Procuratura Anticorupție, precizări despre perchezițiile în birourile a doi procurori PCCOCS, inclusiv cel a lui Dumitru Răileanu
Full Article 2 minutes read

Procuratura Anticorupție, precizări despre perchezițiile în birourile a doi procurori PCCOCS, inclusiv cel a lui Dumitru Răileanu

Procuratura Anticorupție a oferit detalii despre perchezițiile care s-au desfășurat în seara de 18 octombrie în biroul procurorului Dumitru Răileanu, dar și a altui procuror PCCOCS. Potrivit reprezentanților instituției, necesitatea desfășurării acestor acțiuni a fost motivată de refuzul celor doi procurori de a prezenta actele solicitate anterior.

Potrivit comunicatului, grupul de urmărire penală, condus de procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor pentru efectuarea urmăririi penale în cazul dlui Alexandr Stoianoglo, a efectuat percheziții în biroul a doi procurori din Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

„Menționăm că necesitatea efectuării perchezițiilor a fost determinată de probatoriul administrat până în prezent în cadrul urmăririi penale și se încadrează perfect în prevederile normelor de drept care reglementează aceste acțiuni procesuale, perchezițiile respective fiind preventiv autorizate de către judecătorul de instrucție. Mai mult, este relevant de a menționa că, recurgerea la percheziții a fost determinată de refuzul procurorilor din PCCOCS de a prezenta procurorilor anticorupție toate actele și obiectele solicitate în condiții legale”, se arată în declarație.

Reprezentanții Procuraturii Anticorupție au dat asigurări că acțiunile întreprinse de membrii grupului de urmărire penală s-au limitat la circumstanțele care se referă la cazul procurorului general suspedat Alexandr Stoianoglo și nu s-au extins asupra altor cauze penale din gestiunea procurorilor în birourile cărora au fost efectuate percheziții și nu au creat impedimente în exercitarea atribuțiilor de serviciu ale acestora. Mai mult, procurorilor respectivi chiar le-a fost permis de a-și extrage copiile fișierelor sau de a-și face copiile actelor necesare pentru exercitarea în continuare a atribuțiilor de serviciu pe dosarele din gestiune.

„În contextul celor menționate, considerăm fără temei declarațiile prin care se încearcă de a crea artificial conexiuni între acțiunile de urmărire penală menționate și alte cauze penale din gestiunea procurorilor vizați”, a conchis Procuratura Anticorupție.

Amintim că procurorul PCCOCS Dumitru Răileanu a declarat în seara de 18 octombrie că perchezițiile ar fi fost făcute „la comanda persoanelor care sunt urmărite”. Acesta a menționat dosarele în care sunt vizați Vladimir Plahotniuc, Alexandru Pînzari, Dorin Damir și Adriana Bețișor. Declarațiile au fost făcute la ieșirea lui Răileanu din clădirea Procuraturii.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: