ipn.md

Protest la Primăria Vulcănești. Se cere demisia primarului, după scandalul cu drapelul Găgăuziei

Un grup de persoane a protestat pe 10 martie, la Primăria Vulcănești, în legătură cu cazul când drapelul autonomiei găgăuze nu a fost arborat în timpul întrevederii din februarie a prim-ministrului Dorin Recean cu angajații instituției. Manifestanții au solicitat demisia primarului localității, Nicolai Posmac, transmite IPN.

Protestatarii au desfășurat în fața Primăriei Vulcănești un drapel mare al Găgăuziei, cerând autorităților locale și centrale să respecte simbolurile găgăuze. Consilierul bașcanului autonomiei, Mihail Vlah, care a fost prezent la manifestație, a declarat, în timpul adresării sale către conducerea țării, că nu va permite „să fie călcat ceea ce au creat părinții-creatori”.

Amintim că, pe 20 februarie, prim-ministrul Dorin Recean a fost la Primăria Vulcănești, unde a avut o ședință de lucru cu reprezentanții instituției. Evenimentul a provocat un scandal din cauză că în sala în care s-a desfășurat discuțiile nu a fost afișat steagul autonomiei găgăuze, fiind prezente doar drapelele Republicii Moldova și Uniunii Europene. Președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov – afiliat oligarhului fugar Ilan Șor – l-a învinuit, într-un interviu, pe Nicolae Posmac că „a decis să se ocupe de Găgăuzia prin metode banditești”, catalogând situația din jurul drapelului drept „o lovitură puternică”. În același timp, Ivan Pania, consilier municipal din Comrat și reprezentant al Blocului „Victorie” – controlat de Șor, a scris pe o rețea de socializare că Nicolai Posmac ar fi scos din sală drapelul, la cererea protoculului premierului, invocând totodată „trădare”. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a respins acuzația. El a precizat că drapelul Găgăuziei este prezent pe clădirea primăriei, conform protocolului.

Pe 21 februarie, primarul de Vulcănești, Nicolai Posmac, a publicat un mesaj adresat tuturor locuitorilor autonomiei găgăuze în legătură cu scandalul din jurul drapelului. Edilul a declarat că încăperea a fost pregătită de reprezentanții Cancelariei de Stat, iar el nu a îndepărtat de acolo drapelul autonomiei, după cum afirmă unele instituții mass-media. Acesta a menționat că în spatele campaniei îndreptate împotriva sa din presă, care a urmat după această situație, s-ar afla conducerea Găgăuziei – afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, căreia nu i-ar conveni că colaborează cu autoritățile centrale ale țării. Totodată, Nicolai Posmac a subliniat că orașul Vulcănești beneficiază de proiecte importante finanțate de Guvern și Uniunea Europeană.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: