multimedia.parlament.md

Promo-LEX susține că deputații au plecat în vacanță cu restanțe: „23 de proiecte au fost votate cu încălcarea transparenței”

Deputații s-au întâlnit pe 31 iulie în ultima ședință din sesiunea de primăvară 2023. Asociația Promo-LEX a declarat că, din totalul de 42 de proiecte examinate, 23 de proiecte au fost votate cu încălcarea transparenței decizionale. Totodată, potrivit Asociației, sistemul electronic de vot nu a funcționat deloc, ceea ce a afectat transparența. Și de această dată, Promo-LEX a vorbit despre importanța implicării opoziției la ședințe, de altfel „nu se asigură o dezbatere autentică a subiectelor”. 

Potrivit Asociației Promo-LEX, Parlamentul și-a încheiat sesiunea de primăvară cu restanțe atât la capitolul legiferare, cât și la exercitarea funcției de control parlamentar: „Ultima ședință plenară a fost marcată de adoptarea unor amendamente cu încălcarea legislației, de afectarea transparenței decizionale și a procesului de vot, precum și de boicotarea plenului de către opoziție”.

Cu doar o săptămână înainte de începerea perioadei electorale pentru alegerile locale generale, Parlamentul a adoptat legea care restricționează dreptul de a fi ales, pe o perioadă de 5 ani, pentru membrii organului executiv și persoanele care ocupau funcții elective din partea partidului politic declarat neconstituțional. Promo-LEX atrage atenția că, deși proiectul de lege a fost inițial consultat public, ulterior au fost acceptate și votate amendamente care nu se referă la implementarea considerentelor Hotărârii Curții Constituționale privind controlul constituționalității Partidului Politic „Șor”. Amendamentele vizează acordarea dreptului organelor electorale de a constata coruperea electorală; sancționarea penală a traseismului politic (corupere politică activă/ pasivă) și participarea studenților la alegerile locale. Respectivele amendamente au fost votate cu încălcarea Legii privind actele normative, care prevede că proiectul completat cu aspecte şi concepte noi sau modificat mai mult de 30% trebuie remis repetat spre avizare și consultare publică”, au precizat reprezentanții Asociației.

Promo-LEX a mai declarat că „pentru a 9-a oară a fost propusă și aprobată prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile, în contextul războiului din Ucraina”.

Promo-LEX reține că, contrar Regulamentului, Parlamentul nu a adoptat în lectură finală proiectul care urmărea stabilirea unui control parlamentar eficient asupra dispozițiilor emise de către Comisia pentru Situații Excepționale. Or de la votarea acestuia în prima lectură au trecut mai mult de 45 de zile”, se arată în declarația Asociației.

Promo-LEX susține că a constat restanțe și la capitolul exercitării funcției de control parlamentar prin audierea rapoartelor unor autorități: Guvernul – luna aprilie, Agentul guvernamental – 31 martie, Banca Națională a Moldovei și Comisia Națională a Pieței Financiare – 1 iunie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică – 30 iunie.

Asociația a ținut să mai precizeze că „la ultima ședință din sesiunea de primăvară sistemul electronic de vot nu a funcționat deloc, ceea ce a afectat transparența votului exprimat prin ridicare de mână”.

Potrivit Asociației, în lipsa opoziției, 69% din proiecte au fost votate de majoritatea parlamentară în urma unor dezbateri ce au durat până la 5 minute. Cea mai lungă dezbatere – de 35 de minute – a fost pe marginea reformei sistemului de asistență socială „Restart”: „Promo-LEX reiterează necesitatea implicării plenare a opoziției în procedura legislativă și constată că lipsa unui dialog constructiv între majoritate și opoziție afectează negativ procesul legislativ și nu asigură o dezbatere autentică a subiectelor examinate”.

Din totalul de 42 de proiecte examinate în cadrul ședinței din 31 iulie, 23 de proiecte (59%) au fost votate cu încălcarea transparenței decizionale, nefiind solicitate/ acordate /publicate acte aferente proiectelor și nefiind respectat termenul de cel puțin 10 zile lucrătoare  prevăzut pentru prezentarea recomandărilor părților interesate. Iar în cazul a 64% din toate proiectele examinate a fost restricționat dreptul deputaților, comisiilor permanente și fracțiunilor parlamentare de depunere a amendamentelor în termenul de 30 de zile după primirea proiectului”, a comunicat Asociația.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

TVR

NM Espresso: PAS «a exclus» DA din alegeri, Ceban o dă în judecată pe ministra de externe a României, Moldova este lovită din nou de caniculă

Alegeri: PAS, DA, independenți

Campania electorală din Moldova, abia începută, le-a oferit deja alegătorilor două evenimente politice curioase. Partidul de guvernământ PAS a inclus în lista sa electorală doi reprezentanți ai Partidului «Platforma DA», care au fost imediat excluși din Blocul electoral «Împreună». Iar fondatorul DA, Andrei Năstase, și fosta membră PAS, Olesea Stamate, au anunțat că vor participa la alegeri în calitate de candidați independenți. În articolul «PAS și DA din nou împreună, dar…», portalul NM a analizat ce câștigă PAS și DA din această ecuație și care este soarta opoziției proeuropene.

Alte trei persoane și-au anunțat intenția de a candida ca independenți, printre care și fosta judecătoare Victoria Sanduța, cunoscută pentru criticile sale la adresa PAS.

Între timp, mai mult de o treime dintre actualii deputați PAS nu au fost incluși în lista pentru parlamentarele din toamnă. Unii au aflat acest lucru postfactum și s-au arătat nemulțumiți. Una dintre ele, Iulia Dascălu, a declarat că se simte «aruncată ca un ciorap rupt».

Alegeri în Boldurești

Noul primar al comunei Boldurești este Sergiu Bulicanu — el a fost singurul candidat rămas în cursă, după retragerea lui Nicanor Ciochină, acuzat de moartea unui adolescent. Potrivit datelor CEC, Bulicanu a fost ales de 610 din cei 691 de alegători prezenți la vot.

Ceban și Ministerul de Externe al României

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a calificat drept «aberantă» declarația ministrei de externe a României, Oana Țoiu, potrivit căreia Bucureștiul nu este obligat să-i explice motivele interdicției de intrare. Ceban consideră acuzațiile privind legăturile sale cu Moscova drept parte a unui «ordin politic» și intenționează să o acționeze în judecată pe Țoiu pentru «manipulare și absurditate».

Oana Țoiu va sosi astăzi într-o vizită oficială în Moldova. Ea va avea întrevederi cu Președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și ministrul de externe Mihai Popșoi.

Noi numiri

Guvernul a propus numirea deputatului PAS Roman Roșca în funcția de vicepremier pentru reintegrare, în locul lui Oleg Serebrian, care a fost desemnat ambasador în Turcia. Este interesant faptul că Roșca figurează și pe lista de candidați PAS pentru alegerile parlamentare.

Executivul l-a mai numit pe generalul de brigadă Dumitru Scurtu în fruntea Inspectoratului General de Carabinieri, menționând că acesta va continua promovarea «valorilor europene și modernizarea apărării».

Ambele nominalizări urmează să fie aprobate de Președinta Maia Sandu.

Funcția de Procuror General: doi candidați

Două persoane și-au depus candidatura pentru funcția de Procuror General al Republicii Moldova: actualul Procuror General interimar Alexandru Machedon și actualul șef interimar al Procuraturii pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale, Victor Furtună. Funcția a devenit vacantă după plecarea lui Ion Munteanu, numit judecător la Curtea Supremă de Justiție.

Reținerea unui moldovean în Rusia

În Rusia a fost anunțată reținerea unui cetățean originar din Moldova, suspectat de spionaj în favoarea Ucrainei. Potrivit FSB, acesta ar fi transmis informații secrete despre armata rusă, cu scopul de a obține sprijin din partea serviciilor ucrainene pentru a emigra în Franța și a se alătura unei formațiuni paramilitare.

La Chișinău, această informație a fost calificată drept «tentativă de tensionare artificială», iar autoritățile au declarat că probele FSB sunt de neverificat din cauza «accesului limitat» al consulatului.

Ajutor pentru școală

Guvernul a aprobat o plată unică de 1000 de lei pentru aproape 297 000 de elevi din clasele I–IX. Ministerul Educației a subliniat că sprijinul este destinat tuturor familiilor «fără excepții» și face parte dintr-un pachet mai amplu de sprijin guvernamental, care include și alimentație gratuită și majorarea alocațiilor pentru copii.

Cum te înscrii la facultate online în Moldova

A început campania de admitere în instituțiile de învățământ superior. La fel ca și anul trecut, aceasta se desfășoară online — pe platforma eadmitere.gov.md, însă în prezent accesul este posibil doar cu semnătură electronică. NM a pregătit un ghid pas cu pas pentru admiterea online.

Moldova și Slovacia

Guvernul Republicii Moldova a aprobat inițierea negocierilor cu Slovacia pentru semnarea unui acord privind asigurările sociale, ceea ce va permite cetățenilor care au muncit în ambele țări să beneficieze de pensii și prestații sociale, la fel, din ambele țări.

Exerciții militare

Între 4 și 18 august, în Moldova vor avea loc exercițiile militare «Scutul de Foc 2025», cu participarea militarilor moldoveni, români și americani, a anunțat Ministerul Apărării. Instituția a avertizat despre posibile deplasări a tehnicii militare pe drumuri și a îndemnat cetățenii să «se informeze din surse verificate» pentru a evita «știrile false și manipulările».

Caniculă în Moldova

Moldova se confruntă din nou cu temperaturi extreme: în această săptămână, temperaturile vor depăși 30°C. Centrul Hidrometeorologic a emis cod portocaliu de caniculă în sudul țării, unde valorile pot atinge +38°C. În regiunile centrale și nordice este în vigoare cod galben cu temperaturi de până la +35°C.

Situație critică pe Nistru

La Grigoriopol (Transnistria), nivelul apei în Nistru a atins un minim istoric. În zilele următoare, o situație similară ar putea fi în Bender și Tiraspol. În regiunea Odesa, autoritățile au avertizat în legătură cu un risc de criză ecologică din cauza secetei, îndemnând populația să economisească apa.

Campioana noastră

Sportiva moldoveană Irina Rîngaci a câștigat medalia de argint la turneul internațional de lupte de la Budapesta, la categoria de până la 65 kg, învingând adversare din Rusia și Ungaria. În finală, ea a pierdut în fața norvegiencei Grace Bullen.

Agenda zilei, 22 iulie:

  • 11:00 – briefing PSRM despre opoziția la alegerile parlamentare;
  • 15:00 – ședința Comisiei Electorale Centrale.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: