Primii pași pentru creditul de 300 mln $ de la ruși și posibilități de export fără taxe vamale. Rezultatele vizitei în Rusia a președintelui Dodon
Full Article 2 minutes read

Primii pași pentru creditul de 300 mln $ de la ruși și posibilități de export fără taxe vamale. Rezultatele vizitei în Rusia a președintelui Dodon

Federația Rusă va prelungi facilitățile și posibilitatea de export fără taxe vamale pentru 5 poziții tarifare, iar lista companiilor cu drept de export pe piața rusă va fi extinsă. Președintele Igor Dodon a oferit astăzi, 23 decembrie, mai multe detalii despre vizita sa de săptămâna trecută în Rusia și întâlnirea pe care a avut-o cu președintele Vladimir Putin. 

„Săptămâna curentă, guvernul Federației Ruse urmează să aprobe o hotărâre de guvern prin care prelungește acele facilități și posibilități de exporturi fără taxe vamale pe 5 poziții tarifare, cât și urmează să examineze posibilitatea de introducere, în regim preferențial, a încă 5 poziții tarifare. De asemenea, în timpul apropiat, vor fi deschise posibilitățile de export pe piața rusă pentru încă circa 150-200 de companii din Republica Moldova”, a anunțat președintele Igor Dodon în cadrul unui briefing de presă, după întâlnirea tradițională de luni dimineața cu premierul Ion Chicu și speaker-ul parlamentului, Zinaida Grecianîi.

Potrivit șefului statului, un alt subiect discutat cu reprezentanții Kremlinului a fost solicitarea de obținere a creditului de 300 de milioane de dolari pentru proiectele de infrastructură.

„Decizia de principiu a fost luată. În ianuarie urmează a fi negociate condițiile la nivelul reprezentanților ministerelor Finanțelor de la Chișinău și Moscova, pentru ca la începutul sesiunii parlamentare din februarie, acest acord să fie ratificat de pralement”, a declarat Igor Dodon.

Șeful statului a precizat că banii vor fi obținuți în condiții similare cu creditele contractate anterior de la partenerii occidentali.

„Vă asigur: condițiile nu sunt mai rele decât cele semnate cu partenerii noștri din Occident, fie că este vorba despre România, fie că e vorba de Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare sau Banca Europeană de Investiții”, a subliniat președintele Republicii Moldova.

Igor Dodon a menționat, de asemenea, că în contextul prelungirii acordului dintre Kiev și Moscova privind tranzitul de gaz pe teritoriul Ucrainei, aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova, de la 1 ianuarie, va fi realizată prin conductele tradiționale iar prețul va fi mai mic decât cel din 2019.

Precizăm că, de anul viitor, prețul la gazele livrate în Republica Moldova va fi diminuat cu 50 de dolari și va constitui în jur de 172-173 de dolari pentru o mie de metri cubi.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: