„Propunerea noastră rămâne în vigoare”. Ce spune ambasadorul Ucrainei despre posibilele destabilizări în Transnistria
Full Article 4 minutes read

„Propunerea noastră rămâne în vigoare”. Ce spune ambasadorul Ucrainei despre posibilele destabilizări în Transnistria

Zvonurile privind o posibilă aderare a regiunii transnistrene la Federația Rusă, la sfârșitul lunii februarie, nu sunt confirmate, susține ambasadorul Ucrainei în Moldova, Marko Șevcenko. Diplomatul ucrainean admite, însă, că acțiunile Rusiei nu pot fi anticipate cu exactitate. Șevcenko a reiterat că, dacă autoritățile constituționale de la Chișinău o vor cere, Ucraina este gata să apere Republica Moldova.  

„Dacă vorbim de acțiunile Federației Ruse, trebuie să înțelegem că nu pot fi prognozate 100%. Nimeni nu știe care va fi decizia finală al lui Putin, pentru că de mai multe ori prognozele bazate pe logica simplă nu s-au îndeplinit. Chiar în ceea ce privește agresiunea împotriva Ucrainei, pe de o parte. Pe de altă parte, eu personal nu cred într-o asemenea evoluție, pentru că liderii din Transnistria nu au făcut acest lucru în primăvara anului 2022, când prognozele arătau că Rusia ia Kievul în 3 zile. Ei (nr. red: liderii de facto de la Tiraspol) au păstrat distanța față de război. Nu cred că în prezent, când situația este clară și fiecare persoană înțelege că rușii nu pot veni până la Transnistria, pentru că nimeni nu o să permită acest lucru, ei vor proclama independența sau îi vor cere lui Putin să-i accepte în cadrul Federației Ruse. Dar repet, presiunea lui Putin asupra Transnistriei, controlul direct de la Moscova asupra pacificatorilor ruși, a serviciului secret din această regiune, rămân niște opțiuni pe care vor încerca să le realizeze”, a declarat diplomatul ucrainean în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR Moldova.

Marko Șevcenko a comentat așa numitul congres al deputaților din regiunea transnistreană, planificat pentru 28 februarie, precum și temerile opozantului transnistrean Ghenadie Ciorba privind o eventuală aderare a regiunii la Rusia, după acest eveniment, și pentru AVA TV. Șeful diplomației ucrainene la Chișinău a precizat că, în cazul în care, totuși, acest lucru se va întâmpla, Ucraina va acționa doar după discuțiile cu Chișinăul.

„Reacția noastră poate fi diferită. Noi neapărat vom întreba părerea conducerii Republicii Moldova, neapărat ne vom consulta și vom vedea cu Chișinăul evoluează pasul. Cred că dacă conducerea Moldovei va considera necesară implicarea Ucrainei, de orice fel, în această istorie, vom putea discuta despre asta”, a spus Șevcenko.

Întrebat dacă propunerea făcută de Ucraina la începutul războiului privind implicarea în rezolvarea situației din Transnistria rămâne în vigoare, Șevcenko a răspuns: „Rămâne în vigoare, desigur. Pentru noi este important ce crede conducerea Moldovei, dacă are sau nu nevoie de ajutorul partenerilor internaționali. Că Moldova nu va rămâne singură, cred că nimeni nu are dubii”.

Amintim că liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a convocat, pentru data de 28 februarie, congresul „deputaților de toate nivelurile”, pentru a discuta despre consecințele introducerii taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană, care ar „înrăutăți” situația socio-economică a locuitorilor din stânga Nistrului. Opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba este de părere că acesta a convocat congresul la ordinul Moscovei. Politicianul a spus că Tiraspolul va solicita, în cadrul congresului, anexarea regiunii la Federația Rusă. Într-o reacție, Chișinăul a declarat că urmărește „cu atenție” situația din regiunea transnistreană și a adăugat că la moment „nu există temei” care să indice că situația din stânga Nistrului s-ar putea deteriora. Pe 23 februarie, Direcția Principală de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării a anunțat că temerile opozantului Ciorba nu ar fi confirmate, la moment. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: