Proiectul privind reducerea TVA pentru HoReCa, de la 12% la 6%, a fost aprobat de Comisia economie, buget și finanțe (DOC)
Full Article 2 minutes read

Proiectul privind reducerea TVA pentru HoReCa, de la 12% la 6%, a fost aprobat de Comisia economie, buget și finanțe (DOC)

Reducerea TVA pentru industria HoReCa, de la 12% la 6%, pentru perioada stării de urgență și stării de urgență în sănătate publică, ar putea să intre în vigoare la 1 octombrie. Inițiativa legislativa a fost lansată de deputatul fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba, președintele Comisiei economie, buget și finanțe. Raportul la proiectul de lege a fost votat în unanimitate de membrii comisiei, în ședința din 22 septembrie.

Legea care prevede reducerea Taxei pe Valoare Adăugată pentru unele activități economice a fost publicată la data de 21 mai, urmând să fie aplicată începând cu 21 noiembrie 2021. Autorul noului proiect de lege propune accelerarea lansării facilităților fiscale pentru HoReCa, având în vedere pierderile considerabile pe care le-au suportat companiile din cauza restricțiilor impuse în legătură cu pandemia de COVID-19.

Astfel, de la 1 octombrie, anul curent, ar urma să fie aplicată cota de impozitare a TVA redusă, în mărime de 6%, pentru serviciile de cazare, produsele alimentare și/sau băuturi, cu excepția producției alcoolice.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la impozitarea specială a serviciilor realizate în cadrul activităților atribuite la secțiunea I a Clasificatorului activităților din economia Moldovei urmează să fie supus dezbaterilor în ședința plenară a Legislativului.

În Republica Moldova, a fost instituită starea de urgență în sănătate publică la nivel național, începând cu 10 septembrie.

***

Pe 9 septembrie, membrii Asociației MĂR au avut o întâlnire de lucru cu premierul Natalia Gavrilița. În urma întrevederii, reprezentanții MĂR au declarat că speră că Guvernul se va ține de cuvânt și va menține cota TVA de 6% pe parcursul următorilor doi ani, iar în cazul înrăutățirii situației epidemiologice și în contextul unor posibile măsuri restrictive, care ar afecta orarul de lucru al instituțiilor de alimentație publică, statul va compensa orele nelucrate din cauza restricțiilor.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: