„Problema nu mai poate fi ignorată!” Deșeurile solide, în atenția guvernului
Full Article 2 minutes read

„Problema nu mai poate fi ignorată!” Deșeurile solide, în atenția guvernului

În Republica Moldova va fi creată o instituție publică națională, responsabilă de colectarea și procesarea deșeurilor. Inițiativa a fost discutată în cadrul unei ședințe convocate de prim-ministrul Ion Chicu, împreună cu responsabilii de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), se arată într-un comunicat publicat astăzi, 2 ianuarie 2020, pe site-ul guvernului

Discuțiile s-au axat asupra problemei deșeurilor solide. În debutul ședinței, premierul a calificat situația privind colectarea și procesarea deșeurilor solide drept una gravă și a menționat că problema nu mai poate fi ignorată.

În cadrul ședinței au fost discutate căi de aplicare a soluțiilor recomandate de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova și a specialiștilor locali, se mai arată în comunicat.

Responsabilii de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au informat prim-ministrul că Republica Moldova e împărțită în 8 regiuni de management al deșeurilor solide. Pentru 3 regiuni au fost realizate studii de fezabilitate, care oferă informație despre infrastructura și echipamentele necesare pentru colectarea și procesarea deșeurilor solide.

În finalul ședinței s-a decis pilotarea proiectului în una din regiuni pentru acumularea experienței necesare și pentru a îmbunătăți planul de implementare, astfel încât modelul structurii create să fie sustenabil și să fie identificat cel mai potrivit model de colectare a plăților pentru servicii.

Premierul a solicitat conducerii MADRM să comunice cu partenerii de dezvoltare pentru a clarifica oportunitățile existente de asistență.

Potrivit datelor MADRM, în Republica Moldova există 1047 de depozite de deșeuri solide neautorizate.