Șeful consiliului de administrație al Moldovagaz Vadim Ceban consideră că acum în Europa există o luptă pentru volumele de gaze, deoarece se atestă o lipsă de gaze pe continent. Inclusiv din această cauză, Moldova nu a putut să rezerve la timp volumele suplimentare de gaze necesare pentru a furniza toți consumatorii din țară. La emisiunea „În profunzime” de la ProTV, Ceban a declarat că Moldovagaz optează pentru prelungirea contractului existent cu Gazprom și păstrării formulei de calcul al prețului hibrid.
Ceban a mai spus că Moldovagaz a început negocierile cu Gazprom încă din iunie.
„Aceste discuții privind prelungirea precedentului sau încheierea unui nou acord au început în iunie. În consecință, am trimis propunerea și viziunea noastră cu privire la formatul de prelungire a acestui contract. În special, am susținut prelungirea contractului pentru trei ani și păstrarea acestei formule și a condițiilor existente stipulate în contract ”, a spus Vadim Ceban.
El a menționat că negocierile sunt în curs de desfășurare, dar există „probleme mai complexe” cu privire la datoria Republicii Moldova și la punerea în aplicare a celui de-al treilea pachet energetic.
În același timp, potrivit șefului consiliului de administrație al Moldovagaz, problema nu este doar prețul, ci și lipsa gazelor din Europa.
„În general, cred că astăzi nu ar trebui să ne concentrăm asupra prețului. Acum problema nu constă în preț, ci în asigurarea volumelor necesare. Astăzi asistăm la o penurie gravă de gaze în Europa și nu numai. În Europa, volumele mari de gaz înainte de apariția penuriei erau acoperite de gazul lichefiat exportat din Statele Unite sau Qatar. Acum, gazul lichefiat este trimis în alte țări. Și singurul furnizor care poate acoperi acest deficit, pe lângă propriile produse europene, care au scăzut recent, este Gazprom. Prin urmare, acum lupta se desfășoară pentru volumele de gaze. În consecință, trebuie să oferim volumele necesare tuturor consumatorilor „, a spus Ceban.
Expertul economic Viktor Parlicov, invitat la emisiune, este sigur că situația actuală are un caracter pur politic.
„Pe de o parte, domnul Ceban spune că Rusia și Putin vor furniza volumele necesare de gaz și nu vor exista probleme cu furnizarea de gaze către toată Europa. Pe de altă parte, pentru Moldova mică, care consumă aproximativ 30 de milioane de metri cubi metri pe an, Gazprom nu poate găsi gaz. Volumele sunt rezervate în decurs de 10 minute, dar nu a fost posibil să le rezervați în 20 de zile. În opinia mea, este absolut clar că aceste probleme tehnice sunt destinate să abată privirea de la adevăratele motive, care au un caracter politic , a declarat Parlicov.
În același timp, Parlicov consideră că Rusia nu este singura țară de la care Moldova poate cumpăra gaz. Potrivit lui Parlicov și Ucraina are suficiente volume.
Ceban a confirmat că Moldova poate cumpăra gaze din alte țări, dar va costa mai mult.
Contractul precedent dintre Gazprom și Moldovagaz a expirat în data de 30 septembrie. La începutul lunii octombrie, părțile au convenit să prelungească înțelegerea cu o lună, însă la un preț de $790 pentru 1000m3 de gaz, și nu de $200, cum prevedea acordul precedent. Totuși, viceministrul Andrei Spînu a dat asigurări că pentru consumatori nu se va face simțită modificarea de preț.