Programul de activitate al guvernului condus de Ion Chicu a fost publicat astăzi, 21 noiembrie, pe site-ul executivului. Acesta vizează perioada de până la alegerile prezidenţiale din toamna anului 2020 şi reflectă viziunea cabinetului de miniștri referitor la acţiunile cu caracter imediat, se arată în document.
„Setul de obiective imediate, care urmează a fi atinse cel târziu pînă la sfârșit de an, vizează, în special, corectarea erorilor admise în procesul de reformare a justiției, impulsionarea acestui proces, iar în consecință – aducerea în fața legii și pedepsirea celor care au devalizat sistemul bancar al țării”, este menționat în document.
Justiție
În document sunt incluse obiective care vizează identificarea unui procuror general independent şi integru, reorganizarea Consiliului Superior al Magistraturii, revizuirea rolului Curţii Supreme de Justiţie, crearea unei judecătorii specializate anticorupţie de primă instanţă şi crearea unor complete anticorupţie în cadrul Curţii de Apel Chişinău şi Curţii Supreme de Justiţie.
Protecția socială și ocrotirea sănătății
Pe durata mandatului, miniștrii susţin că vor avea drept obiectiv îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor. Astfel, executivul îşi propune majorarea ajutorului social pentru perioada rece a anului, alocarea unui suport financiar unic în preajma sărbătorilor de iarnă pentru pensionari şi beneficiarii de alocaţii sociale de stat. De asemenea, programul de guvernare prevede majorarea salariilor angajaţilor din instituţiile medico-sanitare publice şi restabilirea programelor cu caracter social anulate de guvernul precedent, inclusiv a programului „Un doctor pentru tine”.
Educație
Guvernul Chicu și-a asumat avizarea proiectului de lege pentru modificarea Codului cu privire la știință și inovare al Republicii Moldova, demararea consultărilor cu Consiliul Rectorilor din Moldova pentru elaborarea Programului național de susținere a învățămîntului superior, finanțarea cu prioritate a sporturilor cu potențial de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo, finalizarea lucrărilor la complexul Arena Chișinău, Aqua Center & Club de
Tenis din municipiul Chișinău.
Dezvoltare economică și securitate energetică
Cabinetul de miniștri își propune implementarea unui set de măsuri menite să reducă povara administrativă asupra mediului de afaceri, să asigure funcționalitatea sectorului termoenergetic pentru perioada rece a anului și să asigure aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova după 1 ianuarie 2020.
Sectorul agrar
În ceea ce privește sectorul agrar, guvernul își propune deblocarea exporturilor de produse agroalimentare pe piața Federației Ruse și extinderea listei exportatorilor de produse proaspete, băuturi alcoolice și produse conservate, modificarea legii cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural, pentru a stimula investițiile în sectorul de post-recoltare și procesare a producției agricole (excluderea condiției de 50% prezență a materiei prime proprii).
Politică externă
Noul guvern îşi propune să intensifice relaţiile cu UE şi să respecte toate angajamentele internaţionale asumate în trecut, inclusiv Acordul de Asociere cu UE şi documentele semnate în cadrul CSI. Potrivit documentului, guvernul va promova o politică externă echilibrată, consolidând statutul de neutralitate al Republicii Moldova și întărirea relațiilor cu Rusia și cu SUA, dar și cu vecinii Ucraina și România.
În document se mai arată că, în baza direcţiilor prioritare incluse în program, guvernul va aproba, timp de 30 de zile, un plan detaliat de acţiuni, cu termene clare de implementare, indicatori de performanţă cuantificabili, precum şi instituţii şi funcţionari responsabili de implementarea acţiunilor.
Amintim că guvernul condus de premierul Ion Chicu a fost învestit în data de 14 noiembrie. Acesta a fost susținut de 62 de dputați din PSRM și PDM.