Parlamentul a aprobat, în ședința din 26 martie, un proiect de lege care vine să susțină producătorii agroalimentari autohtoni. Inițiativa a fost propusă de fracțiunea Platformei Demnitate și Adevăr (DA). Documentul a fost aprobat în prima lectură.
În prima lectură, au fost operate modificări la Legea cu privire la comerțul interior și Codul contravențional al Republicii Moldova. Acestea presupun, inclusiv, plafonarea până la 10% din prețul de vânzare al furnizorului a mărimii reducerilor comerciale oferite de către acesta comerciantului pentru vânzarea produselor alimentare. Excepție ar urma să constituie perioada acțiunilor de marketing și publicitate. Concomitent, se propune a fi stabilit termenul limită de 60 de zile per produs destinat desfășurării acțiunilor de marketing și publicitate.
„Există lobby care nu dorește aprobarea acestui proiect. Acest lobby, în primul rând, este reprezentat de rețelele de supermarketuri, de retail”, a declarat autorul proiectului de lege, deputatul Alexandr Slusari.
Proiectul de lege prevede sancționarea faptelor de încălcare de către comerciant și furnizor a normelor ce țin de plafonarea reducerilor comerciale. Amenda ar urma să constituie de la 50 (2500 de lei) la 100 de unități convenționale (5000 de lei) în cazul persoanei fizice și de la 200 (10000 de lei) la 400 de unități convenționale (20000 de lei) – în cazul persoanei juridice.
Totodată, se propune completarea Legii cu privire la comerțul interior cu astfel de noțiuni ca ”proces de producție”, ”reglementări în domeniul alimentar”, ”siguranța alimentelor”. Definirea noțiunilor respective va permite evitarea situațiilor de confuzii sau interpretare multiplă la aplicarea legislației, consideră autorul inițiativei legislative, vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Slusari.
„Este stipulat foarte clar că atunci când este necesar, și în țările civilizate statul intervine pentru a proteja proprii producători agro-alimentari și nu este vorba despre intervenția în relațiile sau economia de piață. Există practică neloială și noi știm că rețelele de supermarketuri au capacitatea mai mare de negocieri și de a impune condiții. Iar producătorii mici și mijlocii suferă”, a argumentat Slusari.
În opinia deputatului, aprobarea proiectului va facilita accesul producătorilor locali, în special a celor mici, la rețeaua magazinelor din țară, va spori consumul de alimente autohtone și va crește rentabilitatea afacerilor producătorilor autohtoni, va crea oportunități financiare noi pentru modernizarea tehnologiilor producătorilor sau procesatorilor locali.
Deputatul PDM Nicolae Ciubuc l-a întrebat pe socialistul Petru Burduja, președintele Comisiei economie, buget și finanțe din ce motiv un proiect de lege similar nu a fost anterior acceptat, iar acum a fost avizat pozitiv.
„Istoricul acestor modificări la Legea comerțului vine din 2012. La etapa din decembrie, au fost desfășurate audieri publice pe cele trei componente a proiectului 97 și s-a decis prin consens ca prim-pas să fie aprobat ca 50% din produsele de pe raft să fie autohtone, iar ulterior să trecem la etapa pe care o analizăm astăzi. La audierile publice s-au expus și producătorii și comercianții”, a replicat acesta.
Comisia juridică, numiri și imunități a dat aviz negativ proiectului de lege și l-a propus spre respingere.
Proiectul de lege a fost aprobat în prima lectură cu majoritatea voturilor deputaților din parlament.