Procuratura – 3,5 milioane, Șor – 5,5 milioane. Banii din „kulioace” destinați protestatarilor, numărați diferit
Full Article 4 minutes read

Procuratura – 3,5 milioane, Șor – 5,5 milioane. Banii din „kulioace” destinați protestatarilor, numărați diferit

Deputatul fugar, cercetat penal în Republica Moldova pentru spălare de bani, susține că organele de drept ar fi ridicat, în urma perchezițiilor efectuate pe 20 octombrie, 5,5 milioane de lei și nu 3,5, așa cum a anunțat acum o zi Procuratura Anticorupție (PA). Într-o adresare făcută publică pe 21 octombrie pe Facebook, liderul Partidului „ȘOR” recunoaște că banii erau destinați protestatarilor care ies în stradă, la îndemnul său, deja a cincea săptămână la rând. Contactată de NM, reprezentanta Partidului „ȘOR” Alina Șargu a precizat că nu poate să ne ofere detalii suplimentare cu privire la declarația lui Ilan Șor”. NM a solicitat un comentariu și de la PA, însă până la publicarea știrii nu am primit un răspuns la întrebările formulate.

„Hoții și bandiții cu epoleți au furat 5,5 milioane de lei de la cetățenii care luptă pentru un trai decent și un viitor mai bun.  Sunt banii pentru transport și hrană pe care i-am transmis cetățenilor Republicii Moldova, care vor să protesteze. (…) Ce fapte ilegale am comis? De ce au fost luați banii care aparțin cetățenilor? Am anunțat din start că îi voi ajuta să ajungă la proteste”, a scris Șor pe pagina sa.

Parlamentarul, „certat cu legea” în Republica Moldova, face apel la organele de drept să elibereze cei 24 de activiști ai Partidului „ȘOR”, reținuți pe 20 octombrie în dosarul finanțării ilegale a protestelor organizate de formațiunea politică în centrul capitalei.

„Vă atenționez, dacă timp de 72 de ore liderii Partidului „ȘOR” nu vor fi eliberați, vom veni la casele și birourile voastre, acolo unde vă odihniți și veți avea coșmaruri nu în somn, ci în realitate”, a conchis Ilan Șor, într-o nouă adresare video.

Amintim că oamenii legii au descins, pe 20 octombrie, în peste 55 de locații, în dosarul finanțării ilegale a protestelor organizate de formațiunea politică. Urmare a acțiunii, 24 de membri și lideri ai formațiunii politice au fost reținuți pentru 72 de ore. Într-o conferință de presă susținută, șefa PA, Veronica Dragalin, a declarat că urmare a perchezițiilor desfășurate, oamenii legii au ridicat aproximativ 3,5 milioane de lei. Potrivit ei, au fost ridicate aproximativ 20 pungi negre cu același emblemă – „Hugo Boss”. Pungile aveau o etichetă albă lipită pe ele cu cuvinte scrise de mână, care sunt nume de raioane. Potrivit PA, sumele ridicate erau atât în lei moldovenești, cât și dolari.

Menționăm că anterior, deputatul Ilan Șor, cercetat penal și dat în urmărire internațională, a recunoscut că protestatarii care stau în corturi în centrul capitalei primesc bani din partea sa. Reacția a venit după ce Procuratura Anticorupție a confirmat pentru TVR Moldova că sursele de finanțare a protestului sunt cercetate în cadrul dosarului penal deschis pe baza suspiciunilor că Partidul „ȘOR” ar lua bani de la o grupare infracțională. Fiecare manifestant ar primi între 400 de lei şi 100 de dolari pe zi.

Anterior, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că protestele organizate de Partidul „ȘOR” în fața Parlamentului şi a Președinției ar fi finanțate din bani furați. „Organele de drept trebuie să identifice prompt sursele de finanțare ilegală a celor care plătesc pentru participarea la proteste și să pedepsească aspru orice tentativă de agresiune, provocare sau destabilizare”, a declarat șefa statului. Poziția a fost exprimată, inclusiv, de purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, care a declarat anterior pentru NM că partidul de guvernământ va cere organelor de drept să investigheze proveniența banilor.

Precizăm că în ultima perioadă, susținătorii Partidului „ȘOR” desfășoară mai multe proteste în fața Parlamentului și a Președinției. Manifestanții scandează lozinci împotriva președintei Maia Sandu și a Guvernului Gavrilița, cerând demisia conducerii de vârf a țării și declararea alegerilor parlamentare și prezidențiale anticipate. Pe 18 septembrie, fruntașii formațiunii politice au anunțat crearea „Orășelului schimbării” și proteste non-stop, până când guvernarea nu va lua act de revendicările înaintate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: