Procuratura s-a autosesizat, după ce hackerii au spart conturile de Telegram a președintei Maia Sandu și al vicepremierului Andrei Spînu
Full Article 2 minutes read

Procuratura s-a autosesizat, după ce hackerii au spart conturile de Telegram a președintei Maia Sandu și al vicepremierului Andrei Spînu

Procuratura Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) informează că s-a autosesizat privind spargerea conturilor de Telegram a șefei statului, Maia Sandu, dar și a vicepremierului Andrei Spînu. Totodată, vor fi investigate și discuțiile private atribuite Ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco. 

NM a solicitat un comentariu oficial de la Procuratura Generală, după ce canalele de Telegram a mai multor demnitari au fost supuse unui atac cibernetic. Astfel, responsabila de relațiile cu mass-media din cadrul Procuraturii Generale, Violina Moraru, ne-a declarat că cazul va fi investigat prin prisma prevederilor legale.

„Procuratura s-a autosesizat pe acest fapt si va investiga cazul prin prisma prevederilor legale. Investigațiile vor fi efectuate de PCCOCS, care va reveni cu detalii despre mersul acțiunilor pe caz”, a spus Violina Moraru.

Amintim că, ieri înainte de ședința Guvernului, canalul de Telegram al președintei Maia Sandu, dar și al vicepremierului Andrei Spînu, au fost sparte, fiind publicate mesaje cu critici în adresa guvernării și indicarea unui site, unde au fost publicate presupuse conversații private.

„Instituția prezidențială anunță că a fost spart Canalul oficial de Telegram al Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. La fel, infirmăm veridicitatea ultimelor postări”, a informat Președenția.

Ulterior, prim-ministra Natalia Gavrilița a infirmat informațiile apărute în spațiul public.

De asemenea, și vicepremierul Andrei Spînu a spus că nu a scris acel mesaj și i-a îndemnat pe cetățeni să se informeze din surse veridice.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, susține că aceste acțiuni au fost previzibile.

„Am văzut aceste mesaje false, era cumva previzibil, pentru că ajungem la un final și acesta nu este deloc plăcut pentru acele grupări criminale cu care luptăm de mai mult timp și s-au unit și încearcă săptămână submineze procesele care au pornit împotriva lor”, a declarat Litvinenco în debutul ședinței.

Cabinetul de miniștri a aprobat, în unanimitate, în cadrul ședinței din 9 noiembrie, hotărârea privind expedierea la Curtea Constituțională a sesizării cu privire la controlul constituționalității Partidului „ȘOR”.

Anterior și deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a anunțat pe 4 noiembrie că account-ul său de Telegram a fost spart, iar datele arată că acțiunea a avut loc din Lituania.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: