Наталья Титова

Problema salariilor angajaților „Căii Ferate a Moldovei”, în vizorul deputaților. Aceștia cer soluționarea imediată

Situația creată la Întreprinderea de Stat ”Calea Ferată a Moldovei” a fost analizată pe 28 ianuarie de către Comisia economie, buget și finanțe.

Potrivit datelor, la situația de la finele anului 2020, datoria creditoare a Î.S. ”Calea Ferată a Moldovei” constituia 459,4 milioane de lei, iar restanțele salariale – 35,5 milioane de lei.

Membrii Comisiei economie, buget și finanțe au insistat asupra prezentării unui plan concret de acțiuni, formulat de către ministerul Economiei și Infrastructurii, APP în calitate de fondator și administrația Î.S. ”Calea Ferată a Moldovei”. Acesta trebuie să conțină  soluții viabile și reale pentru a îmbunătăți situația la ”CFM”, în primul rând – rezolvarea imediată a problemei salariilor angajaților.

Menționăm că Î.S. „Calea Ferată a Moldovei” are circa 6800 de angajați.

Amintim că angajații ÎS „Calea Ferată din Moldova” nu-și primesc salariile de mai bine de trei luni. În unele raioane, lucrătorii căilor ferate au ieșit la protest, dar așa și nu și-au primit banii. Datoriile CFM față de angajați depășesc suma de 60 milioane de lei. Conducerea companiei atribuie acest lucru faptului că, din cauza pandemiei de coronavirus, volumul traficului de pasageri și mărfuri a scăzut.

Mai mult, 258 de persoane vor fi concediate la întreprinderea Calea Ferată din Moldova până la 1 martie. Majoritatea sunt mașiniști ai trenurilor de călători. Informația a fost confirmată pentru NM de directorul adjunct al companiei feroviare Miron Găgăuz.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Petru Frunze

Un deputat PAS explică de ce nu se regăsește în lista pentru parlamentare: „Avem o misiune comună”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Petru Frunze a publicat pe 20 iulie, pe Facebook, un mesaj cu privire la absența sa de pe lista candidaților PAS pentru alegerile parlamentare din toamnă. Politicianul a declarat că decizia ca el să nu fie printre concurenții formațiunii a fost luată în baza propunerii sale, însă nu a precizat motivul din spatele acesteia. Totodată, Frunze a spus că îi susține pe „toți” candidații PAS la scrutin.

Petru Frunze a menționat că, de la fondarea Partidului Acțiune și Solidaritate, a avut un rol activ în cadrul partidului, ocupând mai multe funcții. Acesta a subliniat că a fost primar și deputat, timp de două mandate, din partea PAS.

Sunt mândru de ce am realizat. (…) După două mandate de primar și două de deputat, am simțit că este timpul pentru o nouă etapă. Decizia de a nu candida pentru un nou mandat a fost luată în baza propunerii mele, decizie pe care o respect. Cred că este o alegere bună, la fel ca toate cele pe care le-am luat în cariera mea politică”, a declarat el.

Acesta a spus că își va duce până la capăt actualul mandat de deputat și va continua să activeze în continuare în calitate de președinte al Organizației Teritoriale PAS Ialoveni și membru al Biroului Politic Național al formațiunii.

Politicianul a declarat că îi susține pe „toți” candidații partidului pentru alegerile parlamentare din toamnă și le dorește succes.

Dragi prieteni, avem o misiune comună, să câștigăm aceste alegeri pentru ca Moldova să devină, în 2028, membră a Uniunii Europene. Împreună reușim!”, a declarat Petru Frunze.

Amintim că, pe 20 iulie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare. Primul pe listă este liderul PAS, Igor Grosu, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Printre concurenții formațiunii se mai numără actuali miniștri și deputați, personalități din domeniul culturii și educației, ex-membri ai Platformei DA și alții. Pe lângă Petru Frunze, pe lista pentru scrutinul din toamnă lipsesc și alți deputați PAS din ultima legislatură, printre care Iulia Dascălu, Vasile Șoimaru și Oazu Nantoi.

În cursul aceleiași zile, Iulia Dascălu a publicat un videoclip în care s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat la reuniunea Consiliului Politic Național PAS, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”.

Tot pe 20 iulie, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea în campania electorală.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: