Protestul agricultorilor, în atenția deputaților. De unde propune Bătrîncea să fie alocate 600 mln de lei pentru fermieri?
Full Article 3 minutes read

Protestul agricultorilor, în atenția deputaților. De unde propune Bătrîncea să fie alocate 600 mln de lei pentru fermieri?

Deputatul socialist Vlad Bătrîncea susține că, prin anularea așa-numitei „legi a miliardului”, prin care acum patru ani, autoritățile au transformat în datorie de stat creditul oferit de Banca Națională celor trei bănci, se va reuși economisirea a 600 mln de lei. Acesta a propus ca banii să fie transferați în fondul de subvenționare a agricultorilor. 

Ședința plenară a parlamentului din 16 decembrie a început cu subiectul privind protestul de astăzi al agricultorilor.

„Am avut un caz ieșit din comun. Nu țin minte în 30 de ani să iasă agricultorii cu tractoarele la parlament, au fost aplicate gaze lacrimogene. În birou sunt reprezentanții grupului de protestatari. La ora 14:00 așteaptă reprezentanții celor două fracțiuni care oficial sau nu formează coaliția de guvernare și insistă să aibă o întîlnire cu Comisia economie, finanțe și buget”, a declarat deputatul Platformei DA Alexandr Slusari și a cerut conducerii parlamentului să satisfacă solicitarea agricultorilor-protestatari.

Dumitru Diacov (PDM) a susținut propunerea: „Bugetul nu este „bezrazmernii”, dar soluții trebuie găsite ca acești oameni să fie liniștiți”.

„Îl facem!”, a replicat Zinaida Grecianîi.

Vicepreședintele parlamentului Vlad Bătrîncea a amintit că guvernul a alocat în acest an o sumă record pentru agricultori: „Soluții pot fi găsite împreună, nu doar de cineva anume. Noi suntem gata de dialog. În ședința de astăzi nu avem acest subiect, dar avem un proiect de lege care ține de „legea miliardului” și prin anularea acestei legi, bugetul va cîștiga peste 600 de mln de lei și acești bani suntem gata să-i oferim pentru suplimentarea fondului de subsidii în agricultură”, a propus Bătrîncea.

Mihai Popșoi (PAS) a declarat că bani pentru agricultori puteau fi găsiți acum mult timp: „Ei nu sunt oligarhi, cum spuneți voi. Oligarhi sunt în sala parlamentului. Cele 300 de mln pe care voi vreți să le împărțiți deputaților, care au venit de la guvern la discreția parlamentului – dați-i pe aceștia”.

Precizăm că, anterior, Comisia parlamentară pentru economie a aprobat proiectul de lege al socialiștilor prin care se anulează «legea miliardului». Acum patru ani, prin această lege, autoritățile au transformat în datorie de stat creditul oferit de Banca Națională celor trei bănci, prin care s-au acoperit circa 14 miliarde de lei ce s-au furat din respectivele instituții bancare. Deputații din opoziție au fost împotriva anulării acestei legi. În baza acesteia, Băncii Naționale i se transferă anual aproape un miliard de lei din bugetul de stat. De notat că suma totală care urmează să fie returnată BNM, cu tot cu dobânzi, este de 25 de miliarde de lei.

***

Ciocniri violente s-au produs pe 16 decembrie în fața clădirii parlamentului. Mai mulți agricultori au urcat cu tractoarele pe scările din fața legislativului. Polițiștii au recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea. Ulterior, în fața manifestanților a venit deputatul PAS Mihai Popșoi, care a anunțat că formațiunea pe care o reprezintă va depune astăzi o moțiune de cenzură împotriva guvernului Chicu. Acesta a invitat câțiva reprezentanți ai agricultorilor la discuții cu fracțiunile parlamentare. Ulterior, la întâlnire  a venit și șeful Comisiei parlamentare pentru Agricultură, socialistul Radu Mudreac.

În urma discuției, s-a propus ca subiectul să fie dezbătut în cadrul ședinței Comisiei economie, finanțe și buget, la ora 14:00.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: