Grigore Robu/Facebook

Primarul orașului Nisporeni, acuzat de abuz în serviciu, își recunoaște vina. Edilul și alți doi funcționari – în arest la domiciliu

Primarul orașului Nisporeni, Grigore Robu, și alți doi funcționari ai primăriei își vor petrece următoarele 30 de zile în arest preventiv la domiciliu. Hotărârea a fost luată de judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Ungheni, sediul Nisporeni, la cererea procurorilor care au inițiat o anchetă în privința acestora. Procuratura Generală informează că în cadrul înaintării acuzării și audierii învinuiților, ultimii și-au recunoscut integral vinovăția, scrie portalul Anticorupție.

Primarul orașului Nisporeni, Grigore Robu, a fost reținut acum două zile în cadrul unei cauze penale inițiată pentru abuz în serviciu și fals în declarații. Alți doi funcționari din cadrul Primăriei Nisporeni sunt cercetați penal în același dosar, fiind de asemenea reținuți. A patra persoană a fost audiată în calitate de bănuit, fiind cercetată în stare de libertate. În urma perchezițiilor efectuate la domiciliile, în birourile și automobilele persoanelor vizate, au fost ridicate mai multe acte, care urmează să fie examinate și anexate la cauza penală.

Reținerea lui Grigore Robu și a alor doi funcționari din cadrul Primăriei Nisporeni a fost anterior comentată de directorul executiv al CALM, Viorel Furdui.

„Cazul primarului de Nisporeni: Deja vu, din nou mascați, primari arestați, justiția „reformată” și tot aceasta în perioada alegerilor?! Sperăm că în cazul primarului or. Nisporeni, dl Grigore Robu, justiția își va spune cuvântul și va clarifica toate lucrurile. Dar vor trece ani…… Cum a mai fost cu alți primari care și-au demonstrat nevinovăția, dar după ani de calvar…și umilință. Însă, acum aceste acțiuni cam aduc a vremurile…..teroarei guvernării plahotniuciste….Atunci când onoarea, demnitatea, viața, sănătatea, familia și tot ce este mai important și sfânt pentru un om…..nu conta în fața așa numitor „justițiari”. Sute de dosare intentate la comandă, cazuri cu mascați, arestări … etc., fără finalitate și fără ca vreun astfel de „justițiar”, dar de fapt criminal în epoleți, care și-a bătut joc de oameni, să fi fost condamnat și să fi răspuns pentru distrugerea de vieți omenești”, a scris Furdui pe o rețea de socializare.

Grigore Robu a devenit primar al orașului Nisporeni în anul 2019, fiind ales pe listele Partidului Democrat din Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Documentarul „Green Light”, de Pavel Cuzuioc din Moldova, în selecția prestigiosului Festival de Film din Locarno, Elveția

Documentarul GREEN LIGHT, în regia lui Pavel Cuzuioc, a fost inclus în selecția oficială a celei de-a 78-a ediții a Festivalului de Film de la Locarno (6-16 august 2025). Proiecțiile vor avea loc pe 13 și 14 august. Programul e disponibil aici. Filmul face parte din secțiunea competitivă Un Semaine de la Critique, alături de alte 6 producții documentare.



GREEN LIGHT îl urmărește pe doctorul Johann Spittler, un neuropsihiatru din Germania care, de peste două decenii, evaluează capacitatea de decizie a persoanelor cu boli terminale, tulburări psihice sau suferințe combinate care solicită sinuciderea asistată.

A dat undă verde pentru peste 700 de pacienți și a asistat personal peste un sfert dintre ei în actul sinuciderii. Spittler este unul dintre foarte puținii medici care activează în acest tip de practică, care aduc în atenția publică modul în care bolile fizice și suferințele psihice se întrepătrund și adesea coexistă, punând sub semnul întrebării limitele libertății individuale. Filmul deschide astfel o perspectivă directă și expresivă asupra realității profesionale, tăcută dar tulburătoare, a unui om a cărui practică se desfășoară într-un domeniu plin de controverse și incertitudini.

„Documentarul GREEN LIGHT a pornit dintr-o curiozitate reală față de imensa responsabilitate a doctorului Spittler. Cum poate cineva, cu seninătate și convingere, să evalueze solicitanții la asistență la suicid și să îi însoțească în apropierea morții? Ce îl determină pe acest medic discret să își asume aceste presiuni subtile, morale și profesionale? Filmul relevă solitudinea lui, caracterul direct al discuțiilor finale și incertitudinea celor nehotărâți. Este o reflecție despre cum poți fi un martor stoic în fața necunoscutului”, a declarat Pavel Cuzuioc, regizorul filmului.

În Germania, sinuciderea asistată este permisă prin lege, ca expresie a libertății individuale. Adulții pot solicita sprijin pentru a-și încheia viața, indiferent dacă sunt bolnavi sau nu, cu condiția ca decizia să fie luată în mod liber, conștient și informat. Procedurile sunt reglementate strict pentru a preveni abuzurile.

Festivalului de Film de la Locarno este un prestigios festival internațional fondat în 1946, desfășurat anual în Locarno, Elveția. Festivalul pune accentul pe cinema de autor și descoperirea de noi talente. Semaine de la Critique este o secțiune dedicată filmelor selectate de critici de cinema, care oferă o platformă importantă producțiilor inovatoare și documentarelor cu impact artistic și social.

Pavel Cuzuioc, născut la Chișinău, este cineast în Moldova, România și Austria, apreciat pentru documentarele sale intime care explorează comunități neglijate și subiecte emoționante. Printre filmele sale se numără scurtmetrajul „Raisa”, „Doina Groparilor” (HBO Europe), „Secondo Me”, „Așteptați răspunsul operatorului”, „Cosmosapiens” și „Green Light”. A studiat dreptul la București și regia de film la Universitatea de Muzică și Artă Dramatică din Viena. Lucrările sale au fost proiectate la festivaluri internaționale importante, inclusiv Locarno, IDFA, Hot Docs, Clermont-Ferrand și Sheffield Doc/Fest.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: