Promo-LEX: Componența CEC nu este completă, opoziția trebuie să dea dovadă de responsabilitate
Full Article 3 minutes read

Promo-LEX: Componența CEC nu este completă, opoziția trebuie să dea dovadă de responsabilitate

Asociația Promo-LEX a venit cu o reacție după confirmarea în funcție a celor cinci membri ai Comisiei Electorale Centrale. Într-un comunicat de presă publicat pe 17 septembrie, experții în domeniul electoral atrag atenția asupra componenței incomplete a autorității și îndeamnă formațiunile din opoziție – Partidul ȘOR și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor să ajungă la un compromis cu privire la alți trei membri care urmează a fi desemnați.

Asocialiția Promo-LEX a subliniat că cei 8 membri ai CEC sunt desemnați de Parlament, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției. Potrivit calculelor matematice, majorității parlamentare îi revin 5 membri iar opoziției – 3 membri. Totuși, ambele fracțiuni opozante au desemnat în total 4 membri (Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, BCS – 3 persoane și Partidului Politic Șor, PPȘ – 1 persoană).

În rezultatul deliberărilor, legislativul a desemnat doar 5 membri ai CEC din partea majorității parlamentare. Totodată, cei trei candidați înaintați de BCS au părăsit sala plenului la etapa audierilor pentru desemnarea acestora de către Parlament, iar un candidat înaintat de fracțiunea PPȘ nu a întrunit numărul necesar de voturi. Respectiv, cu votul majorității deputaților aleși Parlamentul a confirmat componența nominală a CEC în număr de doar 6 membri: cinci desemnați de majoritatea parlamentară și unul desemnat de Președintele Republicii Moldova.

„Asociația Promo-LEX apreciază constituirea CEC în termene legale, dar atrage atenția asupra componenței incomplete a autorității. În opinia Promo-LEX ambele fracțiuni opozante – BCS și PPȘ – trebuie prin dialog să ajungă la un consens privind candidaturile celor 3 membri CEC”, se arată în declarație.

De asemenea, Asociația atrage atenția că, absența de la deliberări a membrilor CEC desemnați de BCS, în condițiile în care și fracțiunea BCS a părăsit ședința Parlamentului, poate fi tratată drept un semnal alarmant cu privire la imparțialitatea respectivilor potențiali membri ai CEC.

„Amintim că potrivit jurământului depus de membrii Comisiei aceștia trebuie să-și exercite „fără părtinire atribuțiile”. Chiar dacă Comisia este funcțională și cu 6 membri, ședințele CEC fiind deliberative dacă la ele participă majoritatea membrilor, suntem de părere că, componența trebuie să fie completată în mod urgent pentru a asigura eficiența, reprezentativitatea și legitimitatea plenară a instituției. În plus, Comisia trebuie deja să demareze procesul de organizare a alegerilor locale noi din 21 noiembrie 2021”, au mai remarcat reprezentanții Asociației.

Promo-LEX a făcut apel către opoziția parlamentară să „dea dovadă de responsabilitate, să discute între fracțiuni asupra candidaturilor și să înainteze fără amânare Parlamentului pentru desemnare și confirmare candidaturile a trei membri ai CEC.”

***

Amintim că, pe 17 septembrie, noua componență a CEC s-a întrunit în prima ședință. Membrii CEC au ales, prin votul a 2/3 dintre membri, noul președinte al CEC. Funcția va fi exercitată de către Angelica Caraman.

Declarația de avere a noului președinte al CEC o găsiți AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: