Republica Moldova a depășit cea mai complicată perioadă din punct de vedere energetic și privește cu optimism către viitor, spune ministrul Energiei, Victor Parlicov. Oficialul declară că dacă până acum autoritățile s-au focusat, în principal, pe gestionarea crizei în domeniu, acum principalul obiectiv sunt accesarea și lansarea proiectelor menite să dezvolte sectorul energetic. În acest sens, autoritățile de la Chișinău își propun obiective majore. Între ele – să treacă Moldova la energia verde în regim accelerat, dar și să lanseze programe guvernamentale prin care să ajute oamenii să își eficientizeze energetic locuințele.
„Pentru iarna viitoare vedem doar semne de optimism. Comparativ cu ceea peste ce am trecut iarna trecută, considerăm că perioada cea mai grea a rămas în urmă. Acum vedem că pe de o parte scad prețurile, dacă vorbim de gaz în primul rând, și asta scade povara pe consumator. Recent au fost reduse și tarifele în Republica Moldova. Totodată, dincolo de prețuri, acum avem și o experiență mult mai vastă decât anterior. Dacă anul trecut noi abia învățam să procurăm gaz din altă parte decât de la Gazprom, practic iarna trecută a fost prima iarnă pe care am trecut-o pe malul drept fără gaze de la Gazprom, acum deja achiziționăm gaze de pe piața internațională pentru a le stoca, astfel încât să avem gaz la preț bun în perioada de iarnă”, a declarat Victor Parlicov în cadrul emisiunii „Obiectiv Comun” de la TVR Moldova.
Decarbonizarea accelerată sau trecerea la energia verde în detrimentul fosilelor clasici: gaz, petrol, cărbune; lansarea programelor de eficiență energetică atât pentru instituțiile publice, cât și pentru locuințele particulare sau electrificarea transportului – sunt principalele priorități ale guvernării de la Chișinău, mai spune Parlicov, după ce criza gazelor în Moldova a fost estompată. În acest scop, oficialul declară că în Moldova ar putea fi lansat un program similar celui din România, „Casa Verde”, care să permită locutorilor atât de la bloc, cât și de la case pe pământ, să acceseze fonduri de subvenționare pentru eficientizarea energetică a locuințelor.
„Vrem să avem energie nu doar sigură, dar și durabilă, și accesibilă. Noi nu avem moștenirea fosilelor, condiție în care trecerea la energia verde devine naturală. (…) Ne propunem electrificarea transportului, pentru că circa 35% din toată energia din Republica Moldova este consumată de transport, fiind vorba de combustibilii lichizi. La fel, ne propunem să investim și să atragem investiții în tot ce ține de stocarea energiei electrice și nu merge vorba doar de baterii solare. Vrem să avem în Republica Moldova investiții în diferite instrumente de stocare a energiei electrice”, a conchis ministrul Energiei.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!