captură video

Primul președinte al Moldovei invitat la Palatul Elysee. Maia Sandu și Emmanuel Macron, într-o conferință comună (VIDEO)

Maia Sandu este primul președinte al Republicii Moldova care efectuează o vizită oficială la Palatul Elysee. Pe 4 februarie, aceasta a susținut o conferință de presă împreună cu omologul său francez, Emmanuel Macron. 

Președinta țării a subliniat că „Moldova nu este un stat european doar din punct de vedere geografic”

„Sunt bucuroasă să mă aflu astăzi aici, la invitația dumneavoastră. Îmi face o deosebită plăcere să fiu primul președinte din Moldova aflat în vizită la Palatul Elysee. Această vizită este una foarte importantă pentru noi. Este o vizită care sperăm să aprofundeze colaborarea dintre Moldova și Franța”, a declarat Maia Sandu.

La rândul său, președintele Emmanuel Macron a remarcat că este prima vizită oficială la Paris a unui președinte al Republicii Moldova timp de 24 de ani. Acesta a declarat că Franța este pregătită să investească în mai multe proiecte din Republica Moldova. Acesta a vorbit și despre situația din regiunea transnistreană și a menționat că este o problemă de securitate europeană.

Emmanul Macron a accentuat că Parisul respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul frontierelor recunoscute din punct de vedere internațional.

În cadrul vizitei de lucru la Paris, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit cu reprezentanții mediului francez de afaceri și conducerea celei mai mari organizații patronale franceze – MEDEF (Mouvement des Entreprises de France). De asemenea, șefa statului a discutat despre cooperarea bilaterală cu Jean-Yves Le Drian, ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Franței. Maia Sandu a avut o întrevedere și cu Richard Ferrand, președintele Adunării Naționale, și cu membrii Grupului de prietenie Franța – Republica Moldova din cadrul Adunării Naționale.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Iranul răspunde SUA: a atacat baze militare din Qatar. Emiratele își închid spațiul aerian

Iranul a lansat șase rachete în direcția bazelor militare ale Statelor Unite din Qatar, relatează publicația Axios, citând surse proprii. În același timp, martori oculari au declarat pentru Reuters că în capitala Doha se aud explozii, cauzate, cel mai probabil, de activarea sistemelor de apărare antiaeriană.

Atacul vine după atacul SUA asupra siturilor nucleare iraniene, iar autoritățile internaționale reacționează. Ministerul de Externe al Regatului Unit a emis un avertisment de călătorie, îndemnând cetățenii britanici să evite deplasările în Qatar și Emiratele Arabe Unite. Totodată, britanicii aflați deja în aceste state sunt îndemnați să rămână în locuri sigure și să urmeze instrucțiunile autorităților locale.

Potrivit postului american de televiziune Fox News, Emiratele Arabe Unite au închis spațiul aerian al țării, în așteptarea unor posibile atacuri ale Iranului asupra obiectivelor militare americane aflate pe teritoriul lor.

Qatarul a condamnat atacul Iranului și a declarat că își rezervă dreptul de a răspunde direct, în conformitate cu dreptul internațional, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe al Qatarului.

Totodată, ministerul a anunțat că atacul a fost respins cu succes de sistemele de apărare antiaeriană, nu există victime sau răniți, iar baza militară Al-Udeid, care a fost vizată, fusese evacuată preventiv.

Ministrul Afacerilor Externe al R. Moldova, Mihai Popșoi, a comentat evenimentele din orientul mijlociu în cadrul emisiunii „Новая неделя” de la TV8.

„R. Moldova este o țară iubitoare de pace. Noi mereu optăm pentru dreptul internațional, bazat pe cooperare. din păcate, conflictele în orient escaladează. Ne dorim ca totul să se finalizeze mai repede. Republica Moldova mereu va susține pacea”, a declarat ministrul Mihai Popșoi.

Cât despre poziția R. Moldova în raportul cu conflictul dintre Iran și Israel, ministrul a declarat că „R. moldova susține dreptul Israelului la autoapărare.

„Iranul nu ascunde asta. Poziția oficială a Iranului și scopurile țării sunt de a șterge Israelul de pe fața pământului. În același context, avem o poziție principială în privința nerăspândirea armelor nucleare. Obținerea de către Iran a armelor nucleare nu va aduce nimic bun nici pentru Israel, nici pentru regiune. Factorii internaționali trebuie să depună efort pentru a deține un control riguros asupra armelor nucleare. Asta noi și vede. Desigur, noi acum vedem asta într-o formă extremă. Ar fi fost de dorit să se găsească o formă democratică de soliționare a întrebării”, a subliniat ministrul.

***

Amintim că Statele Unite ale Americii au bombardat instalațiile nucleare iraniene, de la Fordo, Natanz şi Isfahan, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. Președintele Donald Trump a descris acțiunea ca un „atac foarte reuşit”.

Iranul a declarat că își rezervă toate opțiunile pentru a se apăra după atacurile SUA, afirmând că acestea au fost „scandaloase și vor avea consecințe veșnice”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: