zerkalo.io

Producție record de energie electrică în Moldova: 2024, cel mai bun an din ultimii 25 de ani

Anul trecut, cantitatea de energie electrică produsă local s-a majorat cu circa 33% față de 2023, ajungând la nivelul de 1 340,8 milioane kWh. Acest lucru reprezintă o creștere cu 330,1 milioane kWh față de anul 2023, arată raportul anual al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

Potrivit Mold-Street, datele ANRE relevă că acesta un nivel record, fiind cel mai înalt nivel al producției de energie electrică din ultimii 25 de ani, adică de la începutul acestui mileniu. Anterior cel mai înalt nivel din ultimii 25 de ani s-a înregistrat în îndepărtatul 2001.

Factorul determinant care a influențat această creștere îl constituie construcția noilor capacități de generare bazate pe tehnologia panourilor fotovoltaice (inclusiv prin mecanismele de sprijin contorizare netă și facturare netă) și a turbinelor eoliene”, precizează autoritatea de reglementare.

Potrivit ANRE, Nodul Hidroenergetic Costești a generat în anul 2024 doar 46,2 milioane kWh, cu circa 33% mai puțin în comparație cu anul 2023, înregistrând astfel aproximativ aceeași producție de energie electrică ca în anii 2020 și 2022.

Cantitatea de energie electrică importată s-a majorat cu 289 milioane kWh, fiind influențată de creșterea consumului final de energie precum și de activitatea intensificată de tranzacționare pe piața de export.

Cantitatea de energie electrică procurată de la CTE Moldovenească (Moldgres) în anul 2024 a constituit circa 3 068,8 milioane kWh, cu 209,7 milioane kWh mai puțin decât în anul 2023.

Potrivit ANRE, sursele interne de producere a energie electrice sunt reprezentate de centralele electrice de termoficare urbane ale Termoelectrica din Chișinău și CET Nord din Bălți, care au asigurat 48,1% (697,8 milioane kWh) din cantitatea totală de energie electrică produsă intern.

Urmează centralele fotovoltaice, care au reprezentat 23,9% (320,6  milioane kWh), centralele eoliene, cu o pondere de 19,2% (257,3 milioane kWh), centralele electrice pe bază de biogaz, care au reprezentat 1,3% (17,2 milioane kWh), și centralele electrice de termoficare ale fabricilor de zahăr, care au asigurat 0,1% din cantitatea de energie electrică produsă local.

Cantitatea de energie electrică livrată consumatorilor finali în anul 2024 a constituit 4 244,2 milioane kWh, ceea ce este cu 355,2 milioane kWh sau 9% mai mult în comparație cu anul 2023, mai arată datele ANRE.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Performanță pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică: elevii au obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat în Paris, Franța, în perioada 17 – 25 iulie 2025.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliați cu argint sunt Alex Secrieru și Darius Graur, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Victor Sandu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, și Vadim Arhip, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat 406 elevi din 87 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori:

  • Darius Graur, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Alex Secrieru, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Victor Sandu, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Cristian Sochirca, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Vadim Arhip, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău;
  • Cârlig Sergiu, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
  • Serghei Bâzgan, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: