laf.md

Scandalul cu drapelul Găgăuziei. Primarul de Vulcănești: „În orașul nostru se implementează proiecte finanțate de Guvern și UE”

Primarul de Vulcănești, Nicolai Posmac, a publicat pe 21 februarie un mesaj adresat tuturor locuitorilor autonomiei găgăuze în legătură cu scandalul izbucnit după ce în sala primăriei în care a avut loc o ședință cu prim-ministrul Dorin Recean nu a fost prezent drapelul Găgăuziei, doar cele ale Republicii Moldova și UE. Edilul a declarat că încăperea a fost pregătită de reprezentanții Cancelariei de Stat, iar el nu a îndepărtat de acolo drapelul autonomiei, după cum afirmă unele instituții mass-media. Acesta a menționat că în spatele campaniei îndreptate împotriva sa din presă, care a urmat după această situație, s-ar afla conducerea Găgăuziei – afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, căreia nu i-ar conveni că colaborează cu autoritățile centrale ale țării. Totodată, Nicolai Posmac a subliniat că orașul Vulcănești beneficiază de proiecte importante finanțate de Guvern și Uniunea Europeană. 

Nicolai Posmac a declarat că după ce în sala din Primăria Vulcănești în care a avut ședința cu prim-ministrul Recean nu a fost afișat drapelul Găgăuziei, doar cele ale Republicii Moldova și Uniunii Europene, în adresa sa continuă să fie aduse acuzații de trădare. De asemenea, potrivit lui, „multe” instituții mass-media au dezlănțuit „o campanie de hărțuire nejustificată”, în cadrul căreia se promovează narativul că el ar fi scos din încăpere steagul.

Sala de ședințe a fost pusă la dispoziția reprezentanților autorităților centrale și a Biroului Cancelariei de Stat pentru organizarea întâlnirii cu premierul. Nu am scos niciun steag și nu am de gând să las aceste acuzații false fără consecințe – declarațiile corespunzătoare vor fi înaintate poliției și procuraturii”, a precizat edilul.

Nicolai Posmac a menționat că în spatele campaniei îndreptat împotriva sa din presă se află conducerea Găgăuziei.

Da, de multe ori suntem acuzați de trădare doar pentru că colaborăm cu autoritățile centrale. Dar este deosebit de ciudat să auzi astfel de acuzații din partea unor oameni care demult s-au vândut, iar acum o fac pe patrioții ofensați, declanșând un război informațional fără a avea vreo dovadă. Înțeleg motivele hărțuirii și scandalului exagerat – celor care conduc acum autonomia nu le convin oamenii care mențin contactul cu autoritățile centrale. Cei care muncesc mult și se străduiesc pentru dezvoltarea propriului oraș vor fi mereu incomozi pentru cei care se ocupă doar cu promisiuni goale.

Toți puteți vedea că în orașul nostru se implementează proiecte serioase finanțate de Guvern și Uniunea Europeană – Casa de Cultură, Centrul de reabilitare „Șabunin”, se construiesc trotuare, iar orașul începe treptat să prindă viață după mulți ani de stagnare. Anul acesta se realizează un proiect de alimentare cu apă și proiectul de revitalizare a străzii Cosmonauților, ale căror cereri au trecut în a doua etapă.

Îi îndemn pe toți locuitorii orașului nostru să fie raționali și să nu cadă pradă provocărilor mincinoase. Priviți faptele reale, informați-vă din surse de încredere și nu vă lăsați manipulați”, a declarat primarul.

Amintim că, pe 20 februarie, prim-ministrul Dorin Recean a fost la Primăria Vulcănești, unde a avut o ședință de lucru cu reprezentanții instituției. Evenimentul a provocat un scandal din cauză că în sala în care s-a desfășurat discuțiile nu a fost afișat steagul autonomiei găgăuze, fiind prezente doar drapelele Republicii Moldova și Uniunii Europene. Președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov – afiliat oligarhului fugar Ilan Șor – l-a învinuit, într-un interviu, pe Nicolae Posmac că „a decis să se ocupe de Găgăuzia prin metode banditești”, catalogând situația din jurul drapelului drept „o lovitură puternică”. În același timp, Ivan Pania, consilier municipal din Comrat și reprezentant al Blocului „Victorie” – controlat de Șor, a scris pe o rețea de socializare că Nicolai Posmac ar fi scos din sală drapelul, la cererea protoculului premierului, invocând totodată „trădare”. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a respins acuzația. El a precizat că drapelul Găgăuziei este prezent pe clădirea primăriei, conform protocolului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

4,6 milioane de colete livrate, 7 oficii noi, rebranding și premiul Notorium Brand Awards — rezultatele Nova Post Moldova pentru prima jumătate a anului 2025

În prima jumătate a anului 2025, Nova Post în Moldova a înregistrat o creștere stabilă a principalilor indicatori. Numărul livrărilor a ajuns la 4,6 milioane — cu 305,2% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Volumul total al impozitelor achitate la bugetul de stat al Republicii Moldova a constituit 26,5 milioane de lei.

Nova Post livrează colete prin toată Moldova și peste hotare. În primele șase luni, numărul livrărilor interne a depășit 396 de mii — cu 7,5% mai mult față de anul trecut. Livrările internaționale au crescut de aproape 6 ori, atingând cifra de 4,2 milioane. Cel mai frecvent, clienții primesc comenzi din China, SUA, România și Ucraina — în principal de pe platformele Temu, Joom, Aliexpress, iHerb, Zapatos, Trendyol și MakeUp.

Ca răspuns la cererea tot mai mare, Nova Post investește activ în infrastructură. În prima jumătate a anului, compania a anunțat extinderea rețelei de parteneri și a invitat antreprenorii să devină parte a grupului internațional de companii Nova. Astfel, în primele șase luni au fost deschise șapte oficii noi, dintre care trei oficii partenere în orașele Nisporeni, Drochia și Varnița.

Totodată, Nova Post deține poziții de lider în ceea ce privește numărul de poștomate și rămâne singurul operator logistic din țară care livrează colete la punctele de eliberare. În iulie 2025, rețeaua companiei în Moldova include 37 de oficii, 83 de puncte de eliberare, 260 de poștomate și 3 terminale de sortare.

Un moment important în dezvoltarea companiei în primul semestru a fost rebrandingul. Nova Poshta, care activa în Moldova de peste 10 ani, a devenit Nova Post și a început integrarea într-un sistem european unic, prezent deja în 15 țări din Europa.

„Devenim o parte integrantă a rețelei europene Nova Post. Acest lucru ne va permite să lansăm noi servicii, să extindem capacitățile logistice și să conectăm Moldova cu alte țări din Europa și din lume”, a declarat Serhii Shapran, CEO Nova Post Moldova.

În acest an, compania a fost apreciată și de consumatorii din Republica Moldova — Nova Post a câștigat premiul Notorium Brand Awards la categoria „Servicii poștale și de curierat”.

Pe lângă dezvoltarea afacerii, compania s-a alăturat inițiativelor ecologice. Nova Post a devenit partener al proiectului de împădurire a Republicii Moldova, inițiat de Ministerul Mediului și postul de televiziune JurnalTV. În cadrul acestui proiect, echipa companiei, împreună cu voluntarii, au plantat mii de arbori pe o suprafață de 30 de hectare.


Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: