Promo-LEX susține că deputații au plecat în vacanță cu restanțe: „23 de proiecte au fost votate cu încălcarea transparenței”
Full Article 4 minutes read

Promo-LEX susține că deputații au plecat în vacanță cu restanțe: „23 de proiecte au fost votate cu încălcarea transparenței”

Deputații s-au întâlnit pe 31 iulie în ultima ședință din sesiunea de primăvară 2023. Asociația Promo-LEX a declarat că, din totalul de 42 de proiecte examinate, 23 de proiecte au fost votate cu încălcarea transparenței decizionale. Totodată, potrivit Asociației, sistemul electronic de vot nu a funcționat deloc, ceea ce a afectat transparența. Și de această dată, Promo-LEX a vorbit despre importanța implicării opoziției la ședințe, de altfel „nu se asigură o dezbatere autentică a subiectelor”. 

Potrivit Asociației Promo-LEX, Parlamentul și-a încheiat sesiunea de primăvară cu restanțe atât la capitolul legiferare, cât și la exercitarea funcției de control parlamentar: „Ultima ședință plenară a fost marcată de adoptarea unor amendamente cu încălcarea legislației, de afectarea transparenței decizionale și a procesului de vot, precum și de boicotarea plenului de către opoziție”.

Cu doar o săptămână înainte de începerea perioadei electorale pentru alegerile locale generale, Parlamentul a adoptat legea care restricționează dreptul de a fi ales, pe o perioadă de 5 ani, pentru membrii organului executiv și persoanele care ocupau funcții elective din partea partidului politic declarat neconstituțional. Promo-LEX atrage atenția că, deși proiectul de lege a fost inițial consultat public, ulterior au fost acceptate și votate amendamente care nu se referă la implementarea considerentelor Hotărârii Curții Constituționale privind controlul constituționalității Partidului Politic „Șor”. Amendamentele vizează acordarea dreptului organelor electorale de a constata coruperea electorală; sancționarea penală a traseismului politic (corupere politică activă/ pasivă) și participarea studenților la alegerile locale. Respectivele amendamente au fost votate cu încălcarea Legii privind actele normative, care prevede că proiectul completat cu aspecte şi concepte noi sau modificat mai mult de 30% trebuie remis repetat spre avizare și consultare publică”, au precizat reprezentanții Asociației.

Promo-LEX a mai declarat că „pentru a 9-a oară a fost propusă și aprobată prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile, în contextul războiului din Ucraina”.

Promo-LEX reține că, contrar Regulamentului, Parlamentul nu a adoptat în lectură finală proiectul care urmărea stabilirea unui control parlamentar eficient asupra dispozițiilor emise de către Comisia pentru Situații Excepționale. Or de la votarea acestuia în prima lectură au trecut mai mult de 45 de zile”, se arată în declarația Asociației.

Promo-LEX susține că a constat restanțe și la capitolul exercitării funcției de control parlamentar prin audierea rapoartelor unor autorități: Guvernul – luna aprilie, Agentul guvernamental – 31 martie, Banca Națională a Moldovei și Comisia Națională a Pieței Financiare – 1 iunie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică – 30 iunie.

Asociația a ținut să mai precizeze că „la ultima ședință din sesiunea de primăvară sistemul electronic de vot nu a funcționat deloc, ceea ce a afectat transparența votului exprimat prin ridicare de mână”.

Potrivit Asociației, în lipsa opoziției, 69% din proiecte au fost votate de majoritatea parlamentară în urma unor dezbateri ce au durat până la 5 minute. Cea mai lungă dezbatere – de 35 de minute – a fost pe marginea reformei sistemului de asistență socială „Restart”: „Promo-LEX reiterează necesitatea implicării plenare a opoziției în procedura legislativă și constată că lipsa unui dialog constructiv între majoritate și opoziție afectează negativ procesul legislativ și nu asigură o dezbatere autentică a subiectelor examinate”.

Din totalul de 42 de proiecte examinate în cadrul ședinței din 31 iulie, 23 de proiecte (59%) au fost votate cu încălcarea transparenței decizionale, nefiind solicitate/ acordate /publicate acte aferente proiectelor și nefiind respectat termenul de cel puțin 10 zile lucrătoare  prevăzut pentru prezentarea recomandărilor părților interesate. Iar în cazul a 64% din toate proiectele examinate a fost restricționat dreptul deputaților, comisiilor permanente și fracțiunilor parlamentare de depunere a amendamentelor în termenul de 30 de zile după primirea proiectului”, a comunicat Asociația.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: