Protest la Comrat, în timp ce Adunarea Populară decide soarta Executivului local, propus de Șor. Evghenia Guțul: „Îl vom apăra pe fiecare”
Full Article 3 minutes read

Protest la Comrat, în timp ce Adunarea Populară decide soarta Executivului local, propus de Șor. Evghenia Guțul: „Îl vom apăra pe fiecare”

Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) s-a reunit în ședință, pe 4 august. Deputații urmează să discute și decidă soarta Comitetului Executiv, propus de politicianul fugar Ilan Șor. Între timp, sute de oameni s-au adunat în fața Executivului de la Comrat, pentru a cere numirea membrilor Comitetului, în frunte cu bașcanul Evghenia Guțul. La fața locului este prezentă poliția, care asigură securitatea și ordinea publică.

Adunarea APG a început, așadar, pe fonul unui protest, organizat chiar în fața clădirii Comitetului Executiv al Găgăuziei. Asta deși primarul de Comrat a solicitat, cu o zi înainte, ca manifestația să fie mutată în piața centrală a orașului, pentru a „nu pune presiune” pe deputații locali.

La ședința APG a fost surprinsă și bașcanul autonomiei, Evghenia Guțul. Întrebată de jurnaliștii Nokta dacă intenționează să propună alți candidați în locul celor șapte care au picat „testul limbii”, Guțul a dat asigurări că va „apăra fiecare membru” al echipei propuse de Șor.

Între timp, jurnaliștii Nokta, dar și localnicii din Găgăuzia scriu că manifestanții ar fi aduși la protest organizat. O localnică din Ceadîr-Lunga susține, într-un video făcut public, că protestatarii ar fi primit de la 400 la 2000 de lei pentru participarea la manifestație.

Deocamdată nu se cunoaște cine a organizat evenimentul. Totuși, în mulțime au fost surprinși Alexandr Panov, unul din membrii echipei Evgheniei Guțul care a susținut-o în campania electorală, propus de Șor în funcția de președinte al municipiului Comrat, dar și Alexandr Danilov – organizatorul protestului, care a depus sesizarea la Primăria Comrat. De precizat că Danilov a fost surprins anterior la mai multe manifestații organizate de ex-Partidul „ȘOR”, declarat neconstituțional.

Întrebat de jurnaliștii Nokta ce s-ar întâmpla dacă deputații nu aprobă componența propusă a Comitetului Executiv, Panov a răspuns că decizia îi aparține guvernatoarei autonomiei, Evghenia Guțul.

La rândul său, întrebat de ce nu au schimbat locația protestului, așa cum a cerut primarul de Comrat, Danilov a dat asigurări că mulțimea va manifesta pașnic, în susținerea Evgheniei Guțul. Întrebat despre capturile de ecran distribuite de localnici în ajunul evenimentului, potrivit cărora organizatorii oferă bani pentru participarea la miting, Danilov a spus: „este o provocare”.

Amintim că pe rețelele de socializare, timp de mai multe zile consecutive, au fost distribuite capturi de ecran din corespondențe de pe platformele messenger în care oamenii erau invitați, pentru bani, la mitingul organizat împotriva deputaților Adunării Populare a Găgăuziei. Potrivit postărilor, oamenilor le erau oferite sume de la 400 de lei pentru participare și până la 2.000 de lei pentru comportament agresiv. Contactat de Nokta pentru un comentariu, Alexandr Panov a calificat informațiile drept „o aberație”.

Anterior, primarul orașului Comrat, Serghei Anastasov, a declarat pentru Nokta că primăria a primit o sesizare de la Partidul „Renaștere” de a organiza un miting pentru 5 mii de oameni în fața Comitetului Executiv pe 4 august. Primăria a recomandat ca mitingul să fie mutat în piața principală a orașului, pentru ca protestatarii să nu facă presiuni asupra deputaților, așa cum s-a întâmplat vinerea trecută.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: