Promo-LEX: Numărul alegătorilor fără domiciliu și a celor din regiunea transnistreană crește, iar numărul total al alegătorilor descrește
Full Article 2 minutes read

Promo-LEX: Numărul alegătorilor fără domiciliu și a celor din regiunea transnistreană crește, iar numărul total al alegătorilor descrește

Este pentru prima dată după 2014 când numărul total al alegătorilor din Republica Moldova scade, fie și nesemnificativ. În același timp, continuă creșterea stabilă a numărului de alegători din regiunea transnistreană, dar și a celor fără domiciliu/reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării. Despre acest lucru se anunță într-un comunicat al Asociației Promo-LEX, care a analizat datele privind numărul total al alegătorilor înscriși în RSA la data de 1 iulie 2020.

Astfel, potrivit unui comunicat al CEC, Registrul de stat al alegătorilor înregistrează un număr de 3 285 874 de alegători – ceea ce constituie circa 80% din numărul total al cetățenilor Republicii Moldova declarat de Agenția Servicii Publice. Din numărul total de alegători înregistrați, aproximativ 15% constituie alegătorii din regiunea transnistreană (circa 249 de mii) și cei fără domiciliu/reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării (circa 229 de mii).

Comparativ cu perioadele anterioare, pentru prima dată după 2014 se constată o diminuare, fie și nesemnificativă (doar cu 20) a numărului de alegători. Sursa citată notează că această stopare a creșterii se pare că se datorează micșorării numărului de alegători înregistrați la o adresă de domiciliu/reședință pe teritoriul Republicii Moldova controlat de autoritățile constituționale.

De cealaltă parte, se atestă creșterea continuă și stabilă a numărului de alegători din regiunea transnistreană și a celor fără domiciliu/reședință, inclusiv a celor care au emigrat autorizat peste hotarele țării.

Cu referire la alegătorii din regiunea transnistreană, Promo-LEX menționează că informația privind starea civilă a acestora, inclusiv decesul, este actualizată doar în baza adresării directe a cetățeanului Republicii Moldova sau a moștenitorilor acestuia (în caz de deces). Aceeași situație o atestăm și în cazul cetățenilor Republicii Moldova emigrați autorizat peste hotare.

Promo-LEX notează că „situația descrisă este alarmantă din moment ce aproximativ 8% din numărul total de alegători sunt cei din regiunea transnistreană, iar circa. 7% – alegătorii fără domiciliu/reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării.

Prin urmare, Promo-LEX constată că „autoritățile nu gestionează direct și continuu procesul de actualizare a informației privind datele a circa 15% din alegători, decât în baza inițiativei alegătorilor sau rudelor acestora”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: