actualitati.md

Programul de activitate al guvernului Chicu a fost publicat. Care sunt obiectivele miniștrilor

Programul de activitate al guvernului condus de Ion Chicu a fost publicat astăzi, 21 noiembrie, pe site-ul executivului. Acesta vizează perioada de până la alegerile prezidenţiale din toamna anului 2020 şi reflectă viziunea cabinetului de miniștri referitor la acţiunile cu caracter imediat, se arată în document.

„Setul de obiective imediate, care urmează a fi atinse cel târziu pînă la sfârșit de an, vizează, în special, corectarea erorilor admise în procesul de reformare a justiției, impulsionarea acestui proces, iar în consecință – aducerea în fața legii și pedepsirea celor care au devalizat sistemul bancar al țării”, este menționat în document.

Justiție

În document sunt incluse obiective care vizează identificarea unui procuror general independent şi integru, reorganizarea Consiliului Superior al Magistraturii, revizuirea rolului Curţii Supreme de Justiţie, crearea unei judecătorii specializate anticorupţie de primă instanţă şi crearea unor complete anticorupţie în cadrul Curţii de Apel Chişinău şi Curţii Supreme de Justiţie.

Protecția socială și ocrotirea sănătății

Pe durata mandatului, miniștrii susţin că vor avea drept obiectiv îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor. Astfel, executivul îşi propune majorarea ajutorului social pentru perioada rece a anului, alocarea unui suport financiar unic în preajma sărbătorilor de iarnă pentru pensionari şi beneficiarii de alocaţii sociale de stat. De asemenea, programul de guvernare prevede majorarea salariilor angajaţilor din instituţiile medico-sanitare publice şi restabilirea programelor cu caracter social anulate de guvernul precedent, inclusiv a programului „Un doctor pentru tine”.

Educație

Guvernul Chicu și-a asumat avizarea proiectului de lege pentru modificarea Codului cu privire la știință și inovare al Republicii Moldova, demararea consultărilor cu Consiliul Rectorilor din Moldova pentru elaborarea Programului național de susținere a învățămîntului superior, finanțarea cu prioritate a sporturilor cu potențial de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo, finalizarea lucrărilor la complexul Arena Chișinău, Aqua Center & Club de
Tenis din municipiul Chișinău.

Dezvoltare economică și securitate energetică

Cabinetul de miniștri își propune implementarea unui set de măsuri menite să reducă povara administrativă asupra mediului de afaceri, să asigure funcționalitatea sectorului termoenergetic pentru perioada rece a anului și să asigure aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova după 1 ianuarie 2020.

Sectorul agrar

În ceea ce privește sectorul agrar, guvernul își propune deblocarea exporturilor de produse agroalimentare pe piața Federației Ruse și extinderea listei exportatorilor de produse proaspete, băuturi alcoolice și produse conservate, modificarea legii cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural, pentru a stimula investițiile în sectorul de post-recoltare și procesare a producției agricole (excluderea condiției de 50% prezență a materiei prime proprii).

Politică externă

Noul guvern îşi propune să intensifice relaţiile cu UE şi să respecte toate angajamentele internaţionale asumate în trecut, inclusiv Acordul de Asociere cu UE şi documentele semnate în cadrul CSI. Potrivit documentului, guvernul va promova o politică externă echilibrată, consolidând statutul de neutralitate al Republicii Moldova și întărirea relațiilor cu Rusia și cu SUA, dar și cu vecinii Ucraina și România.

În document se mai arată că, în baza direcţiilor prioritare incluse în program, guvernul va aproba, timp de 30 de zile, un plan detaliat de acţiuni, cu termene clare de implementare, indicatori de performanţă cuantificabili, precum şi instituţii şi funcţionari responsabili de implementarea acţiunilor.

Amintim că guvernul condus de premierul Ion Chicu a fost învestit în data de 14 noiembrie. Acesta a fost susținut de 62 de dputați din PSRM și PDM.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

clujust.ro

Avocații din România, declarație de solidaritate cu cei din Moldova: „Cum un stat aflat în plin parcurs de aderare la UE poate adopta asemenea modificări?

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a publicat pe 14 iulie o declarație în care critică procedura de adoptare a controversatelor amendamente la Legea cu privire la avocatură din Republica Moldova. UNBR și-a exprimat solidaritatea cu Uniunea Avocaților din Republica Moldova, care a comunicat anterior că va intra în grevă generală, în semn de protest față de modificările legislative respective, și a făcut apel la autoritățile țării noastre să revină la dialogul instituțional. Organizația de peste Prut a subliniat că este disponibilă să susțină „apărarea valorilor fundamentale ale profesiei de avocat” și drepturile colegilor lor din Republica Moldova.

Uniunea Națională a Barourilor din România a urmărit modificările recente aduse Legii cu privire la avocatură din Republica Moldova și își exprimă profunda îngrijorare față de adoptarea acestora fără o consultare prealabilă cu profesia. UNBR condamnă orice acțiune legislativă care afectează independența, autonomia și funcționarea democratică a avocaturii. (…)

Este de neînțeles cum un stat aflat în plin parcurs de aderare la Uniunea Europeană poate adopta asemenea modificări cu impact sistemic asupra profesiei de avocat, fără o corelare cu legislația europeană în materie și fără a se inspira din bunele practici ale altor state membre, alegând în schimb calea unei imixtiuni directe a statului în organizarea profesiei și în procedurile disciplinare, afectând grav independența avocaților, aceasta nefiind un privilegiu, ci o condiție esențială pentru garantarea existenței unui stat de drept autentic”, se arată în declarația UNBR.

Uniunea Națională a Barourilor din România a subliniat că este solidară cu Uniunea Avocaților din Republica Moldova și a îndemnat autoritățile competente ale țării noastre să revină la dialog instituțional, „să respecte principiile consultării publice” și „să evite orice formă de ingerință în organizarea profesiei de avocat”.

UNBR reafirmă disponibilitatea de a susține, prin toate mijloacele legale și instituționale, apărarea valorilor fundamentale ale profesiei de avocat și a drepturilor celor care o exercită cu demnitate în Republica Moldova. Solidaritatea nu cunoaște granițe. Apărăm împreună profesia. Apărăm împreună statul de drept”, a se mai arată în declarație.

Amintim că, pe 10 iulie, Parlamentul a adoptat în lectură finală modificări la Lege cu privire la avocatură, în ultima ședință a actualei legislaturi. Pe 11 iulie, Uniunea Avocaților din Republica Moldova a comunicat că proiectul de lege a fost supus votului „în mod clandestin”, fără consultarea în prealabil a avocaților și fără respectarea procedurilor legale. Potrivit organizației, amendamentele incluse „afectează grav funcționarea avocaturii ca profesie liberă și independentă”. Astfel, Uniunea a anunțat că, începând cu 15 iulie, avocații intră în grevă generală, în semn de protest. Aceasta este preconizată să dureze până pe 25 iulie.

Pe 14 iulie, și Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a publicat o declarație în care s-a declarat îngrijorat față de modul în care au fost adoptate modificările legislative. Acesta a atras atenția că amendamentele la Legea cu privire la avocatură au fost înregistrate în Parlament pe 9 iulie și votate în lectură finală a doua zi, pe 10 iulie, fără consultarea prealabilă a Uniunii Avocaților – principala parte interesată. Potrivit ombudsmanului, „o asemenea abordare încalcă cerințele de transparență decizională și se abate de la standardele naționale și internaționale”.

La rândul său, Ministerul Justiției a lansat un apel către toate părțile implicate să participe la o ședință comună, care va avea loc pe 14 iulie, pentru a discuta amendamentele.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: