Promo-LEX: Numărul de încălcări la secțiile de votare, în creștere. Alegătorii transnistreni ar primi până la 400 de ruble pentru un vot
Full Article 2 minutes read

Promo-LEX: Numărul de încălcări la secțiile de votare, în creștere. Alegătorii transnistreni ar primi până la 400 de ruble pentru un vot

Până la ora 14:00, Misiunea de Observare Promo-LEX a raportat 326 de incidente constatate de către observatori. Datele au fost prezentate de către Pavel Postică, director de programe al Promo-LEX, în cadrul unui briefing.

Potrivit lui Pavel Postică, de către echipa centrală a Misiunii au fost prelucrate 196 de incidente.

Ptrintre cele mai remarcabile încălcări privind desfășurarea scrutinului, este prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m. Potrivit lui Postică, 11 cazuri de acest gen au fost înregistrate.

La fel, au fost înregistrate 9 cazuri de tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor.

Unul dintre cazuri a fost înregistrat în regiunea transnistreană, la Căușeni, Fîrlădeni. Din discuție cu alegătorii din regiunea transnistreană, observatorii au raportat cazuri de remunerare a alegătorilor din Bender cu câte 100 ruble, iar a celor din Tiraspol – cu câte 400 ruble.

O altă încălcare gravă care a fost constatată este transportarea organizată a alegătorilor cu autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă. Până la ora 14 au fost înregistrate 17 cazuri de acest fel.

La șapte secții de votare din țară se făcea agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m şi/sau în incinta  secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor, potrivit lui Postică.

În 16 cazuri, alegătorii susțineau că nu și-au exercitat dreptul la vot, pe când responsabilii din secția de votare susțin că aceștia au votat.

Observatorii au semnalat și 9 cazuri în care în cabina de vot au intrat 2 și mai multe persoane, fapt care este interzis, potrivit lui Pavel Postică.

Mai mulți alegători, 13 la număr, au încercat să fotografieze buletinele de vot, iar în 25 de cazuri nu au fost respectate măsurile de protecție și prevenire COVID -19.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: