Majoritatea parlamentară a adoptat, pe 13 august, în prima lectură, proiectul de lege cu privire la Centrul Național Anticorupție. Acesta prevede că diectorul instituției poate fi numit de către Parlament și nu printr-un concurs, așa cum se întâmpla anterior. Inițiativa a fost susținută de 54 de deputați.
Inițiativa prevede abrogarea articolului privind selectarea candidatului la funcția de director al CNA prin concurs organizat de Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului, cu atragerea în calitate de observatori a reprezentanţilor societăţii civile sau a reprezentanţilor mediului academic. În locul acestuia, se propune ca directorul CNA să fie numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de deputați, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități, pentru un mandat de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.
Deputații PAS susțin că necesitatea modificării legislației, pentru ca șeful Centrului Național Anticorupție (CNA) să fie numit direct de către Parlament, fără desfășurarea unui concurs, vine din experiența competițiilor precedente, care au demonstrat un eșec.
Partidul Socialiștilor a criticat dur inițiativa și a calificat-o drept tentativă de a politiza și de a subordona politic justiția. Deputații PSRM au cerut ca proiectul de lege să fie avizat de Comisia de la Veneția, înainte de a fi adoptat.
În prezent, director al Centrului Naţional Anticorupţie este Ruslan Flocea. Acesta este general-maior și a fost numit în funcție prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 104 din 31 iulie 2019, în urma votului majorităţii deputaţilor aleşi, pe un mandat de cinci ani.