UNIAN

Procurorii cer arestarea lui Petro Poroșenko sau eliberarea pe cauțiune, contra sumei de 1 miliard de grivne

Procurorii au cerut judecătorilor de la Kiev să emită un mandat de arest preventiv pe o durată de două luni pe numele ex-președintelui Ucrainei Petro Poroșenko, cu posibilitatea eliberării acestuia pe cauțiune, contra sumei de 1 miliard de grivne, informează agenția Interfax. Astăzi, în capitala Ucrainei, se desfășoară prima ședință în care fostul șef de stat este judecat pentru trădare de patrie. În fața Judecătoriei s-au adunat susținătorii lui Poroșenko.

Partea acuzării a cerut judecătorilor plasarea lui Petro Poroșenko, cel de-al cincilea președinte al Ucrainei, lider al Partidului „Solidaritatea Europeană”, în arest preventiv, cu posilibilitatea eliberării acestuia pe cauțiune, în schimbul unei garanții financiare în mărime de 1 miliard de grivne (circa 31,2 mln euro).

Procurorii susțin că au înaintat acest demers ținând cont de caracterul dosarului penal, mărimea daunelor de săvârșirea cărora este acuzat Poroșenko, precum și de averea acestuia. Acuzarea este de părere că această sumă va garanta respectarea angajamentelor procesuale.

Pe 20 decembrie, Poroșenko a fost informat despre faptul că este acuzat de trădare de patrie și coparticipare la activitatea unei organizații teroriste, în dosarul privind schema furnizării de cărbune din teritoriile temporar ocupate. În același dosar sunt cercetați penal deputatul fracțiunii „Platforma de opoziție – Pentru viață” Victor Medvedciuk și fostul ministru al Energiei Vladimir Demcișin.

Pe 17 ianuarie, Poroșenko s-a întors în Ucraina, după ce a fost într-un „turneu diplomatic”. El participă la procesul de judecată. În fața Judecătoriei Pcersk de la Kiev s-au adunat mai mulți susținători ai fostului președinte.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Cu Sens/Facebook

Vladimir Plahotniuc cere să fie extrădat în R. Moldova: Anunțul avocatului

Avocatul lui Vladimir Plahotniuc, Lucian Rogac, a anunțat că oligarhul, aflat în arest în Grecia, a depus oficial o cerere prin care „acceptă necondiționat” să fie extrădat în Republica Moldova.

Cererea a fost adresată autorităților judiciare competente din Grecia și confirmă voința expresă a lui Vladimir Plahotniuc de a colabora în mod deschis cu procesul judiciar internațional, în vederea soluționării rapide și neîntârziate a procedurilor legale. Clientul nostru este gata să fie extrădat și este pregătit să facă uz de toate posibilitățile legale pe care le are la îndemână pentru a reveni în Republica Moldova”, a menționat avocatul într-o declarație publică.

Amintim că astăzi, Procuratura Generală nega informațiile potrivit cărora oligarhul Vladimir Plahotniuc ar fi acceptat să fie extrădat în R. Moldova.

Curtea de Apel din Atena, instanța competentă în examinarea procedurii de extrădare, a informat Procuratura Generală a țării noastre că numitul nu și-a exprimat consimțământul pentru extrădare în Republica Moldova”, se menționa într-un comunicat al Procuraturii.

Amintim că IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului.

Contactat, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru NM că Plahotniuc a fost reținut pe aeroportul din Atena, Grecia, în momentul în care încerca să zboare în Dubai. Șeful poliției a precizat că autoritățile din Republica Moldova colaborează pentru a iniția procedurile de extrădare.

Procuratura Generală a nunțat, pe 24 iulie, că a transmis autorităților din Grecia cererea oficială de extrădare a fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc.

***

Reamintim că Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Pe masa procurorilor moldoveni sunt mai multe dosare în care ex-politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice. În februarie 2025, Interpol a acceptat cererea de a-l anunța în căutare internațională, după ce a refuzat o cerere similară a Chișinăului, în 2020.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu – considerat omul de încredere al lui Plahotniuc – este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: