votare
Максим Андреев, NewsMaker

Proiectul provind rectificarea bugetului de stat a fost votat în prima lectură. Opoziția susține că cel mai mult s-a tăiat de la sănătate

Proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020 a fost aprobat în prima lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi. Acesta presupune reducerea veniturilor cu 650 mln de lei, iar a cheltuielilor cu 1,8 miliarde de lei. Ministrul Finanțelor Serghei Pușcuța a declarat că proiectul de rectificare bugetară a fost elaborat împreună cu Fondul Monetar Internațional.

Deficitul bugetar din acest an se va diminua cu 1,2 miliarde de lei – de la 17,2 miliarde la 16 miliarde, ceea ce constituie 7,8% din Produsul Intern Brut.

Printre factorii de bază care au determinat modificările operate sunt ajustarea indicatorilor bugetari reieșind din revizuirea prognozei principalilor indicatori macroeconomici; evoluția economiei naționale sub presiunea efectelor pandemiei COVID-19 și a calamităților naturale; reducerea cheltuielilor pentru unele programe neprioritare; suport suplimentar pentru agricultori prin rambursarea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA); ajustarea fondurilor Asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM) și Bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS), inclusiv pentru majorarea ajutorului unic pentru beneficiarii de pensii de la 700 la 900 de lei.

Proiectul de rectificare a bugetului de stat a fost elaborat de Ministerul Finanțelor. Potrivit autorilor, toți parametrii reevaluați au fost agreați cu experții Fondului Monetar Internațional (FMI) în cadrul discuțiilor privind noul Program al FMI pentru Moldova.

Mai mulți deputați din opoziție s-au arătat indignați de noile modificări la buget. Ei susțin că s-au tăiat resurse pentru domeniul sănătății, dar și pentru agricultură nu s-au alocat suficienți bani. În schimb, s-a majorat bugetul pentru Procuratură.

„La sănătate s-a tăiat cel mai mult, aproape 500 de milioane de lei. Ați ratat 221 de milioane de lei din granturi nerambursabile, acești bani puteau fi folosiți pentru a cumpăra măști bătrânilor, pentru a le oferi medicilor indemnizații?”, a întrebat deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian.

Ministrul Finanțelor a negat însă acuzațiile, spunând că banii vor fi folosiți anul viitor.

„Unele acorduri de finanțare internațională nici nu au fost ratificate încă. Infirm ce spuneți dvs. Dacă vor fi ratificate de parlament, acești bani vor veni. Noi nu am pierdut acești bani, granturile acestea nu se pierd”, a replicat ministrul.

Potrivit Legii finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale, Legile bugetare anuale se examinează şi se adoptă în două lecturi. Procedurile de elaborare, prezentare şi adoptare a legilor privind modificarea bugetelor sunt similare celor pentru legile bugetare anuale.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Concertul din PMAN, care a atras critici, încheiat de Usatîi: a cântat despre Moldova pe o melodie rusească VIDEO

Liderul formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, a decis să încheie chiar el concertul din 2 iulie, care s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, concert ce a avut în program artiști ruși și a atras critici.

Politicianul a interpretat o piesă pe melodia trupei Bi-2 „Полковнику никто не пишет” (în traducere: „Colonelului nimeni nu-i scrie”) și a adaptat versurile în română, despre situația din Republica Moldova. 

Menționăm că, în cadrul concertului, cap de afiș au fost interpreții ruși Macan și Basta și a atras multe critici pe rețelele de socializare, întrucât artiștii au evoluat anterior la concertele organizate de Kremlin, inclusiv în Crimeea ocupată de Rusia.

Precizăm că rapperul Basta (Vasilii Vakulenko) este sancționat de Ucraina pentru concertele susținute în Crimeea ocupată, iar interpretul Macan (Andrei Kosolapov) ar fi cântat recent în Lugansk. Pe 14 iulie, în PMAN, urmează să ajungă și trupa „Ruki Vverh” (Serghei Jukov), cunoscută pentru aparițiile la mitinguri pro-Kremlin și concerte pe teritoriile ocupate. Evenimentul la care artiștii au fost invitați de Usatîi a fost intitulat Festivalul Absolvenților 2025.

Liderul Partidului Nostru nu a comentat, deocamdată, criticile apărute în spațiul public.

În contextul criticilor, ministrul Sergiu Prodan a spus că Ministerul Culturii „nu cere preventiv” lista artiștilor care participă la concerte private. Totuși, el a precizat că instituția pe care o conduce „examinează” evenimentele culturale care se desfășoară în capitală sau pe teritoriul țării „și trage concluzii”.

Anterior, organizația „Stop Russian Aggression” a cerut autorităților Republicii Moldova să interzică intrarea în țară artiștilor ruși invitați la concertul organizat de Usatîi. Iar pe 2 iulie, când interpreții ruși Macan și Basta au ajuns la Chișinău, au declarat că această zi este „o zi a rușinii pentru Moldova”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: