GIORGI ARJEVANIDZE/AFP

Protestele de la Tbilisi împotriva legii privind „agenții străini” continuă. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă

În capitala Georgiei, Tbilisi, pe 11 mai a avut loc „Marșul Europei” – o manifestație în susținerea viitorului țării în UE și împotriva proiectului de lege „privind transparența influenței străine”. Zeci de mii  de oameni au participat. Precizăm că acțiunea vine după ce opozanții inițiativei legislative au fost bătuți sau hărțuiți. 

Este foarte ciudat de ce au nevoie să strecoare atât de mult această lege. Este un fapt că o foarte mare parte din populația Georgiei nu agreează această lege și se opune adoptării ei. Se pare că autoritățile au uitat cât de puternici sunt oamenii din Georgia. Că nu putem fi opriți și că nu putem fi intimidați”, a declarat pentru BBC Gvantsa Kiknavelidze, care a venit la marș împreună cu două surori.

Avem un viitor european. Georgia ar trebui să devină o parte a acelui spațiu în care există dreptate, moralitate, pace, prosperitate, libertate, unde oamenii nu sunt bătuți și unde statul nu este ocupat cu terorizarea propriilor cetățeni”, a spus, în timpul manifestației, Giya Dzhaparidze, profesor și fratele lui Zurab Dzhaparidze, lider al partidului de opoziție „Girchi – Mai multă libertate”.

Giya Dzhaparidze și alți câțiva oponenți ai proiectului de lege privind „transparența influenței străine” au fost abordați și bătuți de necunoscuți. Acesta a petrecut două nopți în spital și a venit la mitingul din 11 mai cu o comoție cerebrală.

***

Proiectul de lege „privind transparența influenței străine” – numită inițial  „legea agenților străini” – a fost înregistrat în parlamentul Georgiei repetat de partidul de guvernământ „Visul Georgian” pe 8 aprilie 2024. Reprezentanții partidului au declarat că inițiativa a fost introdusă cu același text ca și proiectul de lege, care a fost retras în primăvara lui 2023, după proteste.

Proiectul prevedea crearea unui registru al „agenților străini”, care să indice toate persoanele juridice fără scop lucrativ și instituțiile media finanțate din străinătate cu peste 20%. Aceștia vor fi obligați să publice un raport financiar anual. În noua versiune a proiectului de lege s-a decis înlocuirea termenului „agent de influență străină” cu „o organizație care urmărește interesele unei puteri străine”. 

Inițiativa legislativă a fost adoptată în a doua lectură pe 2 mai. Înainte de adoptarea legii, rămâne votul în a treia lectură – finală. Aceasta ar putea avea loc pe 17 mai.

Proiectul de lege a provocat proteste masive în capitala Georgiei. Potrivit BBC, partidele de opoziție și jurnaliștii independenți cred că inițiativa legislativă este o copie a legii ruse privind „agenții străini”. Guvernul georgian a respins orice comparație a proiectului cu legislația rusă.

Precizăm că, în decembrie 2023, Georgia a obținut statut de țară candidat la Uniunea Europeană. Pe 25 aprilie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție, în care se menționează că Georgia nu va putea începe negocierile de aderare la UE, dacă legea privind „agenții străini” va intra în vigoare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Procedurile de înfrățire dintre Focșani și Chișinău, suspendate după ce Ceban a primit interdicție de intrare în România

Municipiul Focșani a suspendat procedurile de înfrățire cu municipiul Chișinău, după reacțiile care odată cu aplicarea interdicției de intrare pe teritoriul României în privința primarului capitalei Republicii Moldova, Ion Ceban. Anunțul a fost făcut de primarul Focșaniului, Cristi Valentin Misăilă, pe pagina sa de Facebook.

Cristi Valentin Misăilă a menționat că, în ultima vreme, a fost ținta unor „atacuri” din partea reprezentanților locali ai USR în legătură cu inițiativa privind înfrățirea dintre Focșani și Chișinău, după ce Ion Ceban a primit interdicție de intrare în România. Edilul a precizat că, pentru că acest demers „risca să fie compromis de interpretări politice”, procedurile de înfrățire cu Chișinău au fost suspendate, „până la clarificarea tuturor aspectelor diplomatice”. Decizia a fost luată pe 11 iulie.

Din păcate, prea des asistăm la o politică alimentată de atacuri ieftine și reflexe populiste. În loc să se înțeleagă rostul profund al colaborării dintre comunități, unii aleg să transforme orice pas înainte într-o oportunitate de scandal. Le transmit că dezvoltarea reală nu se face cu lozinci și acuzații ci cu muncă și parteneriate solide. În ciuda unor astfel de atacuri, Primăria Focșani va continua să aleagă calea valorilor sale tradiționale, a deschiderii și a respectului față de oameni, dincolo de zgomotul de fundal al unei politici fără substanță”, a spus primarul.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Atât Ion Ceban, cât și Blocul Alternativa, din care face parte inclusiv partidul MAN, condus de edilul capitalei, au declarat că în spatele deciziei s-ar afla președinta Maia Sandu și formațiunea de guvernământ PAS. La rândul său, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins învinuirile, declarând că interdicția are legătură cu acțiunile lui Ion Ceban. Oficialul a evidențiat pozițiile pro-ruse pe care le-a avut primarul de-a lungul timpului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: