holysmithereens.com

Proiect de lege: Coletele cu o valoare mai mare de 100 de euro ar putea fi impozitate (DOC)

Începând cu anul viitor, coletele cu o valoare mai mare de 100 de euro ar putea fi impozitate, chiar dacă nu au un caracter comercial. Prevederea a fost inclusă în documentul privind măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021. Acesta urmează să fie aprobat de Guvern și adoptat de către Parlament.

Una dintre prevederile din documentul privind măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021 se referă la revizuirea tratamentului fiscal al mărfurilor transportate prin intermediul trimiterilor poștale internaționale.

Autorii proiectului sunt reprezentanții Ministerului Finanțelor. Aceștia atrag atenția că Republica Moldova înregistrează o majorare rapidă a numărului de colete poștale importate, aceasta fiind determinată de creșterea comerțului electronic. Mai mult, potrivit acestora, pragul neimpozabil pentru coletele ce sunt achiziționate de la companii nerezidente „rămâne a fi mare în comparație cu țările UE unde pragul este de 22 de euro”.

mf.gov.md
mf.gov.md

„Ținând cont de dezvoltarea rapidă a comerțului electronic, pragul neimpozabil major reprezintă o amenințare pentru baza încasărilor fiscale. Mai mult ca atât, acesta este generator de concurență neloială față de producătorii autohtoni și importatorii rezidenți. Astfel, prin prisma proiectului se prevede revizuirea tratamentului fiscal aplicat mărfurilor importate în cadrul tranzacțiilor comerciale (B2C – de la business la consumator) prin intermediul trimiterilor poștale internaționale, cu aplicarea facilităților fiscale și vamale asupra mărfurilor care nu depășesc plafonul valoric de 100 euro, și nu au caracter comercial”, se arată în document.

Autorii inițiativei mai menționează că importanța propunerii derivă din necesitatea asigurării concurenței loiale între mărfurile importate/autohtone și cele procurate prin intermediul trimiterilor poștale: „Modificarea are ca scop asigurarea veniturilor la buget în vederea respectării principiului echității fiscale și acumulării adiționale a veniturilor bugetare ca ulterior acestea să fie direcționate în mod prioritar asupra domeniilor social-economice importante”.

În prezent, plafonul respectiv constituie 200 de euro per expediere. Acesta a fost micșorat anul trecut de guvernul Sandu. Anterior, suma pentru care nu se percepeau taxe vamale era mai mare: de 300 de euro pentru coletele venite pe cale terestră și de 430 de euro pentru cele pe cale maritimă și aeriană.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Performanță pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică: elevii au obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat în Paris, Franța, în perioada 17 – 25 iulie 2025.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliați cu argint sunt Alex Secrieru și Darius Graur, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Victor Sandu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, și Vadim Arhip, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat 406 elevi din 87 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori:

  • Darius Graur, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Alex Secrieru, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Victor Sandu, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Cristian Sochirca, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Vadim Arhip, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău;
  • Cârlig Sergiu, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
  • Serghei Bâzgan, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: