Prognoza prețurilor permite micșorarea de 2 ori a tarifului la gaz, consideră Slusari. A spus cât ar putea cere Moldovagaz 
Full Article 2 minutes read

Prognoza prețurilor permite micșorarea de 2 ori a tarifului la gaz, consideră Slusari. A spus cât ar putea cere Moldovagaz 

Alexandru Slusari, membru în consiliul societății SA Energocom, susține că prețul mediu de achiziționare a gazelor, oferit de Energocom pentru Moldovagaz, permite micșorarea de două ori a tarifului pentru consumatorii finali. Cu toate acestea, Slusari crede că Gazprom va propune un tarif de aproximativ 19 lei, cu TVA. 

„Prețul mediu de achiziționare a gazelor, oferit de către Energocom pentru Moldova Gaz permite micșorarea de două ori a tarifului pentru consumatorii finali. Dar din câte înțeleg, concernul afiliat Gazpromului mai are de recuperat devierile financiare și va propune un tarif în jur de 19 lei cu TVA”, a menționat Slusari, pe rețelele de socializare.

Pe 2 iunie, Slusari anunța că Energocom a transmis către Moldovagaz prețurile de achiziții la gaze pentru perioada iunie-decembrie 2023. El menționa că „prețurile sunt mai mici, decât cele prognozate de la Gazprom” și că cei de la ANRE „nu mai au отмазки (n. red: scuze) pentru a nu micșora tariful la gaz”.

Înainte de aceasta, pe 31 mai, Comisia pentru Situații Excepționale a decis că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va avea pârghiile necesare pentru a interveni rapid în revizuirea tarifelor pentru furnizarea gazelor naturale.

Potrivit deciziei, SA „Moldovagaz” va prezenta ANRE cererea privind ajustarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale în termen de 2 zile lucrătoare de la data recepționării de la SA „Energocom” a prognozei prețului de vânzare a gazelor naturale pentru perioada iunie-decembrie 2023. La rândul ei, ANRE urmează să aprobe noile tarife în termen de 3 zile de la recepționarea cererii.

***

Din 1 octombrie 2022, consumatorii casnici din Republica Moldova achită 29 de lei şi 27 de bani pentru un metru cub de gaz natural, două ori mai mult faţă de tariful din ianuarie 2021. Pe perioada rece a anului, guvernul a compensat parțial tariful, în funcție de gradul de vulnerabilitate al consumatorilor. Compensațiile, însă, nu mai sunt oferite din 1 aprilie 2023.

Premierul Dorin Recean a spus că în noul sezon de încălzire, Republica Moldova va intra cu tarife mai mici la gaz. Declarația a fost făcută pe 2 mai.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: