Cea mai bună violonistă a Moldovei, cercetată pentru tentativă de contrabandă. „Stradivariusul” era, de fapt un Guadagnini
Full Article 3 minutes read

Cea mai bună violonistă a Moldovei, cercetată pentru tentativă de contrabandă. „Stradivariusul” era, de fapt un Guadagnini

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a inițiat o cauză penală pentru tentativă de contrabandă. În dosar este vizată violonista Alexandra Conunova, care urma să ajungă în Rusia. Aceasta nu ar fi declarat instrumentul muzical. Presa a scris că ar fi fost vorba despre un exemplar „Stradivarius” și ar valora 2 mln de dolari, informație care se pare că nu corespunde adevărului. Ministrul Culturii Sergiu Prodan a calificat situația creată drept „exces de zel” și a menționat că este vorba despre cea mai bună violonistă din Republica Moldova.

Incidentul a fost înregistrat pe 22 octombrie la Aeroportul Internaținal Chișinău. Mai multe surse mass media au titrat că o femeie care se îndrepta spre Federația Rusă ar fi încercat să scoată, ilegal, din țară, o vioară Stradivarius, care ar valora 2 mln de dolari.

Ministrul Culturii Sergiu Prodan a dezvăluit că este vorba despre Alexandra Conunova și s-a arătat sigur că este vorba despre o neînțelegere.

„Este o confuzie regretabilă și un exces de zel. Ministerul Culturii este în contact cu Alexandra și întreprinde toate eforturile pentru a lămuri cât mai repede posibil situația. Rog reprezentanții mass media și comentatorii de pe rețelele de socializare să se abțină de la titluri senzaționale și etichetări în raport cu una dintre cele mai bune violoniste ale Republicii Moldova. Nu avem nici un motiv să ne îndoim de faptul că Alexandra deține această vioară legal și în scurt timp dovezile de confirmare vor fi prezentate”, a menționat ministrul.

„Stradivariusul” care nu este Stradivarius

Și alți internauți au criticat dur cele întâmplate. Omul de cultură Gheorghe Erizanu a ironizat pe seama situației.

„Alexandra Conunova e cu dosar penal. Vameșii moldoveni sunt mândri de vigilența și puterea pe care o au. Republica Moldova poate exporta mere, vin, ulei, brațe de muncă ieftine, țigări & spirt prin contrabandă. Exportul de cultură nu are articol în Codul vamal. Vivaldi e un contrabandist de toamnă”, a menționat scriitorul pe blogul său.

Acesta a menționat că, de fapt, instrumentul muzical este un Giovanni Battista Guadagnini, realizat în 1785, la Turin, și este cunoscut sub numele „Ida Levin”, fiind împrumutat, în semn de respect și apreciere pentru talentul Alexandrei Conunova, de către maestrul Cedric Berger din Elveția.

PCCOCS: instrumentul muzical nu a fost declarat

Contactat de NM, purtătorul de cuvânt al PCCOCS Emil Gaitur a explicat că organele de drept au inițiat o cauză penală pentru tentativă de contrabandă, întrucât vioara nu fusese declarată.

„Instrumentul muzical nu a fost declarat de către pasageră – cetățean al Moldovei, dar a fost depistat în cadrul controlului vamal de rutină. Prin urmare, a fost pornită o cauză penală pentru tentativă de contrabandă. Potrivit materialelor dosarului, aceasta-l avea în folosință pentru activitate concertistică. Totodată, trebuie să vă comunic faptul că certificatul de evaluare al instrumentului este în proces de expertizare”, a menționat Emil Gaitur.

NM a încercat să obțină un comentariu din partea Alexandrei Conunova, însă aceasta nu ne-a răspuns la mesaje.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: