Prognoză economică. Ce ne așteaptă în anul 2023, după trei ani de criză, care a dus la scăderea consumului populației
Full Article 2 minutes read

Prognoză economică. Ce ne așteaptă în anul 2023, după trei ani de criză, care a dus la scăderea consumului populației

În anul 2023 ar putea avea loc o restabilire a puterii de cumpărare a cetățenilor Republicii Moldova. Este opinia lui Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, expusă vineri, 6 ianuarie, în cadrul noii ediții a emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Expertul economic a remarcat că, în 2021, a fost înregistrată o reducere a creditelor de consum, cauzată de scăderea puterii de cumpărare a populației, de măsura Băncii Naționale a Moldovei (BNM) de a înăspri politica monetară, dar și de îngrijorarea moldovenilor privind perspectiva lor economică. În anul curent, lucrurile ar putea să se schimbe în bine.

Moldovenii, anul trecut, au avut o percepție sumbră privind câștigurile lor financiare, fapt ce i-a determinat să-și reducă consumul și să fie mai economi. În 2023, această percepție se va schimba. Oamenii vor deveni mai optimiști vizavi de câștigurile lor financiare, ceea ce înseamnă o restabilire a consumului. Inflația va scădea. Prețul la resursele energetice se vor duce în jos. Celelalte prețuri, vor avea creșteri modeste. Veniturile populației, odată ce inflația va fi mică, vor fi mai mari”, a explicat Veaceslav Ioniță.

Expertul consideră că BNM, odată ce pericolul inflației a trecut, trebuie să relaxeze politica monetară, iar băncile – să fie mai active. În felul acesta, vor fi pornite motoarele economiei, inclusiv prin generarea consumului populației.

***

IDIS „Viitorul” este un think tank independent, înființat în 1993 care combină cercetarea socială, politică și economică cu componente solide de advocacy. Instituția realizează cercetări aplicate de monitorizare pe mai multe domenii: economie, politica socială, politicile UE, dezvoltarea regională, dar și riscurile de securitate și de politică externă.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: