zerkalo.io

Producție record de energie electrică în Moldova: 2024, cel mai bun an din ultimii 25 de ani

Anul trecut, cantitatea de energie electrică produsă local s-a majorat cu circa 33% față de 2023, ajungând la nivelul de 1 340,8 milioane kWh. Acest lucru reprezintă o creștere cu 330,1 milioane kWh față de anul 2023, arată raportul anual al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

Potrivit Mold-Street, datele ANRE relevă că acesta un nivel record, fiind cel mai înalt nivel al producției de energie electrică din ultimii 25 de ani, adică de la începutul acestui mileniu. Anterior cel mai înalt nivel din ultimii 25 de ani s-a înregistrat în îndepărtatul 2001.

Factorul determinant care a influențat această creștere îl constituie construcția noilor capacități de generare bazate pe tehnologia panourilor fotovoltaice (inclusiv prin mecanismele de sprijin contorizare netă și facturare netă) și a turbinelor eoliene”, precizează autoritatea de reglementare.

Potrivit ANRE, Nodul Hidroenergetic Costești a generat în anul 2024 doar 46,2 milioane kWh, cu circa 33% mai puțin în comparație cu anul 2023, înregistrând astfel aproximativ aceeași producție de energie electrică ca în anii 2020 și 2022.

Cantitatea de energie electrică importată s-a majorat cu 289 milioane kWh, fiind influențată de creșterea consumului final de energie precum și de activitatea intensificată de tranzacționare pe piața de export.

Cantitatea de energie electrică procurată de la CTE Moldovenească (Moldgres) în anul 2024 a constituit circa 3 068,8 milioane kWh, cu 209,7 milioane kWh mai puțin decât în anul 2023.

Potrivit ANRE, sursele interne de producere a energie electrice sunt reprezentate de centralele electrice de termoficare urbane ale Termoelectrica din Chișinău și CET Nord din Bălți, care au asigurat 48,1% (697,8 milioane kWh) din cantitatea totală de energie electrică produsă intern.

Urmează centralele fotovoltaice, care au reprezentat 23,9% (320,6  milioane kWh), centralele eoliene, cu o pondere de 19,2% (257,3 milioane kWh), centralele electrice pe bază de biogaz, care au reprezentat 1,3% (17,2 milioane kWh), și centralele electrice de termoficare ale fabricilor de zahăr, care au asigurat 0,1% din cantitatea de energie electrică produsă local.

Cantitatea de energie electrică livrată consumatorilor finali în anul 2024 a constituit 4 244,2 milioane kWh, ceea ce este cu 355,2 milioane kWh sau 9% mai mult în comparație cu anul 2023, mai arată datele ANRE.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

AFP

Macron anunță că Franța va recunoaște Palestina drept stat. Netanyahu: „Recompensă pentru terorism”

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat pe 24 iulie că Franța va recunoaște oficial Palestina drept stat în luna septembrie. Potrivit BBC, oficialii palestinieni au salutat deja hotărârea lui Macron. Între timp, prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a calificat decizia drept „o recompensă pentru terorism” după atacul comis de organizația teroristă palestiniană Hamas din Fâșia Gaza asupra statului evreiesc pe 7 octombrie 2023, care a dus la actualul război dintre cele două părți.

Emmanuel Macron a scris pe rețelele sociale că Franța este pregătită să recunoască Palestina ca stat independent pentru „o pace justă și durabilă” în Orientul Mijlociu. „Am luat decizia de a recunoaște Statul Palestina. Este necesar să se stabilească imediat un armistițiu, să se elibereze toți ostaticii și să se acorde ajutor umanitar masiv populației din Gaza. De asemenea, trebuie garantată demilitarizarea Hamas, asigurarea securității și reconstrucția Gazei”, a adăugat el.

Președintele francez a menționat că țara sa va recunoaște oficial statul palestinian în cadrul sesiunii Adunării Generale a ONU de la New York, în septembrie.

Oficialii palestinieni au salutat mesajul lui Macron, în timp ce Israelul și Statele Unite Americii l-au criticat. Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat că acest demers va devini „o recompensă pentru terorism”. „Un stat palestinian în aceste condiții va deveni un punct de sprijin pentru distrugerea Israelului, nu pentru coexistența pașnică cu acesta. Palestinienii nu doresc să creeze un stat lângă Israel, ci vor să creeze un stat în locul Israelului”, a spus el.

Ministrul israelian de Externe, Gideon Saar, a numit hotărârea președintelui Franței „absurdă”. Iar secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a declarat, de asemenea, că Washingtonul respinge planul lui Macron de a recunoaște statul palestinian.

Această decizie iresponsabilă doar servește propagandei Hamas și sabotează procesul de pace. Este o palmă dată victimelor din 7 octombrie”, a scris Rubio pe rețelele sociale.

Amintim că statul palestinian este recunoscut de 143 din cele 193 de țări-membre ale ONU. Printre acestea se numără Rusia și China, precum și câteva țări ale Uniunii Europene, inclusiv Spania și Polonia. Statele Unite ale Americii, Germania, Marea Britanie și Israel nu au recunoscut statul palestinian.

Republica Moldova susține de mai mulți ani „soluția celor două state” — Israel și Palestina — ca unică opțiune viabilă pentru rezolvarea conflictului din Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, autoritățile de la Chișinău nu au ajuns încă la un consens privind recunoașterea Palestinei ca stat independent. Periodic, în țară au loc manifestații prin care se cere recunoașterea statului Palestina.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: