ok.ru

Șters și de la capăt – dosarul Sandler va fi reexaminat. Poziția procurorilor (UPDATE)

Procurorii vor participa activ la cercetările care vizează dosarul fostului director al Gimnaziului-internat Nr.3 din capitală Igor Sandler și al omului de afaceri Vladimir Drebot. Urmează să fie cercetate din nou toate probele și audiați martorii. Asta după ce Curtea de Apel a decis eliberarea acestora și a restituit dosarul spre examinare în instanța de fond. Informația a fost confirmată pentru NM de către secretarul de presă al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Anterior, Sandler și Drebot au fost condamnați la 17,5 și 17 ani de închisoare pentru trafic de copii și exploatare sexuală a minorilor.

Pe 24 septembrie, Curtea de Apel a trimis spre rejudecare dosarul în care sunt vizați Sandler și Drebot. Astfel, procesul de judecată va fi reluat de la început, inclusiv audierea martorilor. Partea acuzării va fi reprezentată de PCCOCS.

Secretarul de presă al PCCOCS Emil Gaitur a confirmat pentru NM că Curtea de Apel a decis rejudecarea dosarului, din cauza încălcărilor comise în timpul formării completului de judecată în cadrul primei instanțe. Acesta a subliniat că acuzarea va cerceta cu minuțiozitate dovezile.

„Curtea de Apel a constatat încălcări admise de instanța de fond ale prevederilor legale, care țin de schimbarea completului de judecată. Prin urmare, cauza a fost restituită spre examinare în instanța de fond, ceea ce înseamnă că și acuzatorul de stat o va reexamina.
PCCOCS nu renunță la acuzare și va solicita condamnarea potrivit legii a celor care se fac vinovați de încălcarea ei”, a precizat Gaitur.

UPDATE (5 octombrie 2020) În textul inițial al știrii se menționa că procurorii vor insista pentru „pedeapsa precedentă” a bănuiților, adică la 17,5 și 17 ani de închisoare pentru Sandler și Drebot. Ulterior, PCCOCS a precizat că este devreme pentru a concluziona ceea ce va cere procurorul de caz. PCCOCS va reprezenta acuzarea și nu renunță la poziția sa. Dar decizia privind pedeapsa pe care o vor cere procurorii va fi luată numai după examinarea tuturor probelor din dosar. De menționat că în astfel de situații, nu este exclus ca martorii să își schimbe declarațiile.

„În continuare, procurorii PCCOCS vor susține acuzarea de stat, în baza învinuirii înaintate în rechizitoriu. Urmează să fie cercetate din nou toate probele și audiați martorii”, a precizat Emil Gaitur.

Amintim că, în septembrie 2018, Sandler a fost condamnat la 17,5 ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de trafic de copii în scop de exploatare sexuală. Un alt învinuit în acest dosar – omul de afaceri Vladimir Drebot a fost condamnat la 17 ani de închisoare. Instanța i-a obligat pe cei doi să achite o sumă de circa 900 mii de lei victimei, drept daune morale.

Dosarul a devenit de interes public. Potrivit acuzării, Sandler l-a obligat pe unul dintre elevii internetului să presteze servicii sexuale lui Drebot. „Cu permisiunea directorului, copilul dintr-o familie social-vulnerabilă, din mai până în septembrie 2017 a locuit într-un apartament închiriat de businessman, unde a fost exploatat sexual. În septembrie, copilul a fost salvat de către autoritățile tutelare”, a precizat Procuratura. În afară de asta, potrivit procurorilor, copiii din instituția respectivă erau supuși abuzurilor și unor tratamente crude, erau pedepsiți aspru pentru rezultate slabe sau încălcarea disciplinei. Conducerea internatului, avocații și Sandler însuși au negat informațiile.

Dosarul a fost discutat și în parlament, iar guvernul a dispus efectuarea unor verificări în internatul condus de Sandler.

Pe 24 septembrie 2020, Curtea de Apel Chișinău a decis rejudecarea dosarului, iar Sandler și Drebot au fost eliberați chiar în sala de judecată. Aceștia nu au nicio restricție de circulație. Apărătorul lor susține că cei doi sunt nevinovați, în timp ce avocatul părții vătămate pune la îndoială decizia Curții de Apel și susține că situația este în avanajul învinuiților.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

parlament.md

Grosu, despre intenția Olesei Stamate de a candida la parlamentare: „Gălăgie care nu trebuie să ne sustragă”

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, a comentat intenția deputatei neafiliate Olesea Stamate – exclusă anterior din PAS în urma scandalului privind legea amnistiei – de a participa la alegerile parlamentare din toamnă în calitate de candidat independent.

În cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova, Grosu a declarat că preocuparea sa principală este actuala echipă PAS.

„Sincer să vă spun, preocuparea mea principală este Partidul Acțiune și Solidaritate. Dumneavoastră ați spus foarte corect – a fost parte din echipă și cu asta e spus totul. Preocuparea mea este echipa PAS, echipa pe care noi am reușit să o atragem, oamenii de rezonanță, cu prestație publică foarte bună, care nu a lunecat de valori de pe parcursul pe care noi l-am setat, care nu caută scuze, nu inventează diferite piste greșite și false. Preocuparea mea e despre oamenii aceștia și parcursul european. În rest e fon, așa, gălăgie care nu trebuie să ne sustragă de la obiectivul nostru principal”, a subliniat Igor Grosu.

Amintim că deputata neafiliată Olesea Stamate a anunțat că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. Totodată, politiciana a comunicat că urmează să înceapă lucrul pentru constituirea unei noi formațiuni politice pro-europene. Precizările au fost făcute într-un mesaj video publicat pe 20 iulie.

Olesea Stamate a fost aleasă deputat în urma alegerilor parlamentare anticipate din 2021, pe lista Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS).

Pe 4 aprilie 2025, aceasta a fost exclusă din PAS. În aceeași zi, formațiunea i-a cerut să-și depună mandatul de deputat.

Decizia PAS a fost luată în contextul scandalului privind eliberarea mai multor condamnați pe viață, acuzați de crime grave. Formațiunea de guvernământ susține că, pe vremea când era președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, Stamate ar fi promovat amendamente la Legea amnistiei și Codul penal, care au permis eliberarea acestora. Deputata neagă acuzațiile și spune că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective. Ea propus crearea unei comisii parlamentare de anchetă, însă inițiativa a fost respinsă de majoritatea PAS.

Pe 16 aprilie, Stamate și-a anunțat retragerea din fracțiunea PAS. Ea a anunțat atunci că își va continua activitatea ca deputat, doar că neafiliat. Ulterior, parlamentara a declarat public că a contestat în instanță decizia PAS de a o exclude din partid.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: