ok.ru

Șters și de la capăt – dosarul Sandler va fi reexaminat. Poziția procurorilor (UPDATE)

Procurorii vor participa activ la cercetările care vizează dosarul fostului director al Gimnaziului-internat Nr.3 din capitală Igor Sandler și al omului de afaceri Vladimir Drebot. Urmează să fie cercetate din nou toate probele și audiați martorii. Asta după ce Curtea de Apel a decis eliberarea acestora și a restituit dosarul spre examinare în instanța de fond. Informația a fost confirmată pentru NM de către secretarul de presă al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Anterior, Sandler și Drebot au fost condamnați la 17,5 și 17 ani de închisoare pentru trafic de copii și exploatare sexuală a minorilor.

Pe 24 septembrie, Curtea de Apel a trimis spre rejudecare dosarul în care sunt vizați Sandler și Drebot. Astfel, procesul de judecată va fi reluat de la început, inclusiv audierea martorilor. Partea acuzării va fi reprezentată de PCCOCS.

Secretarul de presă al PCCOCS Emil Gaitur a confirmat pentru NM că Curtea de Apel a decis rejudecarea dosarului, din cauza încălcărilor comise în timpul formării completului de judecată în cadrul primei instanțe. Acesta a subliniat că acuzarea va cerceta cu minuțiozitate dovezile.

„Curtea de Apel a constatat încălcări admise de instanța de fond ale prevederilor legale, care țin de schimbarea completului de judecată. Prin urmare, cauza a fost restituită spre examinare în instanța de fond, ceea ce înseamnă că și acuzatorul de stat o va reexamina.
PCCOCS nu renunță la acuzare și va solicita condamnarea potrivit legii a celor care se fac vinovați de încălcarea ei”, a precizat Gaitur.

UPDATE (5 octombrie 2020) În textul inițial al știrii se menționa că procurorii vor insista pentru „pedeapsa precedentă” a bănuiților, adică la 17,5 și 17 ani de închisoare pentru Sandler și Drebot. Ulterior, PCCOCS a precizat că este devreme pentru a concluziona ceea ce va cere procurorul de caz. PCCOCS va reprezenta acuzarea și nu renunță la poziția sa. Dar decizia privind pedeapsa pe care o vor cere procurorii va fi luată numai după examinarea tuturor probelor din dosar. De menționat că în astfel de situații, nu este exclus ca martorii să își schimbe declarațiile.

„În continuare, procurorii PCCOCS vor susține acuzarea de stat, în baza învinuirii înaintate în rechizitoriu. Urmează să fie cercetate din nou toate probele și audiați martorii”, a precizat Emil Gaitur.

Amintim că, în septembrie 2018, Sandler a fost condamnat la 17,5 ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de trafic de copii în scop de exploatare sexuală. Un alt învinuit în acest dosar – omul de afaceri Vladimir Drebot a fost condamnat la 17 ani de închisoare. Instanța i-a obligat pe cei doi să achite o sumă de circa 900 mii de lei victimei, drept daune morale.

Dosarul a devenit de interes public. Potrivit acuzării, Sandler l-a obligat pe unul dintre elevii internetului să presteze servicii sexuale lui Drebot. „Cu permisiunea directorului, copilul dintr-o familie social-vulnerabilă, din mai până în septembrie 2017 a locuit într-un apartament închiriat de businessman, unde a fost exploatat sexual. În septembrie, copilul a fost salvat de către autoritățile tutelare”, a precizat Procuratura. În afară de asta, potrivit procurorilor, copiii din instituția respectivă erau supuși abuzurilor și unor tratamente crude, erau pedepsiți aspru pentru rezultate slabe sau încălcarea disciplinei. Conducerea internatului, avocații și Sandler însuși au negat informațiile.

Dosarul a fost discutat și în parlament, iar guvernul a dispus efectuarea unor verificări în internatul condus de Sandler.

Pe 24 septembrie 2020, Curtea de Apel Chișinău a decis rejudecarea dosarului, iar Sandler și Drebot au fost eliberați chiar în sala de judecată. Aceștia nu au nicio restricție de circulație. Apărătorul lor susține că cei doi sunt nevinovați, în timp ce avocatul părții vătămate pune la îndoială decizia Curții de Apel și susține că situația este în avanajul învinuiților.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Justiției

Fostul șef al CNA, Iulian Rusu, desemnat membru în comisia Vetting: alături de cine va evalua judecătorii și procurorii

Parlamentul a desemnat noi membri ai comisiilor de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, printre care și Iulian Rusu, ex-șeful Centrului Național Anticorupție (CNA), implicat într-un scandal după ce fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a făcut dezvăluiri despre un presupus „șantaj cu informații compromițătoare” asupra judecătorilor.

În urma hotărârilor aprobate de Parlament, Gerrit-Marc Sprenger, Marcel van de Wetering și Iulian Rusu au fost desemnați în calitate de membri ai Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. Candidaturile lui Gerrit-Marc Sprenger și Marcel van de Wetering au fost propuse de partenerii de dezvoltare, iar candidatura lui Iulian Rusu a fost propusă de Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Potrivit unui comunicat al Legislativului, Marcel van de Wetering are o experiență de peste 30 de ani în domeniul justiției, pe care a obținut-o activând în Regatul Țărilor de Jos. Iar Gerrit-Marc Sprenger a fost, anterior, observator al procesului de vetting a judecătorilor și procurorilor desfășurat în Albania.

Iulian Rusu este de profesie jurist. Este absolvent al Universității Oxford, având titlul de magistru în drept. Are o experiență profesională vastă, de peste 20 de ani, activând inclusiv în calitate de secretar de stat la Ministerul Justiției și director al Centrului Național Anticorupție.

Totodată, Pierangelo Padova, Laura Oana Ștefan și Ion Graur au fost desemnați în calitate de membri în Comisia de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor. Candidaturile lui Pierangelo Padova și Laura Oana Ștefan au fost propuse de partenerii de dezvoltare, iar cea a lui Ion Graur – de Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Pierangelo Padova a activat mai mulți ani în sistemul de drept din Republica Italiană. Laura Oana Ștefan are o experiență de peste 20 de ani în domeniul dreptului, activând atât în sectorul public, cât și cel privat. De asemenea, a fost expert pentru diverse instituții internaționale, printre care Comisia Europeană, Banca Mondială, PNUD. Ion Graur are o experiență vastă în domeniul dreptului și, anterior, a fost expert în mai multe organizații internaționale, printre care Consiliul Europei.

Comisiile de evaluare sunt formate din câte nouă membri, numiți cu votul a 3/5 din deputații aleși, iar cinci dintre aceștia sunt propuși de partenerii de dezvoltare. Cinci dintre ei sunt propuși de partenerii de dezvoltare.

***

Amintim că în aprilie, fFosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că, în septembrie 2022, a intrat în conflict cu Sergiu Litvinenco, Iulian Rusu și Eugen Rurac. „Eu nu eram de acord cu modalitatea în care aceste persoane făceau justiție în țară”, a precizat ea, adăugând că i-a avertizat că, dacă „vor continua cu metodele incorecte”, le va intenta dosare penale. Dragalin a afirmat că „ei aveau informație cât de cât compromițătoare” cu privire la judecători, iar această informație „se folosea ca să fie șantajați, să acționeze într-un anumit mod”.

Între timp, în urma declarațiilor fostei șefe a Procuraturii Anticorupție, Iulian Rusu a scris pe o rețea de socializare că „fazele de lună plină amplifică stările emoționale și psiho-emoționale negative”.

Iulian Rusu a fost director al Centrului Național Anticorupție (CNA). A fost numit în funcție, pentru un mandat de cinci ani, în februarie 2023. Candidatura lui a fost propusă de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” și a fost susținută cu votul a 57 de deputați. În octombrie 2023, Iulian Rusu și-a dat demisia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: