„Procesul de auditare a datoriilor la Moldovagaz a început”. APP a inițiat procedura de achiziție a serviciilor de audit 
Full Article 2 minutes read

„Procesul de auditare a datoriilor la Moldovagaz a început”. APP a inițiat procedura de achiziție a serviciilor de audit 

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în data 27 ianuarie, a anunțat despre startul procesului de auditare a datoriilor Moldovagaz. Astfel, Agenția Proprietății Publice (APP) a transmis spre publicare anunțul de intenție și caietul de sarcini privind achiziționarea serviciilor de audit a datoriei. 

„Procesul de auditare a datoriilor la Moldovagaz a început. Agenția Proprietății Publice a transmis astăzi spre publicare în Buletinul Achizițiilor Publice și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, anunțul de intenție și caietul de sarcini privind achiziționarea serviciilor de audit a datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și SRL „Factoring Finance” pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului”, a menționat Spînu, pe Facebook.

Tot el a spus că documentele vor fi publicate și vor putea fi accesate mâine.

***

APP realizează un audit asupra datoriei S.A. Moldovagaz față de concernul rus Gazprom și Factoring Finance pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat, pe 29 decembrie, de Guvern. Agenția, în calitate de autoritate contractantă, va asigura, prin intermediul grupului de lucru creat, întregul proces de organizare și desfășurare a procedurii de achiziție publică a serviciului de audit.

În cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” s-a constatat că „Moldovagaz” a acumulat o datorie istorică – peste 700 milioane de dolari. „Gazprom” i-a cerut Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Moldovei și s-o ramburseze în regim de urgență. Autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște datoria doar dacă va fi confirmată de un audit independent. NM s-a interesat, de unde s-au luat aceste 700 milioane de dolari dacă populația plătește în mod conștiincios pentru gaze și cum au „dispărut” din aceste calcule 7,5 miliarde de dolari – datoria „Moldovagaz” pentru gazele furnizate în stânga Nistrului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: