Primărița lui Șor de la Orhei a tărăgănat ancheta în cazul Anei-Maria? Cernăuțeanu: ar putea fi trasă la răspundere
Full Article 5 minutes read

Primărița lui Șor de la Orhei a tărăgănat ancheta în cazul Anei-Maria? Cernăuțeanu: ar putea fi trasă la răspundere

Tatiana Cociu, primarul orașului Orhei, susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, ar putea fi trasă la răspundere pentru tergiversarea anchetei în cazul Anei-Maria, tânăra însărcinată găsită moartă la opt zile de la dispariție. Declarația a fost făcută de șeful Inspectoratului General al Poliției în cadrul emisiunii „Dialog deschis”, de la Deschide. Se întâmplă după ce, potrivit lui Viorel Cernăuțeanu, primărița a oferit imaginile video cu momentul în care tânăra urcă în mașina principalului suspect postului Canal 5, activitatea căruia a fost temporar suspendată. Șeful IGP susține că după difuzarea imaginilor, fără acordul poliției, suspectul a avut timp să distrugă probe relevante. El a acuzat postul TV și primăria din Orhei de incompetență.

„Amintesc doamnei Cociu că ea a preferat să dea întâi acele înregistrări Canal 5. Bine, noi știam la acea etapă care este mașina, cine este persoana, eram în proces de reținere a persoanei, dar Canal 5 în momentul acela a difuzat acele înregistrări video. Difuzând acele înregistrări video, oricare cetățean care își vede mașina într-o astfel de situație, întreprinde acțiuni de ascunderea anumitor probe. Cam așa ne-am trezit noi din cauza incompetenței unor instituții media și a unor autorități publice locale”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Întrebat dacă primarul de Orhei ar putea fi tras la răspundere pentru tergiversarea anchetei, Viorel Cernăuțeanu a declarat că oamenii legii examinează această probabilitate.

„Cu siguranță. (…) Au preferat să facă show și au preferat să transmită acele imagini Canal 5, care au ieșit cu difuzările lor. Cel puțin puteau să întrebe dacă poliția are aceste înregistrări și dacă asta nu va înrăutăți procesul de urmărire penală, cu siguranță am fi spus: o să fiți voi cei care veți difuza, dar nu acum, nu în aceste momente, pentru că sunt unele procese pe care trebuie să le derulăm. Uneori, cu regret, unele surse mass-media preferă să facă senzație”, a mai spus șeful IGP.

Viorel Cernăuțeanu a dezmințit în cadrul emisiunii inclusiv declarațiile primarului de Orhei, care susținea că poliția a solicitat abia pe 18 aprilie, la 6 zile de la dispariția Anei-Maria, înregistrările video de pe camerele din Orhei.

„Pe data de 18 s-au ridicat înregistrările în baza ordonanței, oficial deja, ca să constituie ca probă la dosar. Poliția a intrat în posesia înregistrărilor începând cu data de 13 prin alte posibilități pe care nu le știe doamna Cociu. Doamna Cociu dacă cu adevărat era sensibilă situația care s-a întâmplat în Orhei și avea un pic de remușcare, ar fi venit să ajute organele de drept imediat atunci, dar nu pleca la Moscova. I-aș recomanda să dea acces deplin poliției la toate camerele din Orhei”, a conchis șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu.

Primăria Orhei, reacție

Primăria orașului Orhei și-a exprimat pe 25 aprilie „nedumerirea față de speculațiile lansate de către șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu”, potrivit căruia administrația municipală ar fi împiedicat organele de urmărire penală care investighează cazul răpirii și uciderii Anei-Maria să preia înregistrările de pe camerele de supraveghere video din oraș.

„Aceasta este o minciună și o denaturare deliberată a adevărului. Primăria Orhei a pus la dispoziție înregistrările solicitate de ofițerul de urmărire penală Corina Muntean încă din 18 aprilie, imediat ce a parvenit cererea. Dovada sunt copiile protocolului și a ordinului de preluare a înregistrărilor video, în care se menționează explicit că acestea au fost predate de viceprimarul Cristina Cojocari”, anunță Primăria într-un comunicat emis pe 25 aprilie.

***

Amintim că Ana-Maria Guja a fost găsită moartă pe 20 aprilie, după ce pe data de 12 aprilie a urcat într-o mașină de ocazie, la Orhei, și de atunci a dispărut fără urmă. Tânăra era însărcinată în luna a șasea. Corpul neînsuflețit a fost găsit la 21 de kilometri de satul Chițcanii Vechi, raionul Telenești, unde locuiește principalul suspect – Gheorghe Cotorobai, fost polițist și angajat al sistemului penitenciar. Bărbatul pledează nevinovat și, potrivit avocatului său, cere testarea la poligraf.

Procurorii au pornit între timp urmărirea penală pentru omorul intențional al unei femei gravide, conform articolului 145 alin. (2) lit. e) din Codul penal. Pe caz, a fost dispusă expertiza medico-legală a cadavrului. La fel, potrivit PG, au fost inițiate un șir de expertize biologice, inclusiv a hainelor victimei. De asemenea, a fost dispusă expertiza medico-legală a cadavrului.

traumă cranio-cerebrală – este cauza care a dus la decesul Anei-Maria, a declarat procurorul general interimar, Ion Munteanu. Expertiza urmează să răspunde la mai multe întrebări, inclusiv dacă sunt și alte leziuni corporale în legătură cu decesul tinerei sau dacă există substanțe psihotrope în sângele victimei, a mai spus Munteanu. Între timp, surse din cadrul Centrului de Medicină Legală au declarat pentru Ziarul de Gardă că tânăra însărcinată ar fi fost supusă torturii, inclusiv abuzului sexual. Versiunile nu au fost confirmate, deocamdată, oficial. Șeful IGP Viorel Cernăuțeanu a declarat pentru presă că Ana-Maria a „ieșit pe picioarele ei” din casa principalului suspect.

Ana-Maria a fost petrecută pe ultimul drum pe 24 aprilie. La ceremonia funerară a participat inclusiv iubitul tinerei. Mama Anei-Maria a cerut dreptate pentru fiica sa.

Dacă va fi găsit vinovat, făptașul riscă închisoare de la 15 la 20 de ani sau detenție pe viață.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: