Imagine simbol

Procuratura – 3,5 milioane, Șor – 5,5 milioane. Banii din „kulioace” destinați protestatarilor, numărați diferit

Deputatul fugar, cercetat penal în Republica Moldova pentru spălare de bani, susține că organele de drept ar fi ridicat, în urma perchezițiilor efectuate pe 20 octombrie, 5,5 milioane de lei și nu 3,5, așa cum a anunțat acum o zi Procuratura Anticorupție (PA). Într-o adresare făcută publică pe 21 octombrie pe Facebook, liderul Partidului „ȘOR” recunoaște că banii erau destinați protestatarilor care ies în stradă, la îndemnul său, deja a cincea săptămână la rând. Contactată de NM, reprezentanta Partidului „ȘOR” Alina Șargu a precizat că nu poate să ne ofere detalii suplimentare cu privire la declarația lui Ilan Șor”. NM a solicitat un comentariu și de la PA, însă până la publicarea știrii nu am primit un răspuns la întrebările formulate.

„Hoții și bandiții cu epoleți au furat 5,5 milioane de lei de la cetățenii care luptă pentru un trai decent și un viitor mai bun.  Sunt banii pentru transport și hrană pe care i-am transmis cetățenilor Republicii Moldova, care vor să protesteze. (…) Ce fapte ilegale am comis? De ce au fost luați banii care aparțin cetățenilor? Am anunțat din start că îi voi ajuta să ajungă la proteste”, a scris Șor pe pagina sa.

Parlamentarul, „certat cu legea” în Republica Moldova, face apel la organele de drept să elibereze cei 24 de activiști ai Partidului „ȘOR”, reținuți pe 20 octombrie în dosarul finanțării ilegale a protestelor organizate de formațiunea politică în centrul capitalei.

„Vă atenționez, dacă timp de 72 de ore liderii Partidului „ȘOR” nu vor fi eliberați, vom veni la casele și birourile voastre, acolo unde vă odihniți și veți avea coșmaruri nu în somn, ci în realitate”, a conchis Ilan Șor, într-o nouă adresare video.

Amintim că oamenii legii au descins, pe 20 octombrie, în peste 55 de locații, în dosarul finanțării ilegale a protestelor organizate de formațiunea politică. Urmare a acțiunii, 24 de membri și lideri ai formațiunii politice au fost reținuți pentru 72 de ore. Într-o conferință de presă susținută, șefa PA, Veronica Dragalin, a declarat că urmare a perchezițiilor desfășurate, oamenii legii au ridicat aproximativ 3,5 milioane de lei. Potrivit ei, au fost ridicate aproximativ 20 pungi negre cu același emblemă – „Hugo Boss”. Pungile aveau o etichetă albă lipită pe ele cu cuvinte scrise de mână, care sunt nume de raioane. Potrivit PA, sumele ridicate erau atât în lei moldovenești, cât și dolari.

Menționăm că anterior, deputatul Ilan Șor, cercetat penal și dat în urmărire internațională, a recunoscut că protestatarii care stau în corturi în centrul capitalei primesc bani din partea sa. Reacția a venit după ce Procuratura Anticorupție a confirmat pentru TVR Moldova că sursele de finanțare a protestului sunt cercetate în cadrul dosarului penal deschis pe baza suspiciunilor că Partidul „ȘOR” ar lua bani de la o grupare infracțională. Fiecare manifestant ar primi între 400 de lei şi 100 de dolari pe zi.

Anterior, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că protestele organizate de Partidul „ȘOR” în fața Parlamentului şi a Președinției ar fi finanțate din bani furați. „Organele de drept trebuie să identifice prompt sursele de finanțare ilegală a celor care plătesc pentru participarea la proteste și să pedepsească aspru orice tentativă de agresiune, provocare sau destabilizare”, a declarat șefa statului. Poziția a fost exprimată, inclusiv, de purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, care a declarat anterior pentru NM că partidul de guvernământ va cere organelor de drept să investigheze proveniența banilor.

Precizăm că în ultima perioadă, susținătorii Partidului „ȘOR” desfășoară mai multe proteste în fața Parlamentului și a Președinției. Manifestanții scandează lozinci împotriva președintei Maia Sandu și a Guvernului Gavrilița, cerând demisia conducerii de vârf a țării și declararea alegerilor parlamentare și prezidențiale anticipate. Pe 18 septembrie, fruntașii formațiunii politice au anunțat crearea „Orășelului schimbării” și proteste non-stop, până când guvernarea nu va lua act de revendicările înaintate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Scandal la CMC, după ce banii pentru cantinele școlare au fost transferați Ministerului Educației: „nu aveți ce căuta în oraș”

Cei 100 de milioane de lei alocați municipiului Chișinău pentru modernizarea cantinelor școlare au fost redirecționați către Ministerul Educației, care va procura echipamentele necesare pentru insituțiile de învățământ din capitală. Decizia a fost luată de Guvern în contextul în care municipiul rămâne, la jumătatea lunii iunie, singura localitate din țară fără un buget aprobat. Primarul Ion Ceban a criticat decizia Executivului în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău. Acesta a acuzat autoritățile centrale că ar fi „lipsit copiii din Chișinău de investițiile promise” și a cerut încheierea ședinței CMC.

Ședința CMC s-a încheiat cu scandal, după ce Ion Ceban a intervenit cu declarații acuzatoare față de Guvern, în urma deciziei de a transfera banii către Ministerul Educației.

„Au luat 98 milioane delei de la gura copiilor și au dus la Ministerul Educației. Așa se întâmplă când mizeriile galbene conduc R. Moldova”, a declarat Ion Ceban, cerându-le consilierilor PAS să părăsească ședința CMC.

„Ieșiți mai repede din sală. Nu aveți ce căuta în orașul acesta”, a adăugat edilul de la tribună. În acest context, el a solicitat încheierea ședinței și retragerea tuturor proiectelor de pe ordinea de zi.

Reacția consilierilor PAS din CMC nu a întârziat. Într-o postare pe rețelele sociale, formațiunea a condamnat comportamentul primarului, acuzându-l că ar fi „intervenit abuziv la ședința consiliului municipal”.

„Am fost martorii unui haos organizat de către Ion Ceban, exact în stilul Ion Megafon, l-am văzut pe primarul general cum a înjurat și a transformat ședința consiliului într-o stână și asemeni unui dictator a dat indicații care depășesc bunul simț. Din cauza incompetenței, orgoliului și arogantei proprii, Ion Ceban a ratat astăzi oportunitatea de a avea un buget pentru oameni, pentru chișinăuieni. Această atitudine nu e prima oară manifestată, pentru că el crede că primăria este afacerea lui personală. Chemam la calm, corectitudine, liniștirea și excluderea ieșirilor de tip Megafon. De asemenea, chemăm toți consilierii să revină la o activitate în albia normalității, unde există un dialog constructiv și corect. Exact așa cum așteaptă oamenii, să rezolvăm problemele lor“, a declarat Zinaida Popa, președinta fracțiunea PAS din CMC.

La rândul său, ministrul Educației, Dan Perciun, a menționat într-o postare că „Guvernul a intervenit pentru a salva investițiile în cantinele școlare din municipiu”.

„Suntem la mijlocul lunii iunie, iar municipiul Chișinău rămâne singura localitate din țară fără un buget aprobat. Drept urmare, niciun leu din cei 100 de milioane alocați de Guvern pentru modernizarea cantinelor școlare nu a fost valorificat de primărie. Această stare de lucruri este inacceptabilă. Primăria Chișinău continuă să promoveze un buget antisocial, refuzând orice formă de compromis propus de consilierii municipali și lasă orașul fără buget și fără posibilitatea de a valorifica resursele pentru cantine. Pentru ca banii să nu se piardă din cauza lipsei de responsabilitate a administrației municipale, Guvernul a decis astăzi, prin rectificarea bugetară, ca cei 100 de milioane de lei alocați Chișinăului să fie transferați Ministerului Educației”, a explicat Perciun.

Potrivit ministrului, autoritățile vor interveni „direct și, cu titlu de excepție”, pentru a procura echipamentele necesare – aragazuri, frigidere și alte dotări – pentru cantinele din școlile din Chișinău.

„Nu este o soluție ideală, una pe care am fi vrut să nu trebuiască să o punem în aplicare. Dar în fața blocajului administrativ de la nivel municipal, este singura opțiune care ne permite să acționăm responsabil față de copii și școli”, a subliniat ministrul Educației.

Pe parcursul ultimelor luni, ministrul Educației, Dan Perciun, a avertizat că școlile din Chișinău riscă să rămână fără cantine modernizate din cauza întârzierii aprobării bugetului municipal. Acesta a atenționat că dacă bugetul nu va fi adoptat până la mijlocul lunii iunie, autoritățile vor fi nevoite să identifice soluții alternative pentru instituțiile de învățământ din capitală. Atunci, primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a acuzat consilierii municipali ai PAS și PSRM că blochează intenționat aprobarea proiectului bugetar propus de edil.

***

Deși e deja luna iunie, Chișinăul nu are un buget aprobat. Până acum, mai multe tentative de a aproba bugetul au eșuat. În lipsa unui consens între Primărie și CMC, orașul funcționează pe baza unui buget provizoriu adoptat de Ion Ceban. Nu e prima dată când capitala se pomenește într-o astfel de situație. În 2024, bugetul Capitalei a fost aprobat pe 30 iulie.

De menționat că, potrivit uneia dintre prevederile legii „Privind administrația publică locală”, consiliul municipal poate fi dizolvat dacă, timp de șase luni, nu adoptă nicio decizie, indiferent de numărul ședințelor desfășurate. Ultima decizie oficială, conform site-ului orașului, a fost adoptată de consiliul municipal pe 19 decembrie 2024 — acum aproape trei luni. Dacă în următoarele trei luni consiliul nu se va întruni și nu-și va relua activitatea productivă, acesta ar putea fi dizolvat, iar alegerile anticipate — convocate.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: