„Au obținut achitarea totală”. Cum au fost eliberați toți inculpații în dosarul Sandler despre traficul și exploatarea sexuală a copiilor
Full Article 7 minutes read

„Au obținut achitarea totală”. Cum au fost eliberați toți inculpații în dosarul Sandler despre traficul și exploatarea sexuală a copiilor

Odată cu Igor Sandler, fostul director al gimnaziului internat nr. 3 din Chișinău, care a fost condamnat la 17 ani și jumătate privațiune de libertate pentru trafic de copii în scop de exploatare sexuală, și businessmanul Vladimir Drebot a ieșit la libertate, prin decizia de judecată. Ancheta l-a considerat „cumpărător” de servicii sexuale prestate de minori. Curtea de Apel a întors dosarul celor doi spre rejudecare: acum, instanța va audia din nou toți martorii, inclusiv victima. Iar Sandler și Drebot nu au niciun fel de restricții privind deplasările lor. NM s-a interesat, ce cred avocații ambelor părți despre toate acestea, cu ce s-ar putea încheia noul proces și ce intenționează să facă procuratura.

Ce s-a întâmplat?

La ședința din 24 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a trimis spre rejudecare dosarul lui Igor Sandler, fostul director al gimnaziului internat nr. 3 din Chișinău, care a fost condamnat la 17 ani și jumătate privațiune de libertate pentru trafic de copii în scopt de exploatare sexuală. El a fost eliberat în aceeași zi.

NM a constatat că rejudecarea se va face și în cazul businessmanului Vladimir Drebot, presupusul beneficiar de servicii sexuale. Instanța primară l-a condamnat la 17 ani de închisoare. Și Drebot a fost eliberat în ziua ședinței Curții de Apel.

Reamintim că, potrivit anchetei, în anul 2017, Sandler a impus un elev al internatului pe care îl conducea să presteze servicii sexuale lui Drebot. Procurorii susțineau că minorul a trăit câteva luni într-un apartament închiriat special în acest scop și a fost supus exploatării sexuale.

Curtea de Apel încă nu și-a publicat motivarea deciziei. Ziarul de Gardă a comunicat că decizia cu privire la rejudecarea cazului este motivată prin încălcarea normelor de procedură. Instanța a stabilit că la examinarea dosarului în instanța primară, completul de judecată s-a format cu încălcări.

La rejudecarea dosarului, acuzația va fi reprezentată de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. NM a solicitat un comentariu al procurorilor, dar la momentul publicării acestui articol, nu am primit răspunsul.

„Nu există componenta infracțiunii”

Roman Aronov, avocatul ambilor inculpați, a subliniat faptul că a depus o plângere la Curtea de Apel pentru a obține „achitarea definitivă și nu doar rejudecarea dosarului” inculpaților. El consideră că aceștia nu pot fi condamnați în temeiul art. 216 al Codului penal despre traficul de copii, pentru că acțiunile lor „nu conțin componenta infracțiunii”. Aronov este convins că ambii sunt nevinovați.

Avocatul a precizat că a contestat sentința la Curtea de Apel, invocând numeroase „încălcări procesuale grave”. În special, el afirmă că dosarul clienților săi a fost repartizat mecanic judecătorilor și nu prin sistemul de repartizare aleatorie a dosarelor.

Totodată, acuzațiile lui Sandler i-au fost înaintate cu două luni mai târziu decât prevede legea. Printre alte pretenții ale lui Aronov a fost și formarea completului de judecată în instanța primară care, în opinia sa, a fost incorectă.

Aronov este de părere că decizia Curții de Apel înseamnă anularea totală a sentinței emise de instanța primară, chiar dacă nu a fost emisă sentința de achitare. Avocatul a precizat că Sandler și Drebot au fost eliberați direct în sala de judecată. Nu le-au fost stabilite niciun fel de măsuri de restricție: ei se pot deplasa liber și pot pleca din țară. La momentul eliberării, ei au stat în închisoare 3 ani și 7 zile.

Avocatul a mai spus că acum, instanța primară va reexamina dosarul de la zero.

„Timpul trece în favoarea inculpaților”

Natalia Bairam, avocata minorului victimă, a subliniat pentru NM că trimiterea dosarului spre reexaminare „nu înseamnă că au fost retrase toate acuzațiile inculpaților, iar dovezile în acest caz – anulate”.

Ea consideră că în contextul trimiterii dosarului spre reexaminare, eliberarea lui Sandler și a lui Drebot se înscrie în cadrul legal: ei beneficiază de „prezumția nevinovăției” până la decizia definitivă a instanței. Avocata însă nu este de acord cu decizia Curții de Apel. Ea susține că trimiterea dosarului spre reexaminare a fost motivată prin înlocuirea unuia dintre cei trei magistrați din completul de judecată, care a examinat cauza în instanța primară. Magistratul Ghenadie Plămădeală a cerut atunci să fie recuzat din completul de judecată, motivând prin faptul că are agenda supraîncărcată. După ce a fost înlocuit unul dintre magistrați, procesul nu a fost reluat de la zero, ci pur și simplu l-au continuat. Avocata Natalia Bairam consideră că acest lucru este admisibil, pentru că s-a schimbat un singur judecător. Ea consideră că în acest caz nu a fost încălcată integritatea cazului.

Bairam a confirmat faptul că acum, procesul în instanța primară va trece din nou prin toate etapele, inclusiv audierea copilului victimă. Potrivit afirmațiilor sale, trimiterea dosarului spre reexaminare nu înseamnă că de data aceasta, judecătorii vor ajunge la o altă concluzie, dar „există un risc”, pentru că din momentul în care au avut loc acțiunile a trecut mult timp.

„Copilul avea atunci 14-15 ani, acum are aproape 18. Cu siguranță, el și-a schimbat viziunile asupra vieții. Sunt foarte multe riscuri. În majoritatea cazurilor de violență asupra copiilor sau trafic de copii se bazează pe mărturiile victimei. Iar în acest caz, se poate ajunge cu lejeritate la faptul ca declarațiile lor să se schimbe. Adesea, copiii chiar refuză să mai depună mărturii. Timpul acționează în defavoarea victimei și nu ajută justiția să-și atingă scopul și să obțină adevărul. Timpul acționează în favoarea inculpaților”, consideră avocata.

Ea a mai menționat că în astfel de cauze, probele își pot „pierde actualitatea”. În defavoarea victimelor este și faptul că interesul societății față de acest caz s-a stins. Bairam consideră că astfel, apărarea lui Sandler și a lui Drebot a reușit cel puțin să tărăgăneze procesul.

***

Reamintim că în luna septembrie 2018, Sandler a fost condamnat la 17 ani și jumătate de închisoare fiind declarat vinovat de trafic de copii în scop de exploatare sexuală. Un alt acuzat în acest caz, businessmanul Vladimir Drebot, a fost condamnat la 17 ani privațiune de libertate. Instanța i-a mai obligat să achite victimei prejudicii în valoare totală de 900 mii de lei.

Acest dosar a avut o rezonanță foarte mare în societate. Potrivit anchetei, Sandler l-a impus pe un elev de la internat să presteze servicii cu caracter sexual unui antreprenor cunoscut de-al său (Drebot). „Cu acordul directorului, din luna mai până în luna septembrie 2017, un copil dintr-o familie social vulnerabilă a trăit într-un apartament închiriat de businessman, unde era minorul a fost exploatat sexual. În luna septembrie, copilul a fost salvat și transmis organelor de tutelă”, a anuțat procuratura. Totodată, potrivit datelor anchetei, în această instituție de învățământ, copiii erau supuși torturii și relelor tratamente – erau pedepsiți pentru nereușite la învățătură și pentru încălcări de disciplină. Administrația internatului, avocații și Sandler au respins acuzațiile.

Atunci, audierile în acest dosar au avut loc în parlament, iar guvernul a efectuat verificări la internatul care era condus de Sandler.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: