Proiectul provind rectificarea bugetului de stat a fost votat în prima lectură. Opoziția susține că cel mai mult s-a tăiat de la sănătate
Full Article 3 minutes read

Proiectul provind rectificarea bugetului de stat a fost votat în prima lectură. Opoziția susține că cel mai mult s-a tăiat de la sănătate

Proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020 a fost aprobat în prima lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi. Acesta presupune reducerea veniturilor cu 650 mln de lei, iar a cheltuielilor cu 1,8 miliarde de lei. Ministrul Finanțelor Serghei Pușcuța a declarat că proiectul de rectificare bugetară a fost elaborat împreună cu Fondul Monetar Internațional.

Deficitul bugetar din acest an se va diminua cu 1,2 miliarde de lei – de la 17,2 miliarde la 16 miliarde, ceea ce constituie 7,8% din Produsul Intern Brut.

Printre factorii de bază care au determinat modificările operate sunt ajustarea indicatorilor bugetari reieșind din revizuirea prognozei principalilor indicatori macroeconomici; evoluția economiei naționale sub presiunea efectelor pandemiei COVID-19 și a calamităților naturale; reducerea cheltuielilor pentru unele programe neprioritare; suport suplimentar pentru agricultori prin rambursarea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA); ajustarea fondurilor Asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM) și Bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS), inclusiv pentru majorarea ajutorului unic pentru beneficiarii de pensii de la 700 la 900 de lei.

Proiectul de rectificare a bugetului de stat a fost elaborat de Ministerul Finanțelor. Potrivit autorilor, toți parametrii reevaluați au fost agreați cu experții Fondului Monetar Internațional (FMI) în cadrul discuțiilor privind noul Program al FMI pentru Moldova.

Mai mulți deputați din opoziție s-au arătat indignați de noile modificări la buget. Ei susțin că s-au tăiat resurse pentru domeniul sănătății, dar și pentru agricultură nu s-au alocat suficienți bani. În schimb, s-a majorat bugetul pentru Procuratură.

„La sănătate s-a tăiat cel mai mult, aproape 500 de milioane de lei. Ați ratat 221 de milioane de lei din granturi nerambursabile, acești bani puteau fi folosiți pentru a cumpăra măști bătrânilor, pentru a le oferi medicilor indemnizații?”, a întrebat deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian.

Ministrul Finanțelor a negat însă acuzațiile, spunând că banii vor fi folosiți anul viitor.

„Unele acorduri de finanțare internațională nici nu au fost ratificate încă. Infirm ce spuneți dvs. Dacă vor fi ratificate de parlament, acești bani vor veni. Noi nu am pierdut acești bani, granturile acestea nu se pierd”, a replicat ministrul.

Potrivit Legii finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale, Legile bugetare anuale se examinează şi se adoptă în două lecturi. Procedurile de elaborare, prezentare şi adoptare a legilor privind modificarea bugetelor sunt similare celor pentru legile bugetare anuale.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: