Procuratura Generală: Andrei Spînu și Vadim Ceban nu sunt cercetați penal pentru contractul încheiat cu Gazprom
Full Article 3 minutes read

Procuratura Generală: Andrei Spînu și Vadim Ceban nu sunt cercetați penal pentru contractul încheiat cu Gazprom

Procuratura Generală desfășoară, într-adevăr, urmărirea penală pe procesul de procurare a gazelor naturale, însă deocamdată în dosar nu există nicio persoană cu statut de bănuit sau învinuit. Reprezentanții instituției au infirmat astfel veridicitatea „documentului” publicat de mai multe canale anonime de Telegram, în care sunt vizați ministrul Andrei Spînu și directorul Moldovagaz Vadim Ceban.

În spațiul public a fost publicat un presupus extras dintr-un dosar al Procuraturii, cu privire la contractul încheiat în anul 2022 dintre partea moldovenească și concernul Gazprom, privind achiziția de gaz. Din acesta reiese că ministrul Andrei Spînu și directorul Moldovagaz Vadim Ceban ar fi acționat contrar intereselor țării și ar fi încheiat un contract dezavantajos.

Procuratura Generală: Andrei Spînu și Vadim Ceban nu sunt cercetați penal pentru contractul încheiat cu Gazprom

Telegram

Procuratura Generală: Andrei Spînu și Vadim Ceban nu sunt cercetați penal pentru contractul încheiat cu Gazprom

Telegram

Contactați de NM, reprezentanții Procuraturii Generale au precizat că informațiile publicate nu sunt veridice.

Procuratura infirmă autenticitatea actului procedural care a fost publicat pe rețelele de socializare. O cauză penală aferent legalității procesului de procurare a gazelor naturale a fost pornită încă la 29 aprilie 2022, iar careva persoane cu statut procesual de bănuit sau învinuit nu sunt. Urmărirea penală este în desfășurare, fiind întreprinse măsuri pentru cercetarea sub toate aspectele, completă și obiectivă a circumstanțelor cazului. Procuratura Generală nu va oferi comentarii la fiecare informație provenită din surse anonime, care nu se supun reglementărilor legale. Vă îndemnăm să vă documentați din surse credibile”, se arată în răspunsul PG pentru NM.

***

Săptămâna trecută, într-o emisiune, Andrei Spînu a comentat informațiile din așa-zisul document. Ministrul a declarat că a făcut „tot ce este necesar” pentru a se asigura că Republica Moldova nu mai este dependentă de gazul rusesc.

Haideți să fim sinceri, dacă au întrebări, procuratura, CNA, să se adune toți odată, să vină să mă întrebe. Habar nu am de ce încă nu am fost invitat la procuratură pentru a fi interogat cu privire la cazul de care se ocupă. Am auzit atâtea minciuni despre mine încât mi se face rău. Când mi-am asumat angajamentul de a scăpa țara de gazul de la Gazprom, am prejudiciat în mod clar interesele cuiva, inclusiv cele geopolitice. Toată lumea a uitat despre asta până acum, dar a fost un efort semnificativ”, a mai spus ministrul.

Iar directorul Moldovagaz Vadim Ceban a precizat atunci că, datorită contractului semnat cu Gazprom în 2021, Moldova a economisit peste 553 de milioane de dolari în perioada noiembrie 2021-noiembrie 2022 din diferența dintre prețul de schimb și prețul de furnizare a gazelor de către compania rusă. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: