Procurorii au pornit urmărirea penală în cazul alertelor false cu bombă: au cauzat cheltuieli semnificative pentru bugetul de stat
Full Article 2 minutes read

Procurorii au pornit urmărirea penală în cazul alertelor false cu bombă: au cauzat cheltuieli semnificative pentru bugetul de stat

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, de comun cu Inspectoratul Național de Investigații din cadrul Poliției, anunță că investighează denunțurile false din 5 iulie curent, privind atentatele cu bombă din țară. Denunțurile au generat cheltuieli semnificative pentru bugetul de stat – menționează PCCOCS.

Procuratura menționează că denunțurile au fost trimise de pe o adresă electronică, în după-amiaza aceleași zile, pe mai multe adrese guvernamentale și conțineau mesaje cu caracter amenințător despre plasarea unor obiecte explozive în mai multe instituții din țară.

Potrivit legii, comunicarea mincinoasă, cu bună-ştiinţă, despre acte de terorism se pedepsește cu amendă de la 27.500 la 42.500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.

Se mai menționează că în dimineața zilei de miercuri, procurorii PCCOCS au trimis în judecată un alt dosar penal, în care un adolescent din sudul republicii este învinuit de șapte denunțuri false despre faptul că anumite locații din Sudul republicii ar fi fost minate.

Cazul a avut loc în perioada 19-21 ianuarie 2022. Denunțurile au vizat locații din Ceadâr-Lunga, Comrat și Vulcănești – instituții de învățământ, precum și un cimitir.

„Autoritățile au formulat și o acțiune civilă, pentru recuperarea celor circa 60.000 lei cheltuiți pentru acțiunile obligatorii cu rol de prevenție a potențialelor urmări provocate de astfel de atentate, întreprinse de serviciile specializate”, adaugă PCCOCS.

Amintim că, pe 5 iulie, o persoană necunoscută a raportat despre „minarea” clădirilor Agenției Servicii Publice din toată țara, inclusiv Găgăuzia, clădirile Parlamentului și a mai multor instanțe de judecată. În total, timp de o zi, IGP a primit peste 50 de amenințări cu bombă care ar viza instituții publice. Toate s-au dovedit a fi false.

Pe 6 iulie, a fost anunțată o nouă alertă cu bombă – în clădirea Comitetului Executiv al Găgăuziei. Presa locală anunța că clădirea a fost izolată, iar angajații au fost evacuați. În urma incidentului, ședința Adunării Populare a fost amânată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: