Procedură simplificată pentru înscrierea la școală și grădiniță a copiilor ucraineni ajunși în Moldova. Sunt peste 1400 de cereri
Full Article 2 minutes read

Procedură simplificată pentru înscrierea la școală și grădiniță a copiilor ucraineni ajunși în Moldova. Sunt peste 1400 de cereri

Sunt peste 1400 de cereri depuse din partea cetățenilor ucraineni refugiați în Republica Moldova privind înscrierea copiilor în școlile și grădinițele de aici. O spune ministrul educației și cercetării, Anatolie Topală, potrivit căruia 1300 de copii ucraineni frecventează deja instituțiile de învățământ școlare și preșcolare din Republica Moldova, notează IPN.

Ministrul educației și cercetării spune că Republica Moldova este nevoită să gestioneze fluxul mare de cetățeni ucraineni care au fugit din calea războiului, iar acest lucru are loc, inclusiv, prin încadrarea copiilor refugiați în procesul educațional.

Noi oferim mai multe opțiuni cetățenilor refugiați din Ucraina. Prima opțiune este înmatricularea și această opțiune este valabilă pentru cetățenii care au depus cerere de azil. A doua opțiune este frecventarea de către copii a cursurilor oferite în clase alături de ceilalți elevi, fiind vorba de calitatea de audient. Această opțiune este valabilă pentru toți cetățenii ucraineni care se află pe teritoriul Republicii Moldova. La fel, pot fi accesate procesele educaționale care vizează activitățile extracuriculare”, a spus Anatolie Topală, în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8.

Ministrul spune că procedura de înscriere la școală sau grădiniță este una simplificată și prevede doar depunerea unei cereri și prezentarea actelor de identitate. Cei mai mulți dintre solicitanți deja au fost încadrați în sistemul educațional al Republicii Moldova.

„Solicitarea de încadrare în instituțiile de învățământ o poate depune părintele sau reprezentantul legal al copilului și el poate să se adreseze la primărie sau la instituție de învățământ din localitatea în care se află solicitantul. La depunere se scrie o cerere, se prezintă un act care confirmă identitatea copilului și a părintelui. Deja sunt depuse peste 1400 de cereri, iar încadrați în instituții de învățământ – cca 1300. 1000 de elevi sunt încadrați în instituțiile de învățământ general, 320 sunt solicitanți de a avea acces în grădinițe”,  a mai spus ministrul Topală.

Potrivit datelor oficiale, pe teritoriul Republicii Moldova se află peste 101 mii de refugiați ucraineni, dintre care 49 de mii sunt minori. De la începutul războiului ruso-ucrainean de către Biroul Migrație și Azil au fost preluate peste 5400 cereri de azil.

Despre pașii pe care trebuie să îi întreprindă cetățenii ucraineni, pentru a-și înscrie copiii în instituțiile de învățământ din Moldova, citiți AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: