiv durata interdicției, se bazează pe motive legate de securitate.

Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Angajații Președinției, peste 30 de deplasări externe în primele 6 luni din an. Cât au costat vizitele oficiale

În prima jumătate a anului 2025, angajații Aparatului Președintelui Republicii Moldova au efectuat 33 de deplasări oficiale peste hotare, potrivit unui raport publicat de instituție. Cele mai frecvent vizitate țări au fost Germania, Italia și Franța, în timp ce țările vecine – Ucraina și România – au fost vizitate de câte două ori.

Delegațiile au fost conduse în cele mai multe cazuri de președinta Maia Sandu, însoțită de consiliera sa pentru politică externă și afaceri europene, Olga Roșca, și consilierul în domeniul apărării și securității naționale, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Stanislav Secrieru.

Costurile totale suportate din bugetul instituției pentru aceste vizite s-au ridicat la circa 500 de mii de lei, cele mai mari cheltuieli fiind pentru transportul aerian, cazare și diurne. În unele cazuri, cheltuielile au fost acoperite de organizatorii evenimentelor internaționale, cum s-a întâmplat în Germania, Italia sau Estonia.

Cele mai scumpe deplasări au fost cele în Polonia (peste 50 mii lei), Franța (aproape 46 mii lei) și Germania (până la 40 mii lei per vizită). O singură deplasare externă – la București, efectuată de Adrian Băluțel, șeful Cabinetului Președintei – a costat 1.400 lei.

Potrivit datelor, vizitele au vizat participări la conferințe, ateliere de lucru și forumuri dedicate combaterii dezinformării, securității, relațiilor cu diaspora sau cooperării cu partenerii internaționali.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
radiokp.ru

Serviciile secrete rusești susțin, fără dovezi, că NATO s-ar pregăti să implice Moldova într-un război cu Rusia

Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a publicat pe 14 iulie un comunicat în care spune că NATO s-ar pregăti să implice Republica Moldova într-o confruntare militară cu statul rus. Instituția sugerează că din acest motiv se realizează proiecte de infrastructură și se conectează infrastructura de transport de cea europeană. SVR nu a prezentat nicio dovadă care să-i susțină argumentele.

Potrivit informațiilor primite de către SVR (Serviciul de Informații Externe al Rusiei), NATO se pregătește activ să implice Moldova într-un posibil conflict armat cu Rusia. La Bruxelles s-a luat decizia de a accelera transformarea acestei țări într-un „cap de pod avansat al alianței pe flancul estic, ținând cont de înaintarea forțelor armate ruse în Ucraina””, .

Instituția a menționat că NATO ar transforma țara noastră într-un „poligon militar”.

Se încearcă adaptarea teritoriului moldovenesc pentru transferul operativ al trupelor NATO spre granițele Rusiei. În acest scop, sunt implementate proiecte de trecere la ecartamentul feroviar european și de sporire a capacității de transport a podurilor. Se construiesc huburi logistice, depozite mari și platforme pentru concentrarea tehnicii de luptă. Aerodromurile de la Mărculești și Bălți, aflate în apropierea teatrului de operațiuni din Ucraina, sunt modernizate în vederea primirii unui număr semnificativ de avioane militare și de transport. Totuși, potrivit planului de la Bruxelles, în cazul unui conflict direct între NATO și Rusia, principala lovitură ar urma să fie suportată de moldoveni. Ei ar trebui să devină „carne de tun” în desfășurarea luptelor cu trupele ruse. (…) Regimul comprador al M. Sandu este gata să satisfacă toate cererile Occidentului, numai să nu fie îndepărtat de la „sursa de bani””, se arată în comunicatul SVR.

NM a solicitat comentarii de la Ministerul Afacerilor Externe și Guvern, însă, deocamdată, nu am primit vreun răspuns.

Precizăm că, în ultima perioadă, atacurile hibride ruse la adresa Republicii Moldova s-au intensificat. În aprilie a devenit cunoscut public că rețelele rusești „Matrioșka” și „Pravda” desfășoară pe rețelele de socializare campanii de dezinformare împotriva țării noastre, fiind folosită în special imaginea președintei Maia Sandu. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat atunci că Rusia investiseră deja 200 de milioane de euro în aceste campanii de dezinformare. Potrivit lui, scopul lor este influențarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 28 septembrie.

(VIDEO) Tiktokerul scandalos binecuvântat de mitropolit/„Victorie” a ajuns la CEC/Val de caniculă în Moldova

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Vizat într-un dosar penal, tiktokerul Dima White, binecuvântat de ÎPS Vladimir
— Blocul „Victorie” a depus actele la CEC pentru a participa la alegeri
— Pompieri din Moldova au plecat în Grecia pentru a lupta cu incendiile
— Incendiu în Chișinău: un apartament din sectorul Râșcani, în flăcări
— Cod Galben de caniculă în aproape toată Moldova
— A început perioada electorală pentru alegerile parlamentare
— Postica: pentru a preveni riscurile electorale, au fost create 6 grupuri de lucru
Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Avocatul Poporului critică modificările la Legea cu privire la avocatură: „Lipsa consultării încalcă principiile bunei guvernări”

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, își exprimă îngrijorarea față de modul în care au fost adoptate modificările legislative ce vizează organizarea și funcționarea profesiei de avocat în Republica Moldova. Acesta atrage atenția că amendamentele la Legea cu privire la avocatură au fost înregistrate în Parlament pe 9 iulie și votate în lectură finală a doua zi, pe 10 iulie, fără consultarea prealabilă a Uniunii Avocaților – principala parte interesată. Potrivit ombudsmanului, „o asemenea abordare încalcă cerințele de transparență decizională și se abate de la standardele naționale și internaționale”.

„Lipsa consultării prealabile pe un subiect ce afectează direct arhitectura internă a unei profesii juridice autonome contravine principiilor bunei guvernări și celor statuate în Legea nr. 1260/2002 cu privire la avocatură, Recomandarea Rec(2000)21 a Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei și Cartea principiilor fundamentale ale avocatului european”, precizează Avocatul Poporului.

În ceea ce privește reacția Uniunii Avocaților – care a anunțat o grevă generală între 15 și 25 iulie – Panico susține că exprimă „poziția de contestare față de modul în care au fost adoptate modificările legislativ”. Avocatul Poporului avertizează că această grevă poate avea consecințe grave asupra funcționării sistemului judiciar, în special în ceea ce privește dreptul la apărare și respectarea termenelor procesuale.

Totodată, Ceslav Panico salută inițiativa Ministerului Justiției de a organiza o ședință comună cu participarea avocaților, parlamentarilor și a altor autorități relevante.

„Avocatul Poporului încurajează continuarea unui dialog deschis între toate instituțiile implicate și reafirmă importanța respectării principiilor de legalitate, proporționalitate și transparență în orice proces de reformare care afectează exercitarea unor profesii juridice independente”, se mai menționează în comunicatul emis de Ombudsman.

Amintim că Uniunea Avocaților a anunțat greva generală pe 11 iulie, ca reacție la modificările legislative adoptate de Parlament în ultima ședință a actualei legislaturi. Acestea au stârnit critici dure nu doar din partea avocaților, ci și a organizațiilor pentru drepturile omului, care susțin că noile prevederi afectează grav independența avocaturii. Tensiunile au fost amplificate de faptul că Uniunea Avocaților a fost informată despre aceste modificări abia în ziua în care au fost supuse votului în Parlament. În paralel, Uniunea Avocaților a transmis un apel președintei Maia Sandu, solicitându-i să nu promulge legea în forma adoptată de Parlament.

În reacție, Ministerul Justiției a lansat un apel, pe 14 iulie, către toate părțile implicate, să participe la o ședință comună pentru a discuta amendamentele considerate de Uniunea Avocaților drept o amenințare gravă la independența profesiei.

În aceeași zi, Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a publicat o declarație în care critică procedura de adoptare a controversatelor amendamente la Lege și își exprimă solidaritatea cu avocații din Moldova. UNBR a făcut inclusiv apel la autoritățile țării noastre să revină la dialogul instituțional. Organizația de peste Prut a subliniat că este disponibilă să susțină „apărarea valorilor fundamentale ale profesiei de avocat” și drepturile colegilor lor din Republica Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: