Facebook/Spitalul Raional Fălești

Primarul orașului Fălești: „În spitalul raional lucrează doar șase medici în trei schimburi”

În spitalul raional din orașul Fălești lucrează doar șase medici în trei schimburi. Informația a fost confirmată de primarul orașului Fălești, Alexandr Severin, pentru comunicate.md. Potrivit acestuia, în prezent, în instituția medicală sunt spitalizați doar bolnavi de coronavirus.

Conform datelor Ministerului Sănătății, 32 de angajați medicali ai spitalului raional din Fălești sunt la ora actuală infectați cu COVID-19. Primarul de Fălești susține că din cei circa 120 de angajați ai instituției medicale, 70 se află în carantină. Din cei 47 de medici, 20 sunt în concediu de boală sau concediu din cont propriu și doar șase medici lucrează la ora actuală în trei schimburi.

„În spital nu sunt internați alți pacienți decât cei care au simptome ale COVID-19. Cei care acuză alte dureri sunt transferați la alte spitale raionale”, a precizat primarul.

Potrivit primarului orașului Fălești, măști sunt în majoritatea farmaciilor din orașul Fălești, iar vânzătorii și agenții economici sunt echipați.

„Mănușile se vând foarte repede, probleme mai sunt la asigurarea cu echipamentul necesar, dar această sarcină este a Consiliului raional și a Ministerului Sănătății”, a precizat primarul

Primăria orașului Fălești a primit o donație de 10 000 de măști care au fost repartizate tuturor serviciilor și agenților economici. Totodată, mai mulți locuitori din orașul Fălești s-au implicat pentru a susține familiile social-vulnerabile, unii agenți economici au acordat ajutor Serviciului Asistență Medicală Urgentă, Spitalului raional, Centrului medicilor de familie, subdiviziunii Situații Excepționale Fălești, dar și Inspectoratului de poliție.

Potrivit primarului orașului Fălești Alexandr Severin, în oraș erau două focare de infecție, unul dintre acestea fiind spitalul raional din Fălești.

„O pacientă care între timp a decedat a ascuns că a intrat în contact cu o persoană infectată și a fost internată în spital pentru a fi tratată de boli cardiace. Tocmai în a patra zi de la internare i-a apărut febra, până atunci însă personalul medical nu a întreprins măsuri de protecție”, a relatat primarul.

Al doilea focar de infecție a fost la întreprinderea cu capital străin unde sunt produse jucării pentru ouă din ciocolată.

„Activitatea întreprinderii a fost sistată după ce au fost depistate cazuri de infecție cu COVID -19 la câțiva dintre cei 500 de angajați”, susține oficialul.

La 15 aprilie în orașul Fălești erau 29 de persoane infectate cu COVID-19. Circa 200 de persoane sunt în regim de carantină și alte 300 sunt monitorizate de acasă. În raionul Fălești sunt 80 de cazuri confirmate de coronavirus. Au fost înregistrate 2 decese și 3 cazuri de însănătoșire.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: