captură foto Facebook/Maia Sandu

Promo-LEX îi sugerează Maiei Sandu să abordeze de la tribuna ONU problema respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană

Asociația Promo-LEX îi sugerează președintei țării Maia Sandu să abordeze de la tribuna Organizației Națiunilor Unite problema respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană. Reprezentanții Asociației au lansat un apel public prin care îi solicită șefei statului să insiste asupra evacuării muniției și militarilor Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, să susțină public necesitatea executării Hotărârilor CtEDO și să solicite delegarea unui raportor special al ONU, care să monitorizeze respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

În contextul vizitei oficiale a președintei țării Maia Sandu în or. New York, SUA, pentru Adunarea Generală a  Organizației Națiunilor Unite, Asociația Promo-LEX a lansat un apel public.

„Nu este clar care ar fi problemele care vor fi abordate în acest discurs, însă considerăm că problema respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană ar trebui să fie una prioritară”, se arată în scrisoarea publicată de experții în drepturile omului.

Asociația Promo LEX solicită Președintei Republicii Moldova:

  • să insiste asupra respectării obligației de evacuare a muniției și militarilor Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova;
  • să susțină public necesitatea executării Hotărârilor CtEDO privind violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană de către Federația Rusă;
  • să solicite Organizației Națiunilor Unite și Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU delegarea unui raportor special care să monitorizeze respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova

„Această responsabilitate pentru violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană survine ca urmare a controlului militar, economic și politic realizat de Federația Rusă asupra regimului de la Tiraspol. Aceste cazuri și fenomene grave reprezintă un semnal pe care Administrația Prezidențială nu trebuie să le ignore, deoarece acestea sunt consecințe ale prezenței ilegale, ale rolului și ale activității militare ruse în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, au menționat experții Promo-LEX..

În context, Asociația consideră că ONU ar putea contribui la monitorizarea respectării drepturilor omului în regiune prin delegarea unui raportor special pentru această zonă de conflict înghețată.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a confirmat că se va afla în perioada 21-22 septembrie la New York, SUA, unde va participa la lucrările Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Miercuri, 22 septembrie, Maia Sandu va susține în plenul Adunării Generale a ONU un discurs (ora estimativă – 13.00/20.00 ora Chișinăului). De asemenea, la New York, șefa statului va avea mai multe întrevederi bilaterale. Administrația prezidențială de la Chișinău nu a oferit, deocamdată, mai multe detalii despre programul pe care îl vea avea șefa statului la New York. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a precizat că din delegația șefei statului face parte și vicepremierul Nicu Popescu.

Dintr-un comunicat de presă publicat de administrația prezidențială din Polonia am aflat că Maia Sandu va avea o întrevedere, în SUA, cu omologii săi din Polonia, Andrzej Duda, din Ucraina, Vladimir Zelenski, dar și cu premierul Georgiei, Irakli Garibashvili.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maib – desemnată cea mai bună bancă din Moldova pentru clienții corporativi de publicația Euromoney

Suntem mândri să anunțăm că maib a fost desemnată Cea mai bună bancă pentru clienții corporativi din Moldova în cadrul Euromoney Awards for Excellence 2025. Această distincție reflectă poziția de lider a maib în sectorul bancar corporativ și evidențiază încrederea pe care clienții corporate, partenerii și instituțiile internaționale o au în bancă. Premiile Euromoney desemnează câștigătorii pe baza mai multor criterii, inclusiv performanța financiară, poziția pe piață, calitatea serviciilor oferite clienților, inovația și sustenabilitatea. Programul anual de premii Euromoney, lansat în 1992, adună peste 2 000 de aplicări din partea a peste 500 de bănci de top din 113 țări și recunoaște excelența la nivel global, regional și național.

Aria Corporate a maib deservește peste 600 de clienți corporativi din întreaga țară, oferind soluții financiare adaptate marilor companii. În 2024, banca a reușit să-și crească portofoliul de credite cu 17%, în timp ce rata creditelor neperformante a înregistrat o scădere semnificativă. Gama completă de servicii oferite de maib include credite, depozite, conturi, plăți, finanțare comercială, proiecte salariale, colectarea numerarului și altele. Modelul de gestionare a relațiilor cu clienții asigură răspunsuri rapide și soluții personalizate.

Realizări cheie 

Pe parcursul ultimului an, maib a continuat să inoveze și să-și extindă serviciile dedicate clienților corporativi, atingând câteva rezultate importante:

  • Portofoliul total de credite corporative a depășit 12 miliarde MDL în trimestrul II 2025, un record istoric, care reflectă încrederea tot mai mare a companiilor din Moldova în maib.
  • Maib a acordat un credit de 18 milioane EUR pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic de 50 MW, susținând independența energetică a Republicii Moldova.
  • Portofoliul de credite verzi corporate a continuat să crească, ajungând la 19% din totalul creditelor de investiții corporative la finalul trimestrului I 2025. În paralel, maib a integrat managementul riscurilor de mediu și sociale în toate operațiunile sale de creditare corporate.

Giorgi Shagidze, Președintele maib, a declarat:

„Este o onoare deosebită să fim apreciați de Euromoney cu distincția de Cea mai bună bancă din Moldova pentru clienții corporativi. Această distincție reflectă încrederea clienților noștri. Mulți dintre cei mai mari clienți corporate sunt alături de maib de peste 25 de ani, încă de la înființarea ariei corporate. Le mulțumesc colegilor din echipa maib, clienților și acționarilor noștri pentru sprijinul și încrederea oferită.”

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, cu o cotă de piață de 37,3% în depozite și 37,9% la credite din întreg sistemul bancar, la finalul trimestrului I 2025. Banca este un creditor disciplinat, cu o rată a creditelor neperformante (NPL) de 1,5% și un nivel solid de capitalizare, având o rată de adecvare a capitalului (CAR) de 19,9% la 31 martie 2025. Maib este o bancă de importanță sistemică pentru țară, deservește aproape jumătate din populația Moldovei și este unul dintre cei mai mari angajatori privați, cu peste 2 500 de angajați. Banca se dedică să ofere valoare acționarilor săi, distribuind 45% din profitul obținut în 2024 sub formă de dividende, în valoare totală de aproape 32 milioane de euro. Din 2018, acționarul majoritar al maib este un consorțiu format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un important grup de administrare a activelor din Țările Baltice, și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: