Procuratura Generală a Ucrainei: Armata rusă a ucis doi oameni și a rănit 13 în timpul „armistițiului”

Ministerul rus al Apărării susține că armata respectă armistițiul declarat de președintele Vladimir Putin pe durata Crăciunului pe rit vechi. De cealaltă parte, Kievul susține că Moscova minte și că doi oameni au murit, iar 13 au fost răniți în urma atacurilor asupra caselor din orașul Bahmut, comise pe 6 ianuarie.

Moscova susține că respectă armistițiul de 36 de ore, în pofida atacurilor care ar veni din partea armatei ucrainene. De cealaltă parte, Kievul și presa occidentală susține că Rusia nu și-a respectat angajamentul și a continuat atacurile pe 6 ianuarie. Armistițiul ar urma să expire pe 7 ianuarie, la ora 24:00.

Ministerul rus al Apărării acuză armata ucraineană că a deschis focul în mai multe regiuni, inclusiv Zaporojie, Donețk, Herson. De cealaltă parte, autoritățile ucrainene susțin că Rusia și-a încălcat propriul angajament și că în ajunul Crăciunului pe rit vechi a deschis focul asupra orașelor Bahmut, Kramatorsk și Herson. La Herson, au fost trase focuri asupra unei unități de pompieri, iar un om a murit, iar patru au fost răniți. Autoritățile locale susțin că au fost înregistrate 39 de atacuri.

Procuratura Generală a Ucrainei a declarat că în urma atacurilor asupra orașului Bahmut au murit doi oameni, iar 13 au fost răniți. Despre situația din Bahmut (asupra căruia armata rusă încearcă să preia controlul de mai bine de jumătate de an) a scris și corespondentul The New York Times: „La Bahmut nu e nicio încetare a focului. Se aud armele de foc, artileria, exploziile nu au încetat”.

Și corespondentul Reuters, aflat în orașul Kreminna din regiunea Lugansk, a scris că pe 6 ianuarie schimburile de focuri dintre cele două armate nu au încetat. „Situația este la fel ca ieri, ca alaltăieri, la fel ca cea de săptămâna trecută și luna trecută. Nu are niciun rost să discuți cu partea rusă, să crezi promisiunilor, ordinelor și decretelor”, a declarat pentru Reuters un militar ucrainean.

Amintim că, acum câteva zile, Putin a dat ordin ministrului Apărării Serghei Șoigu să anunțe armistițiu din 6 ianuarie pe durata a 36 de ore, pe întreaga linie a focului din Ucraina. Președintele rus a argumentat decizia prin solicitarea patriarhului Kiril al Rusiei, în contextul Crăciunului.

De cealaltă parte, Kievul a calificat anunțul Moscovei drept un act de ipocrizie și atragere în capcană. Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a declarat că îndemnul la încetarea focului este o tentativă de a folosi sărbătoarea religioasă în calitate de acoperire. Mai mult, autoritățile de la Kiev susțin că armata rusă nu a încetat atacurile după anunțul lui Putin, notează BBC.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul a respins, joi, propunerea deputatei neafiliate Olesea Stamate de a include pe ordinea de zi a proiectul privind crearea unei comisii de anchetă, care să examinaze circumstanțele eliberării mai multor condamnați pe viață. Inițiativa a fost sprijinită de patru foști colegi din PAS, doi deputați neafiliați și 22 de reprezentanți ai opoziției.

Într-o declarație pentru presă, Stamate a menționat că nu înțelege de ce foștii colegi de partid nu au susținut crearea comisiei de anchetă.

„Este greu de înțeles de ce majoritatea foștilor colegi din PAS nu au susținut includerea în ordinea de zi a acestui proiect. Cu atât mai greu de înțeles, ținând cont de faptul că împreună cu ei am fost, credeam eu, într-o luptă sinceră pentru transparență, pentru dreptate și pentru justiție. Și se pare că valorile care au stat la baza creării acestui partid au fost puse pe pauză. Eu știu bine că în rândul deputaților PAS au susținut crearea acestei comisii și susțin orice efort pentru draptate. Dacă cineva din conducerea actuală a partidului a renunțat la acele principii și valori, ar fi bine să aibă curajul să iasă în față și să spune deschis”, a declarat deputata.

Olesea Stamate a precizat că va continua propria anchetă cu instrumentale pe care le deține în calitate de deputat.

„Adevărul oricum va ieși la iveală. Întrebarea este dacă cei care astăzi s-au opus creării comisiei de anchetă va fi de partea adevărului sau împotriva lui”, a menționat deputata neafiliată.

Referitor la declarațiile sale în privința PAS, am solicitat un comentariu de la serviciul de presă al formațiunii. La momentul publicării știrii nu am primit un răspuns.

Amintim că pe 4 aprilie, PAS și liderul acestuia Igor Grosu au anunțat că Stamate a fost exclusă din partid. Totodată, i-au cerut să-și depună mandatul de deputat. Conform PAS, Stamate „a introdus mai multe amendamente la legea amnistiei (3 la număr), care au permis, într-un final, eliberarea deținuților”. Amintim că, deputații au adoptat proiectul de lege privind amnistia, în legătură cu aniversarea a 30 de ani de independență a Republicii Moldova, în decembrie 2021. Ulterior, potrivit PAS, Stamate a introdus cele trei amendamente, care ar fi permis, eliberarea deținuților condamnați pe viață – informație pe care deputata o neagă. 

Olesea Stamate și-a anunțat pe16 aprilie, retragerea din fracțiunea parlamentară PAS. Totodată, ea a menționat că își va continua activitatea în calitate de deputat neafiliat. Ea a declarat că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective. 

Ulterior, deputata a propus instituirea unei comisii de anchetă, care să investigheze legea și amendamentele la Legea amnistiei, care a provocat critici în societate și excluderea sa din PAS. În cadrul unui briefing de presă, deputata a declarat că este cea mai interesată de stabilirea adevărului în acest caz, acuzând mai mulți politicieni, inclusiv pe premierul Dorin Recean, că ar fi lansat „insinuări grave” la adresa sa.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Deputata socialistă, Tatiana Cunețchi, a cerut, în Parlament, audierea ministrului Energiei, Dorin Junghietu, și a conducerii ANRE. Ea a invocat, printre altele, „tentativa de secretizare a prețurilor de achiziție a resurselor energetice pentru Republica Moldova”. În replică, deputatul PAS Radu Marian a declarat că „prețurile și contractele nu se secretizează” și că acestea vor fi făcute publice după finalizarea procesului de achiziție a gazelor naturale. Totodată, el a precizat că prețurile respective „sunt, în principiu, formule care se calculează în baza prețului de piață a gazelor naturale – informație care este publică și nu este ceva neapărat secret”. Inițiativa deputatei nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru ca ministrul Energiei și conducerea ANRE să fie audiați.

La ședința Parlamentului din 29 mai, deputata socialistă Tatiana Cunețchi a cerut audierea ministrului Energiei, Dorin Junghietu, și a conducerii ANRE, motivând că securitatea energetică este, în ultimii ani, cel mai important subiect care influențează calitatea vieții cetățenilor. Ea a invocat, de asemenea, faptul că, „în ultima perioadă în mass-media și în societate se vehiculează informația cu referire la tentativele de secretizare a prețurilor de achiziție la resurse energetice pentru Republica Moldova”, precum și „aprobarea tarifelor nejustificate pentru consumatori”.

Deputatul Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, a spus că „acum există un proces de a elimina controlul Gazpromului asupra pieței energetice a Republicii Moldova”. „În același timp, dacă vorbim de prețuri… și contractele nu se secretizează. Aceste contracte urmează a fi publicate în momentul în care procesul de achiziție de gaze naturale se va finaliza. Aceste prețuri sunt, în principiu, niște formule care se calculează în baza prețului de piață a gazelor naturale – informație care este publică și nu este ceva neapărat secret”, a adăugat deputatul PAS.

Inițiativa deputatei nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru ca ministrul Energiei și conducerea ANRE să fie audiați.

Inițiativa vine la o zi după ce, pe 28 mai, PSRM a protestat în fața ANRE. Formațiunea a cerut „tarife corecte” la gaz și publicarea prețului de achiziție. Protestatarii au afișat pancarte cu mesaje precum: „ANRE – instrument pentru jefuirea populației”, „Cu PAS se scumpește gazul”. Purtătoarea de cuvânt a ANRE, Galina Sanduța, a declarat pentru NewsMaker că nu va comenta acțiunile actorilor politici. La rândul său, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a spus că socialiștii au protestat „pentru că nu vor ca Moldova să fie liberă de șantajul Kremlinului”.”

***

Amintim că, pe 20 mai curent, Ministerul Energiei a anunțat că Energocom a reușit să procure primele volume de gaze naturale pentru anul gazier 2025-2026, în baza unor contracte pe termen lung. Ministerul nu a oferit detalii despre prețul și volumul achizițiilor, însă a precizat că „prețul plafon pentru achiziții este stabilit în funcție de indicii bursieri din regiune și aprobat de Consiliul societății, asigurându-se un control instituțional, transparență și eficiență în proces”.

Zeci de copii din regiunea transnistreană sunt trimiși, încă de la vârsta de 11 ani, să trăiască în regim de cazarmă la așa-numita „școală militară Suvorov” din Tiraspol. Potrivit unei analize realizate de Asociația Promo-LEX, elevii sunt supuși unui regim paramilitar strict: participă la exerciții de tragere cu arme, aplicații tactice pe teren și parade militare. În procesul de învățare sunt utilizate manuale din Federația Rusă, iar curriculumul urmează modelul școlilor militare ruse.

Potrivit analizei, 30% dintre elevii înscriși la „școală militară Suvorov” provin din familii vulnerabile – copii orfani, din familii monoparentale sau ale militarilor ruși din regiune. Majoritatea elevilor sunt băieți cu vârste între 11 și 17 ani, care locuiesc permanent în internatul militar, poartă uniforme și sunt supuși unui regim disciplinar strict, inspirat din structurile armatei. Contactul cu familia este limitat, iar accesul la telefoane mobile sau internet este sever restricționat.

Asociația atenționează că întregul program de învățământ este „puternic centrat” pe istoria militară a Rusiei, glorificarea „moștenirii sovietice” și promovarea ideii că elevii nu sunt simpli copii, ci „viitori apărători ai patriei”.

Pe lângă activitățile școlare, elevii participă regulat la exerciții extracurriculare cu caracter militar, precum: aruncarea de grenade din alergare, cu un automat Kalașnikov în mână – pentru a simula condiții reale de luptă – și tabere de instruire unde învață tactici de luptă, demontarea și asamblarea armamentului, tragerea la țintă și participarea la teste de istorie cu tematică militară.

„Pentru copiii între 11 și 17 ani, perioadă critică în formarea personalității, aceste condiții pot avea efecte de lungă durată”, avertizează Promo-LEX.

Promo-LEX cere autorităților de la Chișinău să monitorizeze și să documenteze acest fenomen, ca parte a unei strategii pe termen lung pentru demilitarizarea educației și reintegrarea regiunii transnistrene în sistemul educațional național.

„Școala militară Suvorov” a fost înființată în anul 2017, la inițiativa liderului de factor de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, după modelul instituțiilor similare din Federația Rusă. Proiectul a beneficiat de sprijin politic și logistic din partea autorităților ruse, prin organizația „Integrarea Eurasiatică”. În 2024, aici erau înscriși circa 240 de elevi, inclusiv din Găgăuzia și Federația Rusă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Oleg Condrea, cineast din Republica Moldova, a fost premiat în cadrul festivalului internațional de film Cannes 7th Art Awards pentru scurtmetrajul său „Ecoul clopotelor care sună”. Tânărul, care predă la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, a fost felicitat în plenul Parlamentului, în timpul ședinței plenare din 29 mai.

Oleg Condrea a câștigat premiul pentru categoria „Cel mai bun scenariu de scurt metraj de mister” cu producția sa „Ecoul clopotelor care sună”. Scurtmetrajul este despre o pisică sălbatică, transformată într-un detectiv, care își caută noua familie adoptivă în timpul invaziei sovietice în Republica Moldova.

Pe 29 mai, la ședința plenară a Parlamentului, cineastul a fost prezent în plenul legislativului, unde a fost felicitat pentru victoria sa. Deputații l-au aplaudat în picioare.

Precizăm că este pentru al doilea an consecutiv când Oleg Condrea este apreciat în cadrul Cannes 7th Art Awards. Anul trecut, el a fost premiat pentru „Cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic”, scrie Diez.

În noaptea de 29 mai, apărarea aeriană rusă a interceptat 48 de drone ucrainene, inclusiv trei în regiunea Moscovei, au anunțat auroritățile ruse. Fragmente de drone doborâte au căzut pe bulevardul Vernadski din Moscova și în districtul Odintsovo, provocând pagube minore fără victime.

Fragmente ale unei drone ucrainene au căzut pe o clădire rezidențială de pe bulevardul Vernadski din Moscova, a anunțat primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin. Potrivit acestuia, clădirea nu a suferit pagube semnificative și nu au fost raportate victime.

Potrivit canalului Mash, fragmentele au căzut în complexul rezidențial „Mirax Park”, iar fațada clădirii a fost avariată.

Atacul dronelor ucrainene a vizat și sectoruk Odintsovo din regiunea Moscovei. Canale rusești de Telegram au publicat imagini video în care se vede cum o dronă este doborâtă deasupra unor blocuri de locuințe. Fragmentele au căzut în curtea unui imobil, iar un autoturism a suferit daune minore, relatează canalul „Осторожно, новости”. Autoritățile din regiunea Moscovei nu au comentat încă incidentul.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că, în noaptea de 29 mai, forțele de apărare aeriană au doborât 48 de drone ucrainene, inclusiv trei în regiunea Moscovei.

Pe parcursul nopții, autoritatea aeronautică rusă Rosaviația a impus temporar restricții pentru decolările și aterizările din mai multe aeroporturi, inclusiv „Внуково”, în Moscova.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: